Boomer kopen

Verzeker je beste vriend

Home » Hondenverzekering » Hond kopen » Boomer

De boomer zie je veel in Nederland. Wij weten wel waarom: het is een opgewekte, lieve hond die van knuffelen houdt. Wil je een boomer kopen? Op deze pagina vind je alle informatie over de aanschaf, karakter en verzorging van deze viervoeter.

Waarom Petplan?

  • Je declaratie snel uitbetaald
  • Diervriendelijke klantenservice
  • Al meer dan 45 jaar dé specialist
Bereken premie

Wat kost een boomer?

Een boomer met stamboom van een erkende fokker kost ongeveer € 1.250,-. Dit zijn slechts de aanschafskosten. Als baasje ben je ook geld kwijt aan voeding, hondenbelasting, puppyschool en de dierenarts. Daarnaast heeft de boomer een groot risico op bepaalde erfelijke aandoeningen. De medische kosten van de behandelingen hiertegen kunnen hoog uitvallen. Een hondenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een boomer pup kopen? Doe dit dan via een rasvereniging. Deze puppy’s worden gefokt volgens de fokreglementen van de vereniging. Dat houdt in dat deze boomer puppy’s onder andere worden getest op erfelijke aandoeningen – zoals patella luxatie en malocclusie – en worden er welzijnsregels gesteld aan de honden. Wil je ergens anders een boomer kopen? Vraag dan bij de ouders van de pup een test op met betrekking tot erfelijke aandoeningen en ziektes. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde Boomer pup koopt.

Ontvang gratis tips over het opvoeden van je boomer

Hoe oud wordt een boomer?

Een boomer wordt ongeveer tussen de 12 en 15 jaar oud. Tuurlijk verschilt dit per hond: de een wordt 18 en de andere wordt helaas maar 9 jaar oud. 

Wat is het karakter van een boomer?

Het karakter van een boomer is opgewekt, zachtaardig en leergierig. Ondanks dat deze hond klein van formaat is, valt hij wel op in de huiskamer. Deze honden vragen namelijk flink om aandacht en worden het liefst continu geaaid. Verder zijn boomers makkelijk op te voeden, volgzaam en flexibel. Ze passen zich makkelijk aan hun omgeving aan. Het perfecte baasje voor een boomer is dan ook een knuffelig persoon die zijn hond als een vriend ziet en graag met zijn maatje optrekt.

Hoe ziet een boomer eruit?

Voor de boomer is er geen rasstandaard. Deze kruising wordt namelijk (nog) niet erkend als hondenras. Hoe een boomer qua uiterlijk hoort te zijn is dan ook lastig te zeggen, omdat dit sterk afhangt van de rassen die zijn gebruikt bij de kruising. Daarom komen boomers in allerlei kleuren en maten voor en kunnen ze zowel een langharig, kortharig, krulharig of ruwharig vachttype hebben. Wat wel voor alle boomers geldt is hun lengte en hun gewicht: de schofthoogte van een boomer ligt tussen de 25 en 35 centimeter hoog en hun gewicht mag schommelen tussen de 4 en 8 kilo.

Hoe moet ik een boomer verzorgen?

Het hangt deels van het vachttype van de boomer af hoe intensief de verzorging is. Heeft je boomer ietwat langer haar? Dan moet je hem dagelijks borstelen om klitten te voorkomen. Wat je wel bij elke boomer moet controleren zijn de ogen: deze moeten schoon en vrij van haren zijn. Naast dat haar in het oog prikt, kan het irritatie en beschadiging aan de ogen veroorzaken. Ook is het belangrijk om op jonge leeftijd zijn tanden te poetsen. Boomers hebben namelijk een vergroot risico op gebitsproblemen. Wekelijks tandenpoetsen kan de vorming van tandsteen en tandvleesontstekingen voorkomen. Verder heeft de boomer aan drie keer per dag een rondje lopen genoeg beweging.

Aandoeningen en ziektes bij boomers

De boomer is – ondanks dat hij klein van stuk is –  een sterke hond. Toch moet je ook met deze gezinshond  af en toe naar de dierenarts, vooral als het een puppy is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gebitscontroles.

Helaas zijn bij dit hondenras een flink aantal erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de veelvoorkomende erfelijke aandoeningen bij boomers:

Bij een te losse knieschijf, ook wel patella luxatie, schiet de knieschijf naar de binnen- of buitenzijde van de knie. Een hond kan hierdoor zijn poot niet strekken en gaat kreupel lopen. Vaak schiet de knieschijf na een paar stappen weer terug op zijn plaats. Door herhaling van dit proces treedt er beschadiging en artrose van het kniegewricht op. Een operatie is dan noodzakelijk. Wil je een boomer kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van patella luxatie. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde hond koopt.

Bij Chiari malformatie (CM) is de schedel te klein voor het hersenvolume. Hierdoor wordt de toestroom van de hersenvloeistof geblokkeerd waardoor er hoge druk op de hersenen en het ruggenmerg komt te staan. Deze hoge druk veroorzaakt holtes in de hersenen en het ruggenmerg en wordt ook wel syringomyelie (SM) genoemd. Dit is een pijnlijke aandoening die ernstige pijnaanvallen kan veroorzaken. Wil jij een boomer kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van CM en SM. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde boomer koopt.

Dit is een aangeboren afwijking waarbij de onder- en bovenkaak niet goed op elkaar aansluiten wat zorgt voor een onder-of overbeet. Ook prikken de hoektanden soms in het gehemelte. Door de afwijkende gebitsstand is de kans op de vorming van tandsteen en tandplak groter. Malocclusie komt voornamelijk voor bij kleine hondenrassen. Wil je een boomer kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren bewezen vrij zijn van gebitsafwijkingen. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde boomer koopt.

Dit is een aangeboren oogafwijking waarbij de ogen uitpuilen. De ogen worden naar buiten gedrukt en zijn hierdoor gevoeliger voor ontsteking, uitdroging en beschadiging. In situaties van inspanning, opwinding of stress kan zelfs het oog uit de oogkas komen. Dit noem je een oogbol prolaps. Wil je een boomer kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren bewezen vrij zijn van exopthalmos. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde boomer koopt.

Myxomateuze klepdegeneratie (MKD) is de meest voorkomende hartziekte onder kleine honden. Hierbij gaat de hartklep tussen de linkerboezem en linkerkamer achteruit door verdikking en verandering van structuur. Als gevolg hiervan sluit de klep minder goed aan waardoor er bloed terug het hart instroomt. Het hart zal hierdoor vergroten en uiteindelijk zal de hond last krijgen van vermoeidheid en longproblemen door vochtophoping in de longen. MKD heeft een progressief ziekteverloop en is niet te genezen. Wil je een boomer kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van MKD. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde boomer koopt.

Dierenartskosten bij een boomer

Een dierenartsbezoekje kan qua kosten verrassend hoog oplopen. Wat de dierenarts precies kost? Dat hangt af van de medische behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij boomers:

  • Chippen: tussen de € 25,- en € 55,-
  • Sterilisatie/castratie: bij een reu ongeveer € 250,- en bij een teef tussen de € 500,- en € 600,- 
  • Een knieoperatie: ongeveer € 1.500,- 

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Hondenverzekering

Heeft je boomer een behandeling gehad? Dan moet je zelf de dierenartsrekening betalen en deze kan hoog oplopen. Met onze huisdierenverzekering voorkom je onverwachte hoge dierenartskosten. Ook is je hond verzekerd van de zorg die hij nodig heeft. Wil je dus een boomer kopen of heb je er al eentje in huis? Bekijk dan onze hondenverzekering.

Waarom hondenbaasjes ons een 8+ geven