Waarom likt een hond zijn baas?

waarom likt een hond zijn baas

Het ene baasje vindt het geweldig, de andere vindt het vreselijk: een likkende hond. Honden likken zichzelf om verschillende redenen, maar waarom likt een hond zijn baas? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Waarom likt een hond?

Enthousiasme en likken gaat vaak gepaard. Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand. De likkende hond kwispelt voorzichtig met zijn staart en laat hiermee zien dat hij geen kwaad in de zin heeft. Veel baasjes kunnen zo’n ‘hondenkus’ wel waarderen, maar de meesten vinden het toch een vies idee.

Waarom likt een hond zijn baasje?

Honden likken dus ook uit verzorging. Een moederhond likt haar pups langzaam vanaf de snuit naar het lichaam om de kleintjes schoon te krijgen. Als een pup zelf likt rond de bek van de moeder vraagt hij in principe om verzorging. Dit soort likjes zie je vast ook terug wanneer jij thuiskomt van werk of beneden komt in de ochtend. Je hond vraagt – in zijn eigen taal natuurlijk – aan jou om verzorging, liefde en aandacht.

Als je zweterige handen of voeten hebt, is het weer een ander verhaal. Je hond probeert dan je stemming te peilen door een lik aan het zweet te geven en de feromonen op de tong te krijgen. De feromonen worden niet opgenomen door de tong, maar het likken zorgt ervoor dat er chemische signalen worden overgebracht waardoor de hond ons probeert te begrijpen. Daarnaast, zout is natuurlijk ook best lekker!

Hond likt baas, wat zijn de gevolgen?

Vroeger werd gedacht dat een hondenkus een genezende werking had. Tegenwoordig weten we dat dit niet waar is en dat een lik van een hond kan namelijk serieuze gevolgen kan hebben. Een hondentong bevat veel bacteriën, waar ook ziekteverwekkers tussen kunnen zitten. Daarom is het af te raden dat jouw hond mag likken aan jouw wondjes of je kusjes op de mond geeft. Vooral mensen met een verzwakte weerstand zijn erg vatbaar voor de ziektes die je hond met zich meedraagt.

Waarom likt mijn hond zichzelf?

Honden likken zichzelf om verschillende redenen. Vaak is het onschuldig, maar soms is een ziekte of pijn hier ook de oorzaak van:

  • Wonden

Het is voor honden natuurlijk gedrag om wonden te likken. Vaak gaat dit goed en kan het weinig kwaad, maar soms helaas wel – na een operatie bijvoorbeeld. Honden die aan wonden van operaties likken, krijgen vaak ontstekingen en likken soms zelfs de hechtingen eruit, niet best dus.

  • Vlooien

Vlooien zijn voor elk baasje een nachtmerrie. Je hond krijgt eindeloze jeuk waarbij hij zichzelf gaat krabben, likken en bijten. Als je hond heel veel op zijn rug bijt, likt of krabt, heeft hij waarschijnlijk een allergie waarbij ook haaruitval kan ontstaan. Je kunt hem dan het best een vlooienmiddel geven.

  • Allergieën

Een hond kan voor veel dingen allergisch zijn. Als je hond veel zijn poten, oksels, liezen en flanken likt is de kans groot dat hij een allergie heeft voor iets in zijn omgeving. Probeer (samen met de dierenarts) te achterhalen waar jouw viervoeter allergisch voor is.

  • Andere oorzaken

Als je hond veel likt kan het ook zijn dat hij last heeft van stress, maag-darmproblemen of andere onderliggende oorzaken. Bij aanhoudend likken is het dus verstandig om altijd de dierenarts in te schakelen.

Hondenverzekering

Maak jij je zorgen dat je hond zichzelf likt omdat hij pijn heeft? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts toe te gaan. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met onze hondenverzekering ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan.

`