Home » Dierenadvies » Hond » Waarom likt een hond zijn baas?

Waarom likt een hond zijn baas?

De ene baas vindt het geweldig, de andere baas vindt het walgelijk: een likkende hond. Honden bedoelen het natuurlijk niet verkeerd. Daarnaast likken honden met een bepaalde reden. Maar waarom likt een hond zijn baas? In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over het likken van honden en de redenen hiervoor.

Waarom likt een hond?

Enthousiasme en likken gaat vaak gepaard. Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel, jij in dit geval, krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht of op de hand. De likkende hond kwispelt voorzichtig met zijn staart en laat hiermee zien dat hij geen kwaad in de zin heeft. Veel baasjes kunnen zo’n ‘hondenkus’ wel waarderen, maar de meeste vinden het toch een vies idee.

Waarom likt een hond zijn baasje?

Honden likken dus ook uit verzorging. Een moederhond likt haar pups langzaam vanaf de snuit naar het lichaam om de kleintjes schoon te krijgen. Als een pup zelf likt rond de bek van de moeder vraagt hij in principe om verzorging. Dit soort likjes zie je vast ook terug wanneer jij thuiskomt na werk of beneden komt ’s ochtends. Je hond vraagt in zijn eigen taal aan jou om verzorging, liefde en aandacht. Als je zweethanden of -voeten hebt is het weer een ander verhaal. Je hond probeert dan je stemming te begrijpen door een lik aan het zweet te geven en de feromonen op de tong te krijgen. De feromonen worden niet opgenomen door de tong, maar het likken zorgt ervoor dat er chemische signalen worden overgebracht waardoor de hond ons probeert te begrijpen. Daarnaast is zout natuurlijk best lekker!

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mail over het opvoeden van je puppy!

Waarom likt mijn hond zichzelf?

Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat je hond zichzelf likt. Sommige factoren zijn onschuldig en kunnen dus weinig kwaad. Maar een hond die zichzelf likt kan ook een bepaald signaal willen afgeven.

 • Wonden
  Het is voor honden natuurlijk om wonden te likken. Vaak gaat dit goed en kan het weinig kwaad, maar soms helaas wel. Na een operatie bijvoorbeeld. Honden die aan wonden van operaties likken krijgen vaak ontstekingen en likken soms zelfs de hechtingen eruit, niet best dus. Laat je hond dus niet aan zijn of jouw wonden likken.
 • Vlooien
  Vlooien zijn voor elk baasje een nachtmerrie. Je hond krijgt eindeloze jeuk waarbij hij zichzelf gaat krabben, likken en bijten. Als je hond heel veel op zijn rug bijt, likt of krabt heeft hij waarschijnlijk een allergie, waarbij ook haaruitval kan ontstaan. Je kunt jouw loebas dan het best een vlooienmiddel geven.
 • Andere allergieën
  Een hond kan voor heel veel dingen allergisch zijn. Als je hond veel zijn poten, oksels, liezen en flanken likt is de kans groot dat hij een allergie heeft voor iets in zijn omgeving. Probeer (samen met de dierenarts) te achterhalen waar jouw viervoeter allergisch voor is.
 • Dermatitis
  Naast de bovenstaande oorzaken kan het zijn dat de huid van je hond zomaar ontstoken raakt. In het geval van een huidontsteking met een willekeurige oorzaak spreken we van dermatitis. Mijt, hormonale ziektes, auto-immuunziektes en voedselallergieën kunnen allemaal oorzaken zijn. Als je merkt dat de huid van je hond rood is en zijn vacht dunner wordt is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
 • Andere oorzaken
  De bovenstaande oorzaken hoeven nog steeds niet de echte oorzaak te zijn van jeuk bij je hond. Als je hond veel likt kan het ook zijn dat hij last heeft van stress, maag-darmproblemen of andere onderliggende oorzaken

Hond likt baas, wat zijn de gevolgen?

Vroeger werd gedacht dat een hondenkus een genezende werking had. Sommige mensen beweerden zelfs: een hondentong is een dokterstong. Tegenwoordig weten we dat dit niet waar is. Een lik van een hond kan namelijk serieuze nadelen hebben. De genezende werking blijkt er dus niet te zijn. Maar een hond die zijn baas likt, is dat dan vies en wat voor effect heeft dit?

Het is natuurlijk aan elk baasje zelf om te bepalen of een lik van de hond wordt toegestaan en of dit vies is of niet. Het is wel belangrijk om een aantal dingen hierover te weten. Een hondentong is niet schoon op zich. Het bevat veel bacteriën, waar ook ziekteverwekkers tussen kunnen zitten. Daarom is het af te raden dat jouw hond mag likken aan jouw wondjes of jou kusjes op de mond geeft. Vooral mensen met een verzwakte weerstand zijn erg vatbaar voor de ziektes die je hond met zich meedraagt. Ouderen en jonge kinderen kunnen daarom maar beter extra voorzichtig zijn. Toch blijft het een keuze van het baasje zelf. Op bijvoorbeeld een vaatdoek zitten ook onwijs veel bacteriën. Als jij geen verzwakte weerstand hebt kun je best een hondenkus ontvangen als je dat prettig vindt.

Onbedoelde ontstekingen

Toch blijft het oppassen wanneer je ervoor kiest om jouw viervoeter jou te laten likken. Er zijn bepaalde bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica die vaak bij honden worden teruggevonden. Dit is de zogenaamde ESBL-bacterie. Uit een onderzoek bij 38 honden bleek dat 32 van de 38 honden deze bacterie bij zich droeg. Het gevaarlijke is dat honden deze bacteriën kunnen overdragen op het baasje. Als je hond jou likt en de bacterie komt op een bepaalde manier in jouw bloed kan dit leiden tot blaas-, nierbekken-, of longontstekingen. De ESBL-bacterie komt vaak binnen via rauw kippen- en kalfsvlees en tijdens het eten van ontlasting.

Voorbereid zijn

Tot slot is het de moeite waard om te vermelden dat het verstandig is om voorbereid te zijn op onverwachte dierenartskosten. Omdat je hond zelf al het halve werk doet (namelijk het geven van signalen) hoef jij alleen nog maar de dierenarts te raadplegen voor het beste advies of de beste behandeling, terwijl je je geen zorgen maakt over de kosten ervan. Bekijk onze hondenverzekering om te zien wat je allemaal kunt verzekeren.