Home » Dierenadvies » Hond » Stress bij honden, wat kan ik doen?

Stress bij honden, wat kan ik doen?

stress bij honden

Honden zijn zeer gevoelige dieren die veel impulsen binnenkrijgen. Dat is ook de reden dat de meeste honden over het algemeen actief en vrolijk zijn. Toch zijn er ook honden die sneller in de stress raken en gevoelig zijn voor bepaalde prikkels. In dit artikel lees je hoe je stress bij honden kunt herkennen en wat je er als baasje aan kunt doen. Help jouw loebas er weer bovenop!

Verschillende soorten stress bij honden: vrolijkheid en angst

Het klinkt misschien gek, maar stress bij honden kan zowel vrolijkheid als angst betekenen. Vrolijkheid en stress? Ja, bij honden is dit bijvoorbeeld wanneer hij merkt dat jullie gaan wandelen en daardoor helemaal opgetogen is. Als dit te lang aanhoudt voordat jullie daadwerkelijk de deur uit zijn leidt dit tot een zekere mate van stress.

De andere vorm van stress bij honden is dus angst. Wanneer je hond bijvoorbeeld een vijandige hond op straat tegenkomt of een indringer thuis heeft kan hij stress ervaren. Hij krijgt dan het gevoel dat hij de situatie niet aankan. Deze omstandigheden kunnen leiden tot agressie. Op straat zie je deze vorm van angst wanneer twee baasjes met alle moeite hun ‘vechtende’ honden uit elkaar proberen te houden.

Acute of blijvende stress

Verder is stress bij honden onder te verdelen in acute of blijvende stress. Acute stress is vaak maar heel kort, waardoor het redelijk ongevaarlijk is. Acute stress kan wel erg heftig zijn voor zowel je hond als voor jou. Blijvende (chronische) stress is nog wat erger. Deze vorm van stress zorgt voor een blijvende druk bij de hond, non-stop. Het lichaam van je loebas is constant in overlevingsmodus en wil zich koste wat kost verdedigen tegen alles in de omgeving. Als je hond hier last van heeft is de kans op ziektes en aandoeningen groter. De overlevingsmodus krijgt alle aandacht van het lichaam en de andere functies worden ‘verwaarloosd’. Zo kan het zijn dat je hond zijn eten niet goed verteert en dat zijn immuunsysteem verzwakt.

Oorzaken stress bij honden

Natuurlijk is het belangrijk om te weten welke factoren stress veroorzaken bij honden. De basis van stress is vaak al genetisch bepaald of wordt in de vroege jeugd van honden ontwikkeld. Vaak heeft een gestreste hond al het een en ander meegemaakt. Ook een verstoorde rangorde of kinderen kunnen stress veroorzaken. Welke factoren kunnen allemaal nog meer een rol spelen? Wij zetten de oorzaken van stress bij honden voor je op een rijtje:

  • Verlatingsangst of onzekerheid (vaak al in een vroeg stadium bepaald)
  • Pijn
  • Angst voor andere honden
  • Te weinig vrijheid
  • Veranderende omgeving (verhuizing, vakantie, etc.)
  • Dierenartsbezoek
  • Herrie als vuurwerk of harde muziek
  • Bang voor onwennige situaties

Hond stress symptomen

Als baasje is het van groot belang dat je op de hoogte bent van de symptomen van een gestreste hond. Op deze manier kun je ingrijpen als dat nodig is. Daarnaast kun je natuurlijk rekening houden met je viervoeter, hij heeft het al moeilijk genoeg. Welke symptomen moet je in de gaten houden?

  • Veel likken (langs zijn bek of poten)
  • Een jankende blaf op hoge toon
  • Hijgen
  • Gapen
  • Trillen (niet omdat hij het koud heeft)
  • Krabben
  • Een voorpootje optillen
  • Verstoppen
  • Oogwit dat vaak getoond wordt
  • Stoppen met een activiteit (bijvoorbeeld zomaar stoppen met spelen)
  • In de riem bijten
  • Veel snuffelen

Het is niet zo dat je gelijk te maken hebt met een gestreste hond wanneer hij een paar van de bovenstaande symptomen vertoont. Natuurlijk is bepaald gedrag als gapen of likken heel normaal bij honden. Het gaat erom dat het niet overmatig voorkomt of in een situatie gebeurt waarin je het gedrag niet kunt plaatsen.

Jeuk bij honden door stress

Een veelvoorkomend symptoom van stress bij honden is het overmatig krabben. Dit kan te maken hebben met jeuk die veroorzaakt wordt door stress. Stress, nervositeit en angst leiden bij honden vaak tot huidirritatie en jeuk. Hierdoor gaan honden veel krabben of likken. Jeuk bij honden door stress is natuurlijk niet leuk voor het dier. Zorg dus dat je op tijd in de gaten hebt wanneer stress de oorzaak is. Ook kan krabben of likken te maken hebben met verveling van je hond. Je kunt dit vergelijken met mensen die op hun nagels bijten. Honden doen dit door te likken of krabben. Maar ook verveling kan leiden tot stress. Kijk dus uit wanneer je hond dit overmatig doet en je het gedrag niet kunt plaatsen. Jeuk kan verder natuurlijk ook veroorzaakt worden door vlooien. Controleer je hond eerst goed op vlooien voordat je conclusies trekt.

Stress verminderen bij hond

Vertoont je hond langdurig afwijkend gedrag dat je kunt koppelen aan stresssymptomen? Dan is het belangrijk dat je aan de slag gaat om de stress van je hond te verlichten. Er zijn tegenwoordig veel verschillende antistressmiddelen. Deze middelen helpen vaak om je hond tijdelijk of permanent van zijn klachten af te helpen. De middelen zijn verkrijgbaar voor honden van alle soorten en maten. De antistressmiddelen geven je hond rust en zorgen ervoor dat agressief gedrag weer in balans komt. Ook werken de middelen over het algemeen zonder bijwerkingen. Vraag goed door bij een specialist zodat je het juiste middel krijgt. Er zijn namelijk ook antistressmiddelen die je hond alleen rustig laten worden, zonder dat de stressfactoren worden weggenomen of het gedrag van je hond veranderd wordt. Ook werken deze middelen negatief op het reactievermogen en de emoties van je hond. Eigenlijk wordt je hond gedrogeerd en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Houd verder je hond altijd in de gaten en probeer hem te helpen met zijn gedrag. Op deze manier is de kans het grootst dat op de lange termijn de effecten hiervan zichtbaar worden en je hond weer een happy dog is.

Stress bij honden voorkomen

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Wie wil er nou niet een vrije en vrolijke hond die een prachtig leven leidt? Maar wat kun je doen om een gestreste hond te voorkomen?

  • Uitrazen
    Het is voor honden erg belangrijk om hun energie kwijt te kunnen. Zorg dus dat je elke dag met je hond wandelt en ook speelt. Voor sommige honden is wandelen alleen niet genoeg. Zij hebben ook mentale uitdagingen nodig om moe te worden en met een voldaan gevoel naar bed te gaan.
  • Situaties de baas zijn
    Bepaalde situaties die voor stress kunnen zorgen bij je hond moeten goed afgehandeld worden. Heeft jouw hond moeite met een specifieke situatie en weet je niet hoe je dit kunt oplossen? Je kunt altijd een specialist inschakelen die je tips geeft over je eigen houding en gedrag en over hoe je hond de situatie de baas blijft.

Sterfgedrag hond, hoe herken je dit?

Je hoort vaak dat honden zich afwijkend gedragen vlak voor zij overlijden. Dit is natuurlijk zorgwekkend, maar helaas wel waar. Als baasje is het cruciaal om deze signalen te herkennen. Wanneer je weet dat je hond het niet meer lang uithoudt kun jij je als baasje emotioneel voorbereiden op zijn overlijden. Ook kun je de omstandigheden zo inrichten dat je hond een rustige en vredige dood tegemoet gaat. Maar hoe herken je sterfgedrag?

Crematie inclusief vervoer kun je
verzekeren bij Petplan.

Symptomen sterfgedrag bij honden

  1. Ademhalingsproblemen
    Honden die stervende zijn ademen oppervlakkig en erg langzaam. Een normale ademhaling bij honden in rust is ongeveer 22 keer per minuut. Wanneer een hond stervende is kan dit snel terugdringen naar zo’n 10 keer per minuut.
    Vlak voor het overlijden slaat de hond een diepe zucht waarbij heel veel lucht uit de longen stroomt. De hartslag zal sterk dalen van zo’n 100/130 tot maar 60/80 slagen per minuut. Ook zoekt een hond vaak een rustige plek vlak voor het sterven.
  2. Weinig eetlust
    Een stervende hond heeft geen trek meer in zijn voer. Ook water is niet meer interessant. Dit komt doordat organen als de lever en nieren stoppen met werken tijdens het sterfproces. Je hond heeft in dit geval een droge bek en ziet er uitgedroogd uit. Ook kan hij gaan overgeven. Meestal is dit braaksel alleen wat geelachtig schuim en bevat geen voedsel.
  3. Spiertrekkingen
    Een verzwakte hond krijgt minder suikers en energie binnen waardoor de werking van zijn spieren ook minder wordt. Je kunt vaak spiertrekkingen en spierspasmen zien bij je hond. Je hond loopt tijdens deze periode vaak wankelend en is gedesoriënteerd. Ook kan je hond vlak voor zijn overlijden in een coma raken of bewusteloos neervallen.
  4. Veel ontlasting
    Honden die ineens veel ontlasting laten gaan kunnen stervende zijn. Dit komt doordat ze vaak geen controle mee hebben over hun sluitspieren. Ook goed getrainde honden hebben hier last van.
  5. Droge huid
    Omdat een hond vaak uitdroogt tijdens het sterfproces is de kans groot dat de huis niet meer terugveert als je er voorzichtig in knijpt. De lippen en het tandvlees zullen ook bleek worden bij uitdroging.