Home » Dierenadvies » Hond » Puppy benodigdheden: de complete checklist!

Puppy benodigdheden: de complete checklist!

Puppy benodigdheden

Puppy in huis? Genieten geblazen! Voor je kleine vriend moet je natuurlijk wel de juiste puppy benodigdheden in huis hebben. Weet je niet precies wat je hier allemaal voor nodig hebt? Komt dat eens even mooi uit, want wij hebben dé checklist gemaakt met alle benodigdheden voor jouw puppy, zodat jij en je viervoeter overal op voorbereid zijn. Van bench tot hondentandpasta: check alles in onze lijst!

Wat heb je nodig voor een pup?

De puppy benodigdheden lopen enorm uiteen. Het is natuurlijk ook maar net hoeveel je als nieuwbakken puppybaasje hieraan wil besteden. Van een halsband tot een tandenborstel, voor puppy’s bestaan ontzettend veel producten. De meeste baasjes verschillen vaak in hoeverre zij producten nodig vinden voor hun puppy. Ook is elk ras weer anders qua grootte, verzorging en karakter. Welk puppy materiaal je voor jouw pup nodig hebt verschilt dus nogal. Maar in onze puppy benodigdheden lijst staat in ieder geval leuke puppy-inspiratie!

Puppy benodigdheden lijst

Waarom heb je dit eigenlijk nodig voor je hond? Wij leggen alle materialen uit in onderstaande puppy benodigdheden lijst:

 • Een halsband met bijpassende riem of hondentuig
  Een halsband met riem of een hondentuig lijn jij je hond mee aan om samen naar buiten te kunnen gaan. Een pup mag niet direct aangelijnd naar buiten, maar voor die tijd heb je alvast een halsband of hondentuig nodig. Je kan hem in de tussentijd alvast laten wennen. Dit kun je doen door de halsband of tuig alleen om te doen op momenten dat er iets leuks gaat gebeuren, zoals wanneer je pup gaat eten, je samen gaat spelen, of wanneer jullie naar buiten gaan. Na een paar dagen is ‘ie hieraan gewend.
 • Penning
  Een halsband kan niet ontbreken in deze puppy benodigdheden lijst. Deze kun je mooi versieren met een eigen hondenpenning. Zo’n penning is niet alleen mooi, maar ook heel handig. Hierin kun je namelijk de naam van je hond en je telefoonnummer in laten graveren. Als hij er dan op ontdekkingstocht gaat, kunnen mensen je altijd bellen om je te laten weten waar je pup nu weer uithangt. Ook eventuele medische problemen kunnen worden gegraveerd in de penning, voor als je maatje naar de dierenarts moet worden gebracht. De chip wordt in dit geval wel afgelezen, maar daaraan kan de arts niet de medische problemen zien.
 • Hondenbench
  Een bench is onmisbaar voor je pup. Je kunt je pup alleen laten in zijn bench, zonder telkens erop te letten wat voor streken hij nu weer uithaalt. Ook ‘s nachts kun je aangeven dat het tijd is om te gaan slapen door hem in zijn bench te doen. Een bench helpt ook met het zindelijk maken van je hond. Je hond zal namelijk beter zijn best doen om zijn plas en poep op te houden als hij hierin zit. Hij beschouwt de bench namelijk als zijn nest, en hij wil zijn eigen nest natuurlijk niet vies maken. Dacht hij dat ook maar meteen van jouw nest…
 • Hondenbed en hondenkussen/mand
  In je bench hoort ook een hondenbed. Zo kan je maatje ‘s nachts heerlijk dromen over speeltjes en snoepjes. Naast een bench kun je ook een hondenmand of hondenkussen aanschaffen. Deze zijn er in verschillende variaties. Let op de grootte van je hond bij het kopen van een hondenmand of kussen.
 • Voeding en eet- en drinkbakken
  Één van de belangrijkste puppy benodigdheden. De kwaliteit van de puppy voeding is namelijk bepalend voor de groei en ontwikkeling van je pup naar een gezonde volwassen hond. Daarom is het aan te raden speciaal puppyvoer te kopen. Een pup heeft namelijk andere voedingsbehoeften dan een volwassen hond. Welke voeding je nodig hebt ligt aan de grootte en het ras van de hond. Dit kan je maatje het beste eten in een anti-schrokbak. Deze zorgt ervoor dat je hond kleinere hapjes neemt waardoor het voedsel gelijkmatiger zijn maag binnenkomt, waarmee je maagtorsie kan voorkomen en de kans op overgeven verkleint. Vergeet natuurlijk ook de drinkbak niet.
 • Vachtverzorging
  De vacht moet netjes en gezond blijven, daarom verdient een borstel of kam ook een plek op de checklist. Je pup zal hier eerst aan moeten wennen, maar hierdoor stimuleer je de bloedsomloop en raakt hij er uiteindelijk aan gewend om door mensen te worden aangeraakt en opgetild. De vacht van je pup bepaalt welk materiaal borstel de beste verzorging biedt. Daarom is het handig om hiervoor professioneel advies te vragen aan de dierenarts, trimsalon of dierenspeciaalzaak.
 • Hondenshampoo
  Om de huid en vacht verder schoon te houden en voor een frisse geur is het nodig om je pup te wassen met speciale puppy shampoo. Ten opzichte van normale hondenshampoo is een puppy shampoo vaak minder agressief.
 • Hondensnoepjes
  Goed gedrag moet beloond worden en je mag je je vriend af en toe wel lekker verwennen. Daarvoor zijn hondensnoepjes een absolute must. Zo kun je je hond zelf commando’s leren door goed gedrag te belonen. Een aanrader is om zachtere snacks te kiezen voor je pup, zoals long, lever, gedroogde vis en repen gedroogd vlees. Je kan natuurlijk ook je eigen snacks maken, van vlees, lever of hartjes. Kook of droog dit met zo min mogelijk olie en voeg hierbij geen zout toe. Smullen maar!
 • Nagelverzorging
  Voor het verzorgen van de nagels van je hond heb je een nagelschaar of nagelknipper nodig. Dit vindt je pup in het begin vervelend. Hij verdient dus best een beloning als de nagels eenmaal geknipt zijn. Pak zijn poot vast en druk met je duim voorzichtig op de aanzet van de nagel. Knip steeds een klein stukje van de nagel, totdat je in de buurt komt van zijn voetje.
 • Gebitsverzorging
  Ten slotte moet je ook het gebit verzorgen. Tandenpoetsen is belangrijk om infecties te helpen voorkomen, veroorzaakt door bacteriën, tandplak en tandvlees. Een hondentandenborstel of vinger tandenborstel helpt je hierbij. Poets de tanden van je hond met speciale hondentandpasta. Dit bevat een lekkere smaak voor je pup. Gebruik hiervoor geen normale tandpasta, omdat dit schuimt en fluoride bevat. Als je pup dit doorslikt kan dit leiden tot darmklachten.
 • Hondenspeeltjes
  Misschien wel de allerbelangrijkste van deze puppy benodigdheden lijst: hondenspeeltjes! Koop genoeg speeltjes om voor altijd te kunnen blijven spelen met je hond. Iedere hond heeft hierin zijn eigen voorkeur. Daar kom je achter door dit samen te ontdekken. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende bijtspeeltjes, puppy knuffels, denk spelletjes, trek spelletjes en gooi spelletjes die je met je pup kunt spelen. Houdt er bij het kopen van de speeltjes rekening mee dat het veilig is en het niet gemakkelijk splintert of door te slikken is. Ook oude kleding is geen handig speeltje voor je hond. Ze kunnen oude kleding namelijk niet onderscheiden van nieuwe kleding, dus voor je het weet is die mooie nieuwe broek hondenvoer.

Petplan Puppy Kalender + boeken van Puppygroep!

Alle puppy benodigdheden in huis? Dan ben jij klaar voor het hebben van een kleine loebas! Wil jij wekelijks gratis e-mails met vol met tips over het opvoeden van je hond? Meld je dan gratis aan voor onze Puppy Kalender. Ben jij op zoek naar uitgebreide informatie over een specifiek onderwerp over het trainen van je viervoeter? Dan moet je bij Puppygroep.nl zijn. Zij hebben vier boeken geschreven – in samenwerking met hondenexperts – waarmee het opvoeden van je viervoeter van een leien dakje zal gaan. Train ze!