Home » Dierenadvies » Hond » Puberteit hond, wat staat mij te wachten? » Puberteit hond, wat staat mij te wachten?

Puberteit hond, wat staat mij te wachten?

Puberteit hond

Misschien herken je het wel: je lieve puppy is net zes maanden oud en is een onwijze puber. Niet luisteren, spullen slopen en aan de lijn trekken; hij kan er niks aan doen, en jij ook niet. Hoe nu verder? Geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen je alles wat je moet weten over de puberteit bij je hond.

Laten we beginnen.

Wat zijn de symptomen van puberteit bij honden?

Net zoals bij mensen, zijn puberende honden vooral met zichzelf bezig. Ze denken dat ze de wereld aankunnen, en dat zul je merken ook: ze nemen afstand met wandelen, denken de baas te zijn en blaffen naar Jan en alleman. Maar waaraan herken je puberteit bij honden nog meer?

Wanneer begint de puberteit bij honden?

Het verschilt eigenlijk per hond wanneer de puberteit begint, hoelang dit duurt, en hoe ‘erg’ ze puberen. Dit hangt allemaal af van het hondenras, maar hier kunnen wij wel een klein ezelsbruggetje voor geven: kleine honden komen over het algemeen eerder in de puberteit dan grote honden. Ook de gezondheid van je hond kan hier invloed op hebben, want langdurige klachten kunnen ervoor zorgen dat je hond later in de puberteit komt.

Verschillende fases van puberteit bij honden

De puberteit van je hond komt met verschillende fases en in verschillende lengtes. Hierbij hebben wij uitgelegd wat de gedragingen van je hond zijn en wat tips voor jou als baasje zijn.

4 tot 8 maanden

De eerste fase van puberteit bij honden begint rond de vier maanden en je puppy lijkt dan wel Oost-Indisch doof. Je roept en commandeert erop los, maar je hond begrijpt er niks van (lees: of doet alsof hij er niks van begrijpt).

Tips voor het baasje

De manier waarop jij als baasje reageert op dit gedrag van je hond is bepalend voor later. Je hond bepaalt namelijk in deze fase of hij graag van je wegloopt of dat hij komt als je hem roept. Als je hond een wegloper is, kun je hem het beste aanlijnen tijdens deze fase. Als je hond terugkomt, beloon hem dan met enthousiasme en af en toe wat lekkers. Zo wordt luisteren nog leuk!

8 tot 14 maanden

Deze fase wordt gekenmerkt door lichamelijke ontwikkeling. Je hond groeit in deze fase snel en soms met uitschieters. Ook vindt je hond het tijdens deze fase van de puberteit het allemaal een beetje spannend en ontwikkelt hij angsten – ook wel de angstfase genoemd en deze fase staat nog beter bekend als de moeilijkste leeftijd van je hond.

Tips voor het baasje

Probeer het gedrag van je puppy op een positieve manier te veranderen. Moedig dus niet zijn angst aan door bijvoorbeeld te aaien of te troosten, maar wees vrolijk en enthousiast. Haal je hond uit zijn angst door hem juist niet zielig te behandelen.

1 tot 4 jaar

Je hond is eerder lichamelijk volwassen dan geestelijk volwassen. De meeste honden zijn met 1,5 jaar oud lichamelijk volwassen. Maar – zoals eerder gezegd – hangt dit wel af van hoe groot het ras is en daarbij worden kleine rassen eerder volwassen dan grote. Tijdens deze periode in de puberteit wil je hond een zo hoog mogelijke plek binnen de roedel (oftewel het gezin) innemen.

Tips voor het baasje

Wees als baasje zelfverzekerd en streng voor je hond, zodat hij zijn plek kent.

Verschil tussen puberende teefjes en reutjes

De puberteit bij honden is onder reutjes en teefjes een wereld van verschil.

  • Puberteit bij teefjes

De eerste loopsheid van een teefje vindt plaats tijdens de puberteit en deze fase gaat vaak gepaard met gedragsveranderingen. Een teefje zal wat onrustiger zijn in deze tijd en wat feller zijn naar mannetjes.

  • Puberteit bij reutjes

Reutjes worden verliefd! Vooral jonge reutjes kunnen vlinders niet bedwingen en raken soms helemaal van slag; eten lukt niet meer, slapen gaat slecht en willen constant naar buiten, naar dan ene teefje. Soms ruikt of likt een reutje aan de plas van een dame en begint dan te klappertanden: er moet gedekt worden!

Kinderen en puberhonden

Het is zeker de moeite waard om te vermelden dat het niet altijd makkelijk is om een puberende hond in huis te hebben. Ze zeggen weleens ‘It takes a village to raise a child’, nou, dat geldt evengoed voor een puberende hond. Een puberende hond kan gaan merken dat hij – nu hij groter en sterker wordt – anderen beter de baas kan zijn, bijvoorbeeld door zijn eten of speelgoed te gaan verdedigen. In een gezin met jonge kinderen kan dit dan ook problemen veroorzaken.

Daarom is het belangrijk dat jij als baasje altijd in de buurt blijft om dit in goede banen te leiden. Leer je kind aan om je hond – dit geldt trouwens niet alleen als-ie in de puberteit zit – met rust te laten als hij eet of slaapt. Daarnaast is het ook niet verstandig om een kind een puberende hond uit te laten, omdat de hond dan mogelijk te sterk is.

Probleemgedrag door puberteit bij honden

Af en toe brengt de puberteit bij honden ook probleemgedrag met zich mee en soms kan dit een reden zijn om een puberende hond te castreren, met name bij reutjes. Castratie heeft dan een positieve invloed op gedrag dat echt door de hormonen komt, zoals reutjes die weglopen bij de geur van een loops teefje, of bij teefjes met probleemgedrag dat te maken heeft mij loopsheid. In dat geval kan castratie aangeraden worden.

Castratie wordt verzekerd bij Petplan

Veroorzaakt de puberteit bij je hond probleemgedrag? En zijn de hormonen de boosdoener hiervan? Dan is castratie voor je hond mogelijk de oplossing. Het uitvoeren van een castratie is wel prijzig, zeker honderden euro’s. Gelukkig ben je voor deze kosten – en nog véél meer – verzekerd bij Petplan. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering.