Home » Dierenadvies » Hond » Kerstboom giftig voor hond: wel of niet optuigen?

Kerstboom giftig voor hond: wel of niet optuigen?

Nu de feestdagen weer voor de deur staan nemen veel mensen een kerstboom in huis. Ontzettend gezellig natuurlijk, maar toch wel een aandachtspuntje voor hondenbaasjes. Een kerstboom is giftig voor je hond. Wat moet je weten om jullie feestdagen veilig door te komen? Wij leggen het uit.

Is een kerstboom giftig voor honden?

Het antwoord is ja. Aangezien er veel honden zijn die een kerstboom wel een smakelijk kersthapje vinden is het voor baasjes extra opletten tijdens de feestdagen. Dennennaalden zijn puntig en bevatten stoffen die je hond niet binnen mag krijgen. Daarom zijn dennennaalden giftig voor honden. Ook kan de puntige naald van een kerstboom de darm- of maagwand doorboren. Niet alleen de naalden zijn gevaarlijk, ook het water waar de boom in staat is gevaarlijk voor je hond. In dit water zitten stoffen die braken, diarree en andere maagproblemen kan veroorzaken voor je viervoeter. Wees als baasje dus alert op de risico’s van een kerstboom in huis en neem zo nodig voorzorgsmaatregelen.

Kerstboom giftig voor hond: niet het enige gevaar tijdens kerst

Ook al is een kerstboom giftig voor honden, het gevaar voor je hond komt niet alleen van de boom. Meerdere kerstspullen- of etenswaren kunnen risico’s met zich meebrengen. Waar moet je – naast het genieten van kerst – nog meer op letten om je hond veilig door deze periode heen te slepen?

Plant(on)aardig!

 • Maretak
  Een maretak is voor honden en katten zeer giftig. De witte besjes van de maretak zorgen ervoor dat je hond flink gaat kwijlen als hij het binnenkrijgt. Daarnaast is er een grote kans op braken, diarree en zenuwstoornissen. Grote hoeveelheden witte bessen kunnen zelfs dodelijk zijn.
 • Hulst
  Voor de hulst geldt hetzelfde als voor de maretak. De besjes, in dit geval rode, zijn giftig en veroorzaken dezelfde klachten als de witte van de maretak!
 • Taxus
  De naalden van de taxus zijn extreem giftig voor je loebas. Een kleine hoeveelheid kan al zorgen voor hartritmestoornissen en uiteindelijk leiden tot de dood.
 • Kerstroos
  De kerstroos veroorzaakt irritatie aan de huid en slijmvliezen van je hond. Bij inname irriteert het de slokdarm en zorgt het voor braken en overmatig speeksel.
 • Amaryllis
  Ook de amaryllis is geen pretje voor je hond. Als je hond hiervan snoept kan het zorgen voor maag-darmproblemen.

Andere gevaarlijke dingen voor honden kerst

Een witte kerst komt al een tijd niet meer voor, maar toch is het rond deze periode vaak nog wel koud. Soms zo koud dat er gestrooid moet worden. Dit pekelzout komt tijdens een wandeling met je hond vast te zitten tussen zijn poten. Als hij daarna likt kan dit een pekelvergiftiging veroorzaken. Ook antivries voor ramen is zeer giftig. Het spul ruikt vaak lekker zoet en is aantrekkelijk voor je hond. Pas dus op dat je hond geen ramen likt die zijn bespoten met antivries. Tot slot is het altijd een risico om kerstballen in de boom te hangen waar je hond met zijn staart tegenaan kan slaan. Als de bal eruit valt en breekt kan dit gevaarlijke scherven veroorzaken.