Home » Dierenadvies » Hond » Hondensporten, welke zijn er allemaal?

Hondensporten, welke zijn er allemaal?

Hondensporten

Wil jij samen met je hond plezier maken terwijl hij ook nog gezond bezig is? Dan is hondensport echt iets voor jullie. Er zijn heel veel verschillende hondensporten die allemaal goed zijn voor de fysieke en mentale gezondheid van jouw viervoeter. Maar wat kun je verwachten en welke moet je nu kiezen? Geen paniek, wij helpen jou en je hond een pootje bij het kiezen van de juiste hondensport. Op naar een leuke tijd!

Waarom hondensporten goed zijn

Een hondensport is eigenlijk alleen maar goed, mits je er verstandig mee omgaat natuurlijk. Jullie werken samen aan een band en je hond wordt er tegelijkertijd fysiek en mentaal krachtiger door. Bij hondensporten draait het dus om sportiviteit en het leren samenwerken. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je jouw hond goed kent. Als je hond bijvoorbeeld fysieke klachten heeft is het niet verstandig om hem uit te putten door sport. Mocht je twijfelen of jouw hond geschikt is voor hondensport, dan kun je altijd even navragen bij jullie dierenarts.

De voorbereiding

Voordat jullie beginnen aan een hondensport is het belangrijk om even rustig op te bouwen. Met een aantal punten moet je als baasje rekening houden, helemaal als jullie allebei nog wat onervaren zijn. Neem daarom goed de tijd om je hond alles in zich op te laten nemen tijdens een evenement of training. Er zijn misschien andere honden en mensen aanwezig en er wordt ineens van alles gevraagd van je loebas. Probeer dus echt een team te zijn met je hond. Zo bereik je de mooiste resultaten. Daarnaast zal jullie band steeds hechter worden tijdens het beoefenen van hondensporten!

Welke hondensporten zijn er?

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel hondensporten die je samen kunt uitoefenen. Samen met je hond sporten wordt ook steeds populairder onder hondenbaasjes. Maar hoe weet je nu welke sporten er zijn en welke bij jullie past? Wij zetten de leukste en gezondste hondensporten voor je op een rijtje!

Agility training

Agility betekent behendigheid en de training hiervan focust zich dus op het flexibeler en behendiger maken van je hond. Bij deze sport is het de bedoeling dat je hond zo snel mogelijk een bepaald parcours met hindernissen en onderdelen aflegt, onder begeleiding van jou natuurlijk. De hindernissen zijn gericht op gehoorzaamheid. Een aantal onderdelen die jullie tegen kunnen komen:

  • De wip
  • De A-schutting
  • De tunnel
  • Hoogte-, breedte en speciale sprongen
  • De slalom

Combisport

Een minder bekende, maar erg leuke hondensport is de combisport. Deze sport is erg uitdagend en het draait hierbij echt om teamwork tussen jullie. Je hond leert goed te gehoorzamen tijdens het uitvoeren van leuke activiteiten. Combisport bestaat uit vier onderdelen, namelijk:

  • Gehoorzaamheid
  • Stormbaan
  • Combi speed
  • Combi jump

Canicross

Canicross is te vergelijken met hardlopen met je hond, maar dan net even anders. Jij als baasje doet een heupgordel om die met een riem vastzit aan zijn tuigje en je leert je hond om jou voort te trekken. Tijdens een wedstrijd of training leg je samen een parcours af waarin jouw hond jou ‘meesleept’. Op deze manier leer je hem trekken.

Apporteersporten

Apporteersporten zijn erg leuk en leerzaam voor honden. Deze sport komt voort uit de jachthondensport. Het draait hierbij voornamelijk om apporteren, op basis van gehoorzaamheid, intelligentie en doorzettingsvermogen. Voor jou als baasje is deze sport ook zeker uitdagend, omdat je geduldig moet zijn. Een echte hondensport met mentale uitdaging dus!

Doggydance

Klaar om te dansen? Dan zit je bij doggydance goed! Bij deze gezellige hondensport dans je samen met je hond op leuke muziek. Je leert meerdere afwisselende oefeningen en ontwikkelt jullie eigen routine. Het is enorm belangrijk dat jij en je hond elkaar aanvoelen en vertrouwen. Als jullie je routine hebben gevonden is het tijd om jullie moves te laten zien op muziek, dansen maar! Dog- of doggydance wordt ook wel eens canine freestyle genoemd.

Flyball

Ben je niet zo’n danser maar vind je teamsporten wel te gek? Dan is flyball echt iets voor jou en je hond. Flyball is een van de weinige teamsporten binnen de hondensport. Jij en je hond vormen samen met andere baasjes en honden een team en nemen het op tegen een ander team. Als een estafette springen de honden over hordes en aan het eind van de baan vangen ze een bal die teruggebracht moet worden naar de baas. Deze sport is enorm spannend en erg gezellig om samen met andere hondenbaasjes te doen.

Jagen

In Nederland wordt er niet zoveel meer gejaagd als vroeger. Toch zijn er veel honden met een echt jachtinstinct. Daarom wordt er nog wel jachttraining gegeven, zodat deze honden toch nog hun natuurlijk behoefte kunnen uitvoeren. De trainingen bestaan uit zoek- of apporteerwerk. Het gaat vooral om gehoorzaamheid bij deze tak van sport.

Frisbee voor honden

Sommige hondensporten zijn erg ingewikkeld. Deze sport is erg laagdrempelig maar wel erg leuk om te zien. Toch vereist frisbeeën met je hond wel wat zorgvuldigheid. Als je hond constant springt, neerkomt en rare sprongen maakt is de kans op blessures vrij groot. Maar wanneer jij en je hond goed op elkaar zijn ingespeeld is het natuurlijk erg vermakelijk om deze sport samen te beoefenen. Wie weet staan jullie wel eens op een demonstratie of bij een hondenshow.

Schapendrijven

Deze hondensport is niet bij elk ras populair. Veel baasjes denken dat het niks voor hun hond is, terwijl toch vrijwel alle honden dit leuk zouden vinden! Tijdens het schapendrijven leert je hond richting te geven aan een kudde schapen of een ontsnapt schaap. Zowel het baasje als de hond moet hard werken tijdens deze sport.

Speuren

Ook bij het speuren staat vertrouwen tussen jou en je hond voorop. Speuren doen jullie namelijk samen. Als baasje is het jouw taak om afwisselend, met of zonder voer en voorwerpen, een spoor achter te laten. Je hond mag hierna proberen om dit spoor te volgen tot hij bij het eindpunt komt. Bij deze activiteit staat vertrouwen, intelligentie en geduld voorop.

Gehoorzaamheidstraining

Gehoorzaamheidstraining wordt ook vaak obedience genoemd. In deze sport worden verschillende oefeningen waarbij gehoorzaamheid centraal staat uitgevoerd. Deze oefeningen kunnen voor elke hond gebruikt worden en zijn zelfs erg belangrijk. Zo leer je jouw hond namelijk gehoorzamen. Het is in deze sport mogelijk om op wedstrijdniveau te acteren, waarin verschillende klassen bestaan.

Treibball

Last but zeker not least: treibball. Misschien zegt het woord je niets, maar deze hondensport is enorm populair en leuk. Je hond legt een parcours af en moet een aantal grote ballen een doel induwen. Tijdens het duwen mag alleen de neus en het lijf gebruikt worden. De sport is relatief nieuw, maar groeit snel. De baasjes die deze sport met hun hond beoefenen zijn erg enthousiast en raden het iedereen aan. Het is misschien wel een voordeel als je hond intelligent is. Zo snapt hij sneller wat er van hem wordt verwacht.

Pas op voor blessures

Helaas geldt het oplopen van blessures tijdens sport niet alleen voor mensen, maar ook zeker voor honden. Bij hondensporten worden er nog wel eens wat blessures opgelopen, mede door onoplettendheid. Probeer daarom ten eerste altijd een warming up te organiseren voor je hond. Zo warmt hij alvast even lekker de spieren op. Een warming up kan bijvoorbeeld een (korte) wandeling zijn of samen een klein rondje joggen. Maak het hierbij niet te gek, het is maar een warming up. Als je het leuk vindt om jouw hond trucjes aan te leren kun je proberen hem te leren buigen. Zo kan hij alvast even lekker de spieren strekken voor de training begint! Daarnaast is het verstandig om hoge dierenartskosten te voorkomen. Neem een kijkje op onze hondenverzekeringspagina om te kijken wat wij allemaal dekken.

Sporten met een volle maag

Denk er ook om dat je hond niet aan hondensport begint als hij net heeft gegeten. Zorg er daarom altijd voor dat je hond op tijd heeft gegeten en zijn eten al verteerd is voordat hij aan een van de hondensporten begint. Laat je hond anderhalf tot twee uur van tevoren niet meer eten om krampen te voorkomen. Ook na het sporten is het verstandig om minimaal een uur te wachten met eten. Drinken mag wel, maar met mate. Laat je hond kleine beetjes lauw water drinken en zorg ervoor dat je hond ook tijdens en na het sporten de mogelijkheid heeft om te drinken.

Wees altijd alert tijdens hondensporten

Waar moet je nog meer op letten als je met je hond een sport beoefent? De voetzooltjes bijvoorbeeld. Wees je ervan bewust dat deze erg gevoelig en kwetsbaar zijn. Probeer altijd een hondensport uit te voeren op een zachte ondergrond en controleer bij thuiskomst de voetzolen van je hond. Naast de voetzolen zijn ook de temperaturen belangrijk om in de gaten te houden. Boven de 20 graden is het voor honden al gauw te warm om actief te sporten. Het kan zelfs zijn dat je hond hierdoor oververhit raakt. Bij koude temperaturen is het juist weer belangrijk om extra aandacht te besteden aan de warming up. Ook even lekker uitlopen na het sporten is voor je hond lekker. Hierdoor komt de spanning in het lichaam van je sportmaatje weer langzaam en geleidelijk tot rust. Vaak geeft je hond met zijn lichaamstaal aan wat hij van je wil of wat hij juist niet wil. Probeer hier rekening mee te houden, zo voorkom je onnodige stress bij je hond.