Home » Dierenadvies » Hond » Een hond springen afleren in duidelijke taal

Een hond springen afleren in duidelijke taal

‘Hé, hoor ik daar de deur?! Dat betekent visite!’ – Zoefff! Met een reuzeaanloop speert jouw hond op jou of jouw gasten af. Of je nu zelf thuiskomt na een lange dag werken of vrienden over de vloer krijgt, iedereen kan op een enthousiast, luid en warm hondenwelkom rekenen. Hoe goedbedoeld ook, we zitten lang niet allemaal op een springende hond te wachten. En toegegeven, voor mensen die geen honden gewend zijn is het soms best even schrikken. Wil je een hond springen afleren? Met deze hondvriendelijke tips houd jij jouw hond in de hand.

Waarom springen honden tegen mensen op?

Honden maken het liefst elke dag nieuwe vrienden. En iedereen die ze ontmoeten, dat kan een nieuw speelmaatje worden! Zoals wij elkaar een hand of een knuffel geven, doen honden dit door even aan elkaar te snuffelen. Ook mensen wil een hond graag een snuffel of een lik geven, alleen zitten onze mond en neus natuurlijk een stuk hoger. Springen dus! Deze drukdoenerij is voor een hond dé manier om te tonen dat het beestje je gemist heeft en blij is je weer te zien. Is deze vreugde-explosie jou nét iets ‘too much’? Geen zorgen. Een hond springen afleren kan iedereen.

Hond springen afleren: wat je níet moet doen

Het belangrijkste om te weten is dat een hond springt omdat het beestje vrolijk en opgewekt is. En daar wordt elk baasje happy van, toch? Geef jouw hond dus géén straf als het dier zich iets te enthousiast uit. Ook duwen of een knietje geven zorgt voor een averechts effect want begrijp goed: voor een hond is springen heel normaal gedrag. Maar wat moet ik dan doen als mijn hond niet luistert naar het commando ‘láág’, horen we je zeggen. Heel simpel, bij een hond springen afleren draait alles om timing en opvoeding. 

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Timing is alles: commando laag!

Een hond nieuwe trucjes leren – óf ongewenst gedrag afleren – vraagt om geduld. Zit! Lig! Rol! Dat is voor veel hondenbaasjes niet zo lastig. Als het gaat om ‘los!’ en honden springen afleren, wordt het een ander verhaal. We roepen hard ‘los!’ terwijl het dier jouw nieuwe schoen al stevig in z’n bek heeft en schreeuwen ‘laag!’ op het moment dat een hond druk aan het springen is. Daardoor denkt het beestje dat je dit gedrag juist aanmoedigt. De eerste stap is jouw hond leren begrijpen dat het commando ‘laag’ betekent dat hij met vier pootjes op de grond staat. Een andere manier om het springen in te dammen is door het gedrag te negeren of het dier te belonen wanneer het níet springt of danst.

Zo leer je springen bij honden af

  • Blijf kalm en beweeg rustig – ook als je na een lange dag thuiskomt
  • Negeer jouw springende hond, reageer niet en kijk een andere kant op
  • Geef jouw rakker liefde en aandacht wanneer het beestje op de grond blijft
  • Zorg voor afleiding op het moment dat iemand binnenkomt
  • Wees consequent in elke situatie en met elk persoon
  • Leer jouw hond als pup het springen af – beloon opspringen niet!

Je merkt dat wanneer je de timing onder de knie hebt en jouw hond het commando begrijpt, deze aanpak ook werkt in andere situaties. Wil je niet dat jouw hond op de bank of tegen de deur springt? Ook deze ‘gewoontes’ leer je snel, diervriendelijk en eenvoudig af met deze aanpak.

Hond springen afleren met een clicker

Net als bij het aanleren van andere commando’s kun je voor een hond springen afleren een hondenclicker gebruiken. Dit handige apparaatje helpt je bij het trainen van jouw hond. Een hond springen afleren met een clicker doe je door op momenten waarop het dier graag wil opspringen te klikken terwijl de hond nog met al z’n pootjes op de grond staat. Blijft het beestje kalm? Dan verdient jouw rakker natuurlijk een beloning! Ben je enthousiast geworden en sta je te springen om meer tips voor het opvoeden van jouw hond? Neem dan een kijkje op onze adviespagina voor een happy hondenleven!