Home » Dierenadvies » Hond » Grasaar hond, wat moet ik weten?

Grasaar hond, wat moet ik weten?

Grasaar hond

Grasaren staan ook wel bekend als ‘kruipers’. Je vindt ze in Nederland veel in de natuur. Helaas zorgen ze wel eens voor problemen bij honden. Door de weerhaken die aan de grasaar zitten, blijven ze vaak vastzitten op plekken die heel irritant zijn voor honden. Hoe ga je om met grasaar bij je hond?

Wat zijn grasaren?

Grasaren zijn dus de zogenaamde kruipers. Het zijn scherpe zaden van een grassoort die een pluim vormen aan het uiteinde van de grasspriet. Ze zijn vaak te vinden in hoog gras en langs walkanten. Als een hond in het hoge gras loopt breken deze pluimen af en hechten ze zich door de weerhaken aan de hond. In de meeste gevallen blijft zo’n grasaar bij je hond in de vacht hangen, maar soms kan zo’n graspluim nare gevolgen hebben.

Symptomen grasaar bij de hond

De meest voorkomende plekken waar grasaren te vinden zijn bij honden zijn in de oren, de neus of tussen de tenen. Het is als baasje daarom belangrijk om te herkennen dat je hond last heeft van grasaar. We behandelen de verschillende plekken even apart.

Grasaar hond oor

Als grasaar bij je hond in het oor terecht komt zal hij ten eerste met zijn kop gaan schudden of aan zijn oren krabben. De grasaar komt er vaak niet zomaar uit vanwege de weerhaken die het heeft. Neem daarom direct contact op met de dierenarts. De dierenarts zal namelijk het oor onderzoeken en de grasaar proberen te pakken met een tang. Als dit niet direct lukt kan de dierenarts besluiten om je hond onder een klein roesje te brengen. Bij echt erge gevallen heeft de grasaar het trommelvlies gepasseerd. Je hond kan in dit geval last krijgen van evenwichtsproblemen. Hierdoor kan hij stress ontwikkelen.

Grasaar in neus hond

Het kan ook voorkomen dat je hond in het gras aan het snuffelen is en er plots zo’n gemene grasaar in zijn neus schiet. Hierdoor kruipt het pluimpje steeds verder waardoor je hond begint te niezen en proesten. Als je er op tijd bij bent kun je op tijd naar de dierenarts die de pluim dan nog kan verwijderen. Als je te lang wacht kan de grasaar zelfs de hersenen bereiken met desastreuse gevolgen. Bij een vermoeden van een grasaar in de neus van je hond bel je dus meteen de dierenarts!

Grasaar in poot hond

Met name langharige honden hebben last van grasaren tussen de tenen. Het valt in dit geval op dat je hond veel tussen zijn tenen likt of plotseling mank loopt. Ook in dit geval is het belangrijk gelijk de dierenarts te raadplegen. De dierenarts zal proberen de grasaar te vinden en te verwijderen. Het kan ook zijn dat je hond de pluim eruit gelikt heeft en er een ontsteking is achtergebleven. In dit geval zal de dierenarts vaak antibiotica voorschrijven. Mochten de klachten hierna nog steeds aanhouden dan gaat de dierenarts – terwijl je hond een roesje krijgt – verder op zoek naar de grasaar.

Hoe voorkom je grasaar bij je hond?

Cliché maar waar: voorkomen is beter dan genezen, ook weer in dit geval. Maar hoe voorkom je die nare grasaren bij je hond?

  • Let altijd op waar je hond loopt, met name in een losloopgebied. De kans is groter dat je hond een grasaar te pakken krijgt als hij door het hoge gras banjert.
  • Ook kun je regelmatig controleren als je in een ‘risicogebied’ bent geweest. Pak de poot van je hond even vast en kijk of er geen ongewone plekken aanwezig zijn. Check ook even de oksels, de liezen en in de oren en neusgaten.
  • Mocht het al te laat zijn en je hond heeft al last van een grasaar dan kun je hem – mits het goed te doen is – proberen zelf te verwijderen. Doe dit alleen wanneer je zeker weet dat het lukt! Zorg ervoor dat de volledige pluim en alle resten zijn verwijderd.
  • Ten slotte is het altijd verstandig om je hond goed te borstelen of kammen na het wandelen. Zo neem je altijd wel viezigheden en eventuele grasaren mee in de kam.