Home » Dierenadvies » Hond » Welk eten is giftig voor de hond?

Welk eten is giftig voor de hond?

welk eten is giftig voor de hond
Leestijd: 4 minuten Veel mensen zien hun huisdier als onderdeel van het gezin en willen ze dan ook graag verwennen met lekkere etenswaren. Niet alle voedingsmiddelen voor de mens zijn echter even gezond voor onze huisdieren. We noemen enkele giftige etenswaren die een risico kunnen vormen voor de hond.

Druiven en rozijnen

Druiven en hun gedroogde varianten kunnen bij de hond acute niervergiftiging en overlijden veroorzaken. De reactie varieert per hond en kan grote verschillen te zien geven. Gemiddeld wordt een hoeveelheid van 30 gram per kg lichaamsgewicht als giftig beschouwd. Als oorzaak wordt sterk gedacht aan een mycotoxine (gifstof afkomstig van schimmels), maar dit is nog niet aangetoond. Bij vergiftiging begint de hond enkele uren na het eten ervan te braken en drie tot vijf dagen later vertonen zich de eerste verschijnselen van de niervergiftiging.

Chocolade

Chocolade is ongezond voor meerdere soorten huisdieren zoals hond, kat en paard. Het feit dat in de dierenwinkel producten als “hondenchocolade” worden verkocht, draagt ook niet bij aan bewustwording van de eigenaar. Honden vinden de lucht en smaak van chocolade vaak aantrekkelijk en eten dit graag. In chocolade zit echter theobromide dat hartkloppingen, hallucinaties, ernstige diarree, epileptische aanvallen, hartproblemen, bloedingen en sterfte kan veroorzaken. Een chocoladereep kan al voldoende zijn om een kleine hond te laten overlijden! Hoe meer cacao, des te giftiger. Circa 30 gram chocola per kg lichaamsgewicht kan al vergiftiging geven.

Uien en knoflook

In uien en knoflook zit een stof (thiosulfaat) die bij regelmatige opname bloedarmoede kan veroorzaken. Koken of bakken heeft hier geen invloed op. Er zijn pups overleden die babyvoeding kregen waarin uien waren verwerkt. Knoflook kan ook diarree en braken veroorzaken bij de hond. Toch wordt dit regelmatig gegeven omdat men denkt dat het gezond is en zelfs wormen en vlooien zou weghouden.

Macademia noten

Macademia noten kunnen binnen 12 uur na het eten leiden tot stijfheid, spiertrillingen, verhoogde lichaamstemperatuur en buikpijn bij de hond. Gelukkig zijn deze symptomen meestal tijdelijk en verdwijnen ze weer binnen 2 dagen.

Alcohol

Van alcohol kunnen dieren, net als mensen, dronken worden. De lever van dieren is daarnaast veel gevoeliger voor regelmatige alcoholblootstelling dan bij de mens. Verder kan hop, een belangrijke grondstof bij de bereiding van bier, een ernstige verhoging van de lichaamstemperatuur veroorzaken bij de hond. Bepaalde rassen, zoals de Greyhound, zijn hiervoor bijzonder gevoelig. Er zijn enkele fataal verlopen gevallen beschreven nadat honden zelf geproduceerd bier en/of de afvalresten van het brouwproces hadden opgegeten of gedronken.

Avocado

Avocado’s zijn tegenwoordig heel populair om te eten. Ze kunnen bij de hond echter irritatie van het maagdarmkanaal veroorzaken met als gevolg braken, diarree, ademnood, vochtophoping rond het hart en sterfte. Vogels zijn helemaal uiterst gevoelig voor deze vrucht.

Snoep en kauwgom met xylitol

Xylitol als een natuurlijke suikervervangende zoetstof, voorkomt tandplak en heeft een positieve invloed op de mondbacteriën bij de mens. Bij honden kan een sterke verlaging van de bloedsuikerspiegel optreden omdat xylitol de afgifte van insuline sterk bevordert. Ook kunnen ernstige leverproblemen optreden, zelfs met fatale afloop, na het opeten van grote hoeveelheden snoep, kauwgom of koek dat xylitol bevat. Tenslotte kunnen het regelmatig voeren van rauwe eieren vitamine B-gebrek veroorzaken. Te koud eten uit de koelkast kan tot maag- en darmproblemen leiden.