Home » Dierenadvies » Hond » Eerste loopsheid hond, wat moet ik weten?

Eerste loopsheid hond, wat moet ik weten?

Eerste loopsheid hond, wat moet ik weten

Veel baasjes maken zich zorgen om het aparte gedrag van hun loopse hond. Van vlekken op het kleed tot zorgen over ongewenste zwangerschappen, het brengt allemaal de nodige zorgen met zich mee. Ook is het vaak een dingetje wat je precies te wachten staat tijdens de eerste loopsheid van je hond. Wees gerust, in dit artikel vertellen wij alles over de periode van (eerste) loopsheid bij je hond en hoe je hier zonder stress doorheen komt, zodat de situatie niet in de soep loop(s)t!

Wat is loopsheid?

Loopsheid is de periode waarin het lichaam van een teef aan het voorbereiden is om gedekt te worden. Het is een heel hormonale toestand voor je teef. Er vinden veel lichamelijke veranderingen plaats, waardoor ze soms een beetje ‘’moody’’ wordt. Als baasje wil je graag weten waar je aan toe bent, daarom leggen we eerst uit hoe je loopsheid herkent. De eerste loopsheid bij je hond is voor een baasje anders dan de daaropvolgende periodes.

 

 

Loopsheid herkennen

De eerste loopsheid van je hond herken je aan uiterlijke dingen, maar ook aan gedragskenmerken. Niet bij elke teef is het duidelijk wanneer moeder natuur de overhand neemt. Daarom lichten we even kort toe wat er voor baasjes te wachten staat.

Uiterlijke kenmerken loopse teef

  • Gezwollen vulva
    De vulva van de teef is tijdens de loopsheid dikker en meer gezwollen.
  • Bloederige afscheiding
    Je teefje verliest bloed uit de vulva. Dit kan eventueel opgevangen worden door loopsheidbroekjes.
  • Geurafscheiding
    Mensen kunnen het niet ruiken, maar reutjes zijn gek op de geur van een loopse teef.Als er reutjes in de buurt zijn is het ook goed zichtbaar dat je teef loops is. Ze ruikt namelijk erg aantrekkelijk voor de stoere bikkels en ze krijgt veel aandacht. Het is net het populairste meisje uit de kennel! Let als baasje wel op. Aan het begin van deze periode zal je loopse hond de mannen nog van zich afjagen, maar later wil ze graag gedekt worden.

Gedragskenmerken loopse teef

  • Onrustig
    Je hond vertoont onrustig gedrag en lijkt niet goed te weten wat ze moet doen. Ook snuffelt ze vaker binnen- en buitenshuis. Ze kan soms een bange indruk maken. Hiervoor geven we tips.
  • Humeurig
    Ook kan je teef soms niet al te vrolijk overkomen tijdens de loopsheid. Ze snauwt vaker van zich af.
  • Snel afgeleid
    Tijdens het spelen, uitlaten of andere activiteiten raakt je hond snel afgeleid door impulsen.

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Mijn hond is schijnzwanger

Schijnzwangerschap komt voor bij niet-zwangere teefjes. Zes tot twaalf weken na het begin van de loopse periode wordt er een bepaald hormoon, genaamd prolactine, in de hersenen van de hond gevormd. De schijnzwangerschap gaat gepaard met symptomen die lijken op een echte zwangerschap. Na elke loopsheid doet jouw teef net of ze zwanger is. Dit kan ook tot ander gedrag leiden. Soms wordt de hond aanhankelijker, maar soms ook dominanter. Houd dit als baasje dus goed in de gaten.

Wat te doen bij voortekenen eerste loopsheid hond?

Voor de loopse periode, loop(s)t niet alles op rolletjes bij je pup. Een eerste loopsheid van je hond is natuurlijk spannend. De voortekenen zijn vrijwel hetzelfde als de andere loopse periodes, zoals we hierboven al hebben beschreven. Wat kun je het best doen om de eerst loopse periode van jouw teef goed door te komen?

  • Houd je viervoeter aan de lijn tijdens het uitlaten, de gehele loopse periode.
  • Pas je uitlaatroute eventueel aan, zodat je zo min mogelijk reutjes tegenkomt.
  • Train geen moeilijke en nieuwe dingen met je teef. Ze is al zo snel afgeleid.
  • Koop luiers of loopsheidbroekjes. Afhankelijk van hoe schoon jouw hond is natuurlijk, maar de meeste honden verliezen toch zeker wel een druppel bloed zo nu en dan.

Wanneer eerste loopsheid hond?

‘’Wanneer wordt een hond voor de eerste keer loops?’’, vragen veel baasjes zich af. De eerste periode van loopsheid begint in de pubertijd van de teef. De pubertijd van honden begint meestal rond de 6 of 7 maanden. Teefjes worden in deze periode als geslachtsrijp gezien. Klaar voor schattige puppy’s dus!

Hoe vaak wordt een teef loops per jaar?

Een teef wordt over het algemeen twee keer per jaar loops, ook al zijn er rassen die maar eens per jaar loops worden. De meeste teefjes worden ongeveer elke zeven maanden loops, maar hierin verschillen honden veel. Sommige honden worden zelfs eens per vier maanden loops, terwijl andere honden het maar eens per jaar meemaken.

Hoe lang duurt eerste loopsheid hond?

De eerste loopsheid kan normaal verlopen, maar kan ook erg kort of juist erg lang duren. De bloederige afscheiding is niet altijd aanwezig, maar het kan ook erg heftig zijn. Er is dus geen vast antwoord op de vraag over de eerste loopsheid van je hond. Wel kennen we drie fasen van loopsheid:

Vier fasen van loopsheid

  • Pro-oestrus
    Tijdens de fase waarbij de vulva opzwelt verliest je teef bloed. In deze fase heeft je pup nog geen interesse flirten met reutjes!
  • Oestrus
    Je teefje begint interesse te krijgen in de bronstige reutjes om haar heen. Je hond is er helemaal klaar voor en doet haar staart opzij: zoek dekking! Wanneer een teefje wordt gedekt, kun je de dekking niet meer stoppen. De honden zitten even vast in elkaar.
  • Metoestrus
    Na ongeveer negen dagen neemt de zwelling en het bloedverlies af en verspreidt de teef een -voor reutjes – aantrekkelijke geur. De mannen worden hier helemaal wild van. Het lichaam van je teef gaat tekeer van de hormonen. Het hormoon progesteron zorgt voor de innesteling van embryo’s in de baarmoeder. Dit hormoon verdwijnt pas na een week of negen.
  • Anoestrus
    De hormonen en geslachtsorganen gaan weer naar hun normale toestand. Deze fase duurt tot de volgende loopse fase. Tijdens deze fase vertoont je hond geen tekenen van loopsheid.

Sterilisatie hond voor of na eerste loopsheid?

Veel hondeneigenaren kiezen ervoor om hun teefje te laten steriliseren. Op deze manier wordt de teef niet meer loops. Steriliseren brengt natuurlijk zowel voor- als nadelen met zich mee. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

Voordelen sterilisatie

  • Geen zwangerschap
    De eierstokken worden tijdens de sterilisatie verwijderd dus je teef wordt niet meer zwanger.
  • Minder kans op melkkliertumoren
    Dit heeft de beste kans van slagen wanneer de sterilisatie gebeurt vlak na de eerste loopse periode van je hond.
  • Geen baarmoederontsteking
    Hormonen die deze ontsteking kunnen veroorzaken worden weggehaald met sterilisatie.
  • Geen schijnzwangerschap meer
    Je teef doet niet meer net alsof ze zwanger is en heeft dus ook geen last meer van deze ‘beperking’.
  • Minder kans op suikerziekte
    Het hormoon dat suikerziekte veroorzaakt heet progesteron. Tijdens de sterilisatie neemt die hormoon af.
  • Goedkoop
    Voor het levenslang voorkomen van loopsheid, is sterilisatie de goedkoopste manier.

Nadelen sterilisatie

  • Risico’s
    Simpel gezegd, elke operatie brengt bepaalde risico’s met zich mee.
  • Overgewicht
    Teefjes kunnen zomaar erg aankomen na sterilisatie. Hier is niet veel aan te doen.
  • Kans op urine-incontinentie
    Als je hond al een oude teef is wordt de kans op urineverlies groter. Dit is wel met medicijnen goed te verhelpen.
  • Verandering van de vacht
    Ook de vacht kan veranderen na sterilisatie. Vooral Ierse Setters en Heidewachtels hebben hier vaker last van.

Wanneer mijn hond laten steriliseren?

Het beste is om jouw teef vóór haar eerste loopsheid te steriliseren. De kans op borstkanker neemt hierbij namelijk flink af. Ook na de eerste loopsheid steriliseren vermindert de kans op borstkanker, maar niet zo flink als ervoor. De meeste dierenartsen adviseren om teefjes te laten steriliseren zodra ze vijf á zes maanden oud zijn. Jonge honden herstellen ook sneller van operaties dan oudere honden. Ook is het voor dierenartsen zelf eenvoudiger een sterilisatie uit te voeren bij jonge dieren. Overleg bij een ingreep wel altijd met je dierenarts en vraag om advies.

De hondenpil

Net als bij mensen, bestaat er ook voor honden een anticonceptiepil. Het voordeel van de pil is dat het snel werkt. Het nadeel ervan is dat je als baasje er wel aan moet denken deze bij je loebas toe te dienen. Ook is er bij langdurig gebruik een verhoogde kans op kanker. Denk dus goed na over deze methode en vraag ook hier om advies. De pil wordt met name gebruikt om loopsheid uit te stellen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn tijdens vakantieperiodes of andere momenten dat je hond alleen is. Voor eenzame honden zijn wel oplossingen, bijvoorbeeld een huiselijke opvang.

Hond laten dekken bij eerste loopsheid

Het is niet verstandig je hond te laten dekken tijdens de eerste loopsheid. Dit komt doordat de teef nog niet volgroeid is op deze leeftijd. Hoe groter de hond, hoe later het verstandig is beginnen te dekken. Bij honden boven de 25 kg wordt aangeraden pas na de derde of vierde loopse periode te beginnen met dekken. Bij kleinere honden kan dit meestal dus iets eerder.

Hoe lang duurt loopsheid bij honden?

Zoals bekend duurt de periode van de loopsheid duurt gemiddeld drie weken. Tijdens deze weken is de teef maar een paar dagen vruchtbaar. Het is een lastige om erachter te komen welke dagen dit zijn. Een teef kan zelfs op oudere leeftijd nog loops worden, omdat honden geen menopauze hebben zoals mensen.