Home » Dierenadvies » Hond » Blauwalgen hond, wat moet ik weten?

Blauwalgen hond, wat moet ik weten?

Blauwalg en honden zijn geen goede combinatie. Elk jaar worden er weer honden ziek doordat ze water met blauwalg drinken. Het binnenkrijgen van blauwalgen bij je hond is zelfs giftig. Soms zo giftig dat de hond eraan overlijdt. Daarom is het belangrijk dat jij als baasje weet hoe je hiermee om moet gaan.

Wat is blauwalg?

Als je van plan bent om samen met je hond een duik te nemen in de warme zomermaanden is het belangrijk dat je op de hoogte bent van eventueel aanwezige blauwalgen. Blauwalg is een algensoort die mensen en dieren erg ziek kan maken. Ze zijn te herkennen aan een groene, roodbruine of groenbruine laag die op het water drijft. Vooral in de maanden juli tot en met september komen blauwalgen voor, omdat de temperatuur van het water dan boven de 20 graden Celsius uitstijgt. Zowel in zoet als in zout water zijn blauwalgen te vinden.

Besmetting blauwalg hond

Besmetting met blauwalgen bij honden vindt plaats door het inslikken ervan. Honden slikken soms tijdens het zwemmen kleine beetjes water door. Sommige honden drinken uit het water waar ze net in hebben gezwommen en raken zo besmet. De meeste besmettingen vinden plaats door honden die hun vacht schoonlikken na het zwemmen. De blauwalg bevindt zich nog in de vacht en door het likken komt het in het lichaam van de hond. Blauwalgen tasten vooral de lever en het zenuwstelsel van honden aan. De impact van een besmetting met de algensoort is per hond verschillend. Meestal geldt: hoe kleiner de hond, hoe groter de impact.

Blauwalg hond symptomen

Als je een vermoeden hebt dat jouw hond een eventuele besmetting heeft opgelopen is het wel zo handig dat je weet waar je op kunt letten. Hoe herken je dat jouw hond blauwalgen heeft binnengekregen? De volgende symptomen treden vijf minuten tot enkele uren op na besmetting:

  • Sloomheid
  • Ademhalingsproblemen
  • Veel likken
  • Kwijlen of schuimbekken
  • Braken
  • Kramp
  • Diarree en veel plassen
  • Verminderde coördinatie
  • Trillen
  • Overlijden

Snel handelen

In sommige gevallen van besmetting met blauwalgen bij je hond kan zoveel schade worden aangericht dat je hond het niet overleeft. Als de symptomen hierboven snel optreden is het belangrijk om de dierenarts te bellen. Vooral slechte coördinatie, sloomheid en kramp zijn zorgwekkend. In dit geval heeft de hond heel snel zorg nodig. Twijfel je? Bel alsnog de dierenarts en vraag hem of haar om advies.

Blauwalg honden behandeling

Helaas maar waar: er bestaat geen tegengif voor een blauwalgenvergiftiging. Als de dierenarts vermoedt dat je hond blauwalgen binnengekregen heeft zal je viervoeter eerst moeten braken. Hierna kan de dierenarts besluiten om de maag te spoelen. Het is belangrijk dat dit binnen anderhalf uur na vergiftiging plaatsvindt. De dierenarts zal er daarnaast voor zorgen dat de hond zo min mogelijk ellende ervaart. Er kan daarom worden besloten de hond een infuus toe te dienen, zodat de hond minder klachten heeft.

Blauwalgen bij hond voorkomen

Het is moeilijk om een hond te waarschuwen voor gevaarlijk water. In Nederland worden bij de meeste plassen met blauwalg borden neergezet die mensen waarschuwen. Honden lezen natuurlijk geen borden dus die springen er soms zomaar in. Houd daarom je hond eerst aan de lijn als je niet zeker weet of het water veilig is. Op www.zwemwater.nl staan de officiële zwemplekken in Nederland. Hier kun je dus zien welke gebieden veilig zijn voor jou en je hond. Ook kun je uit voorzorg je hond grondig afspoelen na het zwemmen. Zo voorkom je inname van giftstoffen als je hond zijn vacht nog aflikt.

Wees voorbereid

Zwemmen met je hond is natuurlijk fantastisch en het moet altijd kunnen (mits je hem hebt leren zwemmen natuurlijk). Maar wees altijd alert op de eventuele gevaren. In de zomer is er veel gevaar voor blauwalg, maar ook de winter heeft nadelen. Mag je hond bijvoorbeeld zwemmen in de winter? Lees je altijd in voordat je besluit iets te ondernemen. Zo voorkom je narigheden. Raakt je hond tóch ziek? Dan is het verstandig om onze hondenverzekeringspagina te bezoeken.