Home » Dierenadvies » Hond » Agility training honden, wat is dat?

Agility training honden, wat is dat?

Agility training honden

Wil jij ervoor zorgen dat jouw hond topfit is en een echte atleet wordt? Denk dan eens aan agility training voor honden. Agility betekent behendigheid en door speciale trainingen aan te bieden aan je hond zorg je ervoor dat je een flexibele viervoeter in huis hebt. Zo’n training bestaat uit een of meerdere parcours met verschillende hindernissen. Honden beleven normaal gesproken erg veel plezier aan deze activiteit en ze steken er ook nog wat van op! Wat moet je allemaal weten over agility training voor je hond? Wij vertellen het in dit artikel.

Wat houdt agility training voor honden in?

Zoals je misschien al weet bestaat agility training uit een parcours voor honden. Hierbij lopen of rennen de honden een route die gemaakt is om hen te trainen op meerdere gebieden. Bij zo’n training komen allerlei obstakels kijken die ervoor gemaakt zijn om je hond soepel te maken. Misschien is jouw hond wel een ster in de ‘agility wip’ en kan hij goed slalommen om paaltjes en pionnen. Of zie je hem al door een tunnel sjezen of door een hoepel springen?

Het zit ‘m in de natuur

Agility training voor honden sluit perfect aan bij de natuurlijke behoeftes van je loebas. Tijdens zo’n training spannen zowel jij als je hond zich in. Je hond moet alle spieren goed gebruiken om succesvol te zijn tijdens een training. Daarnaast zijn er bij een agility training (mits deze bij een hondenschool gegeven wordt) natuurlijk ook andere honden aanwezig. De onderlinge contacten met soortgenoten en het sociale gedrag bevorderen het gedrag van je hond. Hij zal in het dagelijks leven prettiger in de omgang worden!

Behendigheid hond trainen

Door de behendigheid van je hond te trainen maak je hem sterker. Hij ontwikkelt zich niet alleen fysiek door zijn spieren en pezen te trainen, maar mentaal krijgt hij ook een flinke boost. Agility training met je hond zorgt er namelijk voor dat jullie band versterkt wordt en dat hij zelfbewuster door het leven gaat. De opdrachten zorgen ervoor dat de zintuigen van je hond worden geprikkeld en dat hij zijn geheugen en concentratie verbetert. Een win-winsituatie dus!

Agility training hond: welke rassen zijn geschikt?

Misschien denk je als baasje: is mijn hond wel geschikt voor agility training? Logisch. Toch is het zo dat in principe bijna elke soort mee kan doen met deze activiteit, of het nou een rashond is of niet. Het is wel belangrijk om in gedachten te houden dat niet elke hond geschikt is. Een hond moet uiteraard geen fysieke klachten hebben en het is daarnaast belangrijk dat je hond al beschikt over een (goede) basisconditie. Ook grotere, zwaardere honden kunnen beter niet door tunnels rennen of door banden springen. Als je hond overgewicht heeft is het een goed idee om hem eerst af te laten vallen, voordat je begint met agility training.

Behendige hond: klaar voor wedstrijden!

Naast het feit dat agility training voor honden vaak recreatief is, zijn er ook wedstrijden waar je samen aan mee kunt doen. Er zijn vier klassen onder te verdelen: small, medium, intermediate en large. Daarnaast zijn er ook vier verschillende niveaus: debutanten en eerste -, tweede – en derde graad. Is jouw loebas al op leeftijd? Geen probleem, ook voor senioren is er een plekje. Er is namelijk ook een veteranenklasse voor de oudere honden. Tot slot zijn er ook nog echte teamwedstrijden. Misschien iets voor jouw hond om te leren omgaan en spelen met andere honden?

Waar?

Door heel Nederland worden agility trainingen gegeven en wedstrijden gehouden. Als je zoekt naar een hondenschool in jouw buurt kun je vragen of zij ook de behendigheid van je hond trainen. Mocht dit niet zo zijn dan staat het internet vol met hondenscholen die dit wel faciliteren.

Wat heb ik nodig?

Voordat jullie mee mogen doen met zo’n wedstrijd is het belangrijk dat jouw hond een eigen hondenlogboek heeft. In dit logboek kun je bepaalde gegevens van je hond laten registreren zoals:

  • Prijzen en titels
  • Onderzoeksresultaten
  • Behaalde diploma’s
  • Tentoonstellingsuitslagen
  • Examens en wedstrijden

Heb je het hondenlogboek aangevraagd en ontvangen? Je kunt je dan aanmelden voor een startlicentie.

Commissie Agility

De Commissie Agility is in het leven geroepen om de sport – en met name op wedstrijdniveau – draaiende te houden. De leden van deze commissie worden democratisch verkozen en vertegenwoordigen alle betrokken partijen: verenigingen, keurmeesters en de sporters zelf. De commissie besluit ver reglementen, promotie en degradatie, en de criteria voor selectie bij wedstrijden.

Behendigheid hond is belangrijk

Behendigheid van je hond is erg belangrijk. Het houdt je hond fit en vrolijk en het is daarnaast een leuke bezigheid voor jullie samen om dit te trainen. Als je hond niet fit is krijgt hij eerder last van aandoeningen. Als je wilt weten hoe je onverwacht hoge dierenartskosten kunt voorkomen, kijk dan eens op onze hondenverzekeringspagina.