Home » Dierenadvies » Hond » 11 dingen die je huisdier niet mag hebben tijdens kerst!

11 dingen die je huisdier niet mag hebben tijdens kerst!

De gezellige feestdagen staan weer voor de deur. Tijd om het huis te versieren, lekker eten te maken en om uitgebreid met je huisdier te knuffelen. Wacht daar nog heel even mee. Er zijn namelijk bepaalde dingen tijdens Kerstmis gevaarlijk voor je huisdier. Wij vertellen je wat je moet doen en waar je op moet letten om samen met je huisvriend een zorgeloze feestperiode te hebben!

De meest uiteenlopende gevaren voor huisdieren

Van eten tot wasmiddel en van rolladenet tot batterijen: er zijn talloze gevaren op te noemen. Huisdieren zijn zich niet van deze gevaren bewust en daarom wordt het als baasje extra opletten, júist tijdens de feestdagen. Omdat er tijdens de feestdagen meer in huis is wordt het risico ook groter. Maar waar moet je nu precies op letten? Wij vertellen over 11 dingen die je huisdier niet mag hebben tijdens kerst!

Huishoudelijke risico’s

Welke voorwerpen of gebruiksmiddelen moet je verbergen? En welke dingen kun je beter helemaal niet in huis hebben? We beginnen het lijstje met de huishoudelijke risico’s voor je huisdier tijdens Kerstmis.

 1. Batterijen
  Al die feestlichtjes moeten natuurlijk ergens op draaien. Grote kans dus dat je extra batterijen hebt aangeschaft thuis. Houd deze altijd buiten het bereik van je huisdier! Als je huisdier in een batterij bijt, kan dit leiden tot zweren in de bek, slokdarm of maag.
 2. Zout
  Strooizout is rond de feestdagen niet altijd meer van toepassing, maar het kan tijdens de decembermaanden toch zomaar vriezen. Een pekelvergiftiging ligt dan voor honden en katten al gauw op de loer.
 3. Wasverzachter
  Wasverzachter is natuurlijk erg giftig, voor iedereen. Tijdens kerst was je misschien nét iets vaker die kerstsokken of je tafellaken. Let erop dat je huisdier geen wasmiddel binnenkrijgt.
 4. Tabak
  Ook tabak is voor zowel mensen als dieren niet gezond. Nicotine kan bij huisdieren zelfs zorgen voor ernstig braken of hevige trillingen. Sommige huisdieren overlijden zelfs door tabak! Let er dus goed op voordat je een sigaar of een pijpje opsteekt.
 5. Flosdraad
  Vlak voor of na het kerstdiner wil je misschien even je tanden flossen. Geen probleem natuurlijk, zolang je het maar buiten je huisdier om doet. Als je huisdier het flosdraad inslikt kan dit al gauw leiden tot blokkades in de darmen.
 6. Medicijnen of verzorgende middelen
  De nummer 6 op ons lijstje is minstens net zo gevaarlijk als de andere items. Tijdens de feestdagen let je natuurlijk goed op je uiterlijk en smeer je al gauw wat gezichts- of handcrème op. Laat je hond, kat, konijn of papegaai dit nooit binnenkrijgen!

Wat moet je weten over kersteten?

Niet alleen spullen in huis vormen gevaren. Ook is er tijdens de kerstperiode meer eten in huis. Welk eten vormt gevaar en wat zijn die gevaren? Het lijstje gaat hieronder verder.

 1. Chocolade
  Bijna elk baasje weet wel dat chocolade giftig is voor honden, katten, konijnen en ook papegaaien. Kijk hier dus tijdens de feestdagen extra voor uit.
 2. Kerststol
  Niet alleen de kerstster of de kerstboom zijn gevaarlijk voor je huisdier, ook de kerststol is gevaarlijk vanwege de rozijnen die erin verwerkt zitten. Rozijnen zijn heel giftig voor honden, katten en papegaaien en kunnen leiden tot onder andere acute nierfalen.
 3. Etensresten
  Voornamelijk botjes zijn niet verstandig om te geven. Honden eten deze vaak zonder problemen helemaal op, maar toch kan het zorgen voor verstopping.
 4. Rolladenetje
  Tijdens kerst zijn rollades vaak niet weg te denken. Het netje om de rollade ruikt heerlijk naar het vlees en is zeer aantrekkelijk voor je hond. Als je hond dit netje opeet kan het vast komen te zitten in de darmen en moet het waarschijnlijk operatief verwijderd worden.
 5. Brooddeeg
  Deeg is gevaarlijk voor je huisdier, omdat het in de maag van het beestje enorm kan uitzetten. Hierdoor knijpt het bloed af en kan het zijn dat het door middel van een operatie verwijderd moet worden.