Home » Dierenadvies » Konijn » Zwangerschap konijn » Zwangerschap konijn

Zwangerschap konijn

zwangerschap konijn

Leestijd: 2 minuten

Vanaf de pubertijd (maand 6-8) draait alles om paren bij konijntjes. Mannetjes krijgen last van territoriumdrift en ook de vrouwtjes slaan op hol: ze zijn vaak schijnzwanger en bouwen driftig aan hun nestjes. Kleine konijntjes zien er heel schattig uit maar er komt meer kijken bij het nemen van een nestje dan mensen denken.

Vanaf welke leeftijd is een konijn vruchtbaar?

Vanaf de leeftijd van 3-5 maanden zijn konijnen al vruchtbaar. Het is verstandig om de mannetjes en de vrouwtjes voordat ze 3 maanden oud zijn, van elkaar te scheiden als je geen kleintjes wilt. In tegenstelling tot wilde konijnen kunnen huiskonijnen het hele jaar gedekt worden.

Hoe lang is een konijn zwanger?

De dracht van een konijn duurt tussen de 29 en de 33 dagen. Het is vaak niet goed te zien of een konijn zwanger is. Wanneer je jouw konijn regelmatig weegt dan kun je wel een stijging van het gewicht waarnemen. Het maken van een nest kan ook duiden op schijnzwangerschap.

Voorbereiding op de bevalling

Maak ongeveer 1 week voor de uitgerekende datum het hok van jouw konijn goed schoon. Zorg er daarnaast oor dat de voedster een rustige plek heeft om haar nest te maken (bijvoorbeeld in het nachthok). Dan is het hok niet vies als de kleintjes te wereld komen.

Na de bevalling

Als de voedster eenmaal is bevallen, kun je het beste de eerste paar dagen niet aan het nestje komen. Dan is de kans dat de voedster haar kleintjes afstoot (door vreemde geur) het kleinst. Check op dag drie of er ook doodgeboren jongen in het nestje aanwezig zijn. Zo ja, verwijder deze dan. Bekijk de kleintjes heel snel even één voor één. Wrijf van te voren jouw handen over de vacht van de moeder. Pak de kleintjes kort op en controleer of ze genoeg voeding krijgen: zijn de buikjes vol en rond? Dat is een goed teken. Zie je een gerimpeld jong? Dit betekent dat het konijntje niet genoeg voeding krijgt. Check ook of de jongen allemaal goed in het nestje liggen en of ze goed bedekt zijn. Kijk ook regelmatig even of het goed gaan met de voedster. Bel bij twijfels altijd contact op met jouw dierenarts.

De jonkies hebben geen haar en geen tanden. Daarnaast zijn de oogjes de eerste 10 dagen nog dicht. Een voedster verzorgt en voedt haar jongen maar 2 keer per dag. Na 3 weken gaan de jongen aan de wandel en verlaten ze af en toe het nest.

Zwangerschap konijn voorkomen

Om zwangerschap te voorkomen kun je het beste het konijn laten steriliseren of castreren. Het lijkt leuk zo’n nestje met kleine pluizenbolletjes maar je wilt ook dat ze na een tijdje bij een goede eigenaar terecht komen. Daarnaast zijn er veel konijnen in asiels en konijnenopvang die op een nieuw baasje wachten. Denk daarom goed na of je met jouw konijn wil gaan fokken.