Vieze neus bij de kat, wat moet ik weten?

vieze neus bij de kat

Bij een kat kunnen verschillende soorten neusuitvloeiing voorkomen als hij een vieze neus heeft. Het kan om een beetje helder waterig vocht gaan of om slijm of pus. Soms kan er bloed bijgemengd zijn of is er sprake van een echte bloedneus. Het aspect van de vloeistof kan in de loop van een ziekteproces van de ene in de andere vorm overgaan. De irritatie in of aan de neus maakt dat je kat vaker niest en er verkouden uitziet. Dan poetst je kat de neus met de pootjes vaker schoon.

Oorzaken van neusuitvloeiing

Een veel voorkomende oorzaak van een snotneus bij de kat is een infectie met het niesziektevirus. Bij een dergelijke infectie voelt de kat zich ook vaak ziek, wil slecht eten en heeft koorts. Een ingeademde grasspriet, zeker wanneer deze wat langer aanwezig is, veroorzaakt ook een ontsteking van het slijmvlies. Je ziet in dat geval neusuitvloeiing met pus en in het begin niest de kat veel. Wanneer er bloed bijgemengd is wijst dat op diepere schade van het neusslijmvlies. Dat kan optreden in het geval van ontsteking maar er kan ook in de neus een gezwel groeien. In een enkel geval is bij de kat een probleem met de bloedstolling de oorzaak van bloedneuzen.

Heeft je kat de neusziekte?

De verschijnselen van problemen in de neus die je aan de buitenkant waarneemt, lijken nogal op elkaar. Een vieze neus bij je kat kan verschillende oorzaken hebben. Om hier onderscheid in te maken zal de dierenarts je vragen naar de algemene gezondheid van je kat. Katten met niesziekte niezen en snotteren en voelen zich flink ziek. Niesziekte is besmettelijk en daarom zal je dierenarts bij vermoeden van niesziekte bij voorkeur een aparte afspraak plannen.

Een ingeademd vreemd voorwerp zoals een grasspriet geeft vaak acute problemen. De verschijnselen van een gezwel in de neus ontstaan geleidelijk. Belangrijk is dat je kunt vertellen wat het type neusuitvloeiing is en vooral uit welk neusgat het komt. Als het gaat om problemen met één van de neusgaten ligt daar waarschijnlijk ook de oorzaak. Stollingsproblemen leiden meestal tot een bloedneus aan beide zijden.

Uitwendig onderzoek van een vieze neus

Eerst voert de dierenarts een algemeen lichamelijk onderzoek uit. Dit is om vast te stellen of er naast het probleem in de neus misschien ook nog andere problemen spelen. Het onderzoek van de neus begint aan de buitenkant. De dierenarts tast de neusgangen af. Soms leidt een ontsteking of tumor in de neus ook tot veranderingen aan de neusrug. Op de haren rond de neusgaten wordt de neusuitvloeiing bestudeerd en het aspect van de neusspiegel.

Belangrijk bij de beoordeling is hoe de lucht door de neus gaat. Als de neusgangen goed zijn kan de luchtstroom uit de neusgaten een watje in beweging brengen. Is de luchtstroom in een van de neusgangen afwezig dan wijst dit op een afsluiting van die neusgang.

Inwendig onderzoek

Het grootste deel van de neus bevindt zich aan de binnenkant. Dit is tijdens het uitwendige lichamelijke onderzoek niet toegankelijk. Daarom is vaak aanvullend onderzoek nodig. Bij een rhinoscopie wordt onder narcose in de neus gekeken. Hierbij worden vaak biopten genomen voor microscopisch onderzoek en wordt materiaal verzameld voor een bacterie- of schimmelkweek. Een röntgenfoto, of CT- en MRI- scan kan uitwijzen of er een gezwel aanwezig is.

Kattenverzekering van Figo

Heeft je kat een vieze neus en ben je bang dat een onderliggende ziekte hiervan de oorzaak is? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan. Helaas kan zo’n bezoekje tegenwoordig qua kosten wel hoog oplopen, soms tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiele verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`