snacks voor konijnen maken

Zelf konijnenhok maken in 9 stappen!

Wil je dat jouw konijn een eigen paleisje heeft? Makkie! Zelf een konijnenhok maken is namelijk veel makkelijker dan je misschien dacht. In dit artikel lees je alles over de juiste manier en benodigdheden voor een geschikt onderkomen voor je konijn. Dus op naar de bouwmarkt en bouw je eigen konijnenhok!

Bouw je eigen konijnenhok

Om je knagende vriend een geschikt huisje te kunnen bieden zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het is namelijk belangrijk dat je van tevoren een idee hebt hoe het resultaat eruit komt te zien en aan welke eisen het moet voldoen. Ook is het goed om te weten hoe een konijn leeft. Konijnen hebben namelijk hun eigen manieren!

Hoe leeft een konijn?

Konijnen hebben standaard rituelen wanneer het gaat om hun eigen plekje. Het zijn namelijk nachtdieren die erg actief zijn op het gebied van tunnels graven. In het wild hebben deze huppelaars lange ondergrondse gangen met grote kamers. Zo hebben ze een eigen badkamer waarin ze hun behoeften doen, een slaapkamer en een nestkamer. In deze nestkamer worden jonge konijnen geboren en verzorgd. Al deze kamers worden netjes gehouden door het konijn.

Konijnen staan verder graag op hun achterpoten. Als ze rechtop staan, worden ze soms wel 1,5 keer zo hoog. Als je zelf een konijnenhok gaat maken is het belangrijk om bij het bouwen in de hoogte minimaal 1,5 keer de lengte van je konijn aan te houden. Meer weten over gezonde konijnen? Lees hier verder.

Aan welke eisen moet een konijnenhok voldoen?

Nu je weet hoe konijnen doorgaans leven, is het tijd om te kijken aan welke eisen het hok moet voldoen. Om het overzichtelijk te houden hebben wij wat punten voor je op een rijtje gezet!

 • Geef het hok minimaal 2 kamers
 • De hoogte per verdieping is minimaal 1,5 keer de lengte van je konijn
 • Maak het hok knaagbestendig
 • Zorg voor een ruime opening
 • Creëer een warme zijde en een schaduwzijde
 • Gebruik stevig materiaal

Zelf konijnenhok maken van pallets

Er zijn talloze voorbeelden van konijnenhokken, maar een konijnenhok maken van pallets is onder de klussers verreweg de populairste. Het is namelijk het ideale hok voor buiten en het materiaal zorgt ervoor dat het een stevig geheel wordt. Op internet zijn hier heel veel bouwtekeningen van te vinden. Ook kan dit hok goedkoop geproduceerd worden als je weet waar je de materialen gunstig (of zelfs gratis) kunt scoren! Genoeg informatie, aan de slag! Dit konijnenkasteel bestaande uit pallets maak je als volgt.

Benodigdheden

 • Pallethout (minimaal 1 cm dik) voor:
  – Dak en bodem
  – Zij-, tussen en achterwanden
 • Dikke latten voor de deuren
 • Golfplaat voor het dak
 • Betonplex of een metalen plaat
 • Kippengaas
 • Roestvrijstalen scharnieren

Hoe zelf een konijnenhok maken?

Als je de materialen hebt kun je beginnen. Niet iedereen is even handig. Daarom hebben we sta(m)psgewijs alles voor je op een rijtje gezet.  Met dit stappenplan kun je zelfs met twee linkerhanden je eigen konijnenhok maken!

 1. Bouwtekening
  Er zijn talloze bouwtekeningen op internet te vinden die passen bij jouw smaak.
 2. Behuizing
  Dit is nodig om de bodemplaat te kunnen dragen. Bovendien monteer je om de behuizing de omkasting, stevig dus!
 3. Bodemplaat
  Gebruik hiervoor betonplex of een metalen plaat. Zo voorkom je dat je konijn begint te graven.
 4. Vloerdeel
  Dit doe je door de binnenmaat van het hok op te meten en deze maten uit te zagen uit het betonplex.
 5. Omkasting
  Boor schroefgaten in de behuizing, zo voorkom je dat het hout gaat splijten. Schroef de planken vast in de behuizing. Bevestig hierna het kippengaas op de openingen met een nietpistool of met krammen.
 6. Tussenschot
  Zaag een opening die groot genoeg is voor je konijn uit het tussenschot. Plaats hierna het tussenschot zodat je twee kamers creëert.
 7. Latjes
  Timmer voorzichtig latjes om de randen van het gaas. Zo blijven er geen scherpe delen achter.
 8. Deuren
  Bevestig de (voorgezaagde) deuren op de latjes. Houd er rekening meer dat hout gaat uitzetten. Zorg dus voor ruime afmetingen zodat er wat speling ontstaat. Plaats de deuren en bevestig de scharnieren.
 9. Dak
  Maak van tevoren een dakframe met de juiste afmetingen. Plaats deze op het hok en monteer met twee scharnieren de golfplaat op het frame. Zorg ervoor dat de golfplaat minstens 5 centimeter uitsteekt aan de zijkanten en 10 centimeter aan de voorkant. Zo blijft je konijn lekker droog!

Tips:
– Zorg ervoor dat de voorkant hoger is dan de achterkant, zo loopt de regen eraf.
– Denk ook aan poten onder het hok! Dit voorkomt een rottend hok bij vochtigheid.
– Breng een beits of een likkie verf aan. Zo blijft het hout lang goed en ziet het zelfgemaakte paleis goed uit, dat verdient jouw stamper!

Andere interessante artikelen voor jou

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door Cornelis Digitaal

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven