wat eten papegaaien

Wat eten papegaaien

Leestijd: 3 minuten

Voor gehouden papegaaien is het goed om te weten wat ze eten omdat er nog weleens fouten worden gemaakt. Papegaaien in het wild eten anders dan de vogels die wij thuis houden. We hebben aantal richtlijnen voor je opgeschreven.

Papegaaien in het wild

De meeste papegaaiachtigen zijn zaadeters, met uitzondering van de Lori’s. Deze vogels leven in het wild namelijk van nectar en stuifmeel uit verschillende bloemensoorten. Omdat het in gevangenschap niet mogelijk is om dergelijke voeding te voeren worden deze vogels met een speciale pap gevoerd.

De overige papegaaien eten in het wild voornamelijk halfrijpe en verse zaden, granen, fruit, groenten en soms wat dierlijk voedsel (zoals insecten).

wat eten papegaaien

Wat eten papegaaien die gehouden worden

Bij gehouden papegaaien bestaat een goede, gevarieerde voeding globaal voor de helft uit korrelvoer (pellets) met daarnaast groenten, fruit, zaden en noten. Deze voedingsmiddelen zijn echt nodig voor deze dieren.

In de praktijk worden bij de voeding van papegaaiachtigen snel en gemakkelijk fouten gemaakt. Veel problemen met de gezondheid, bevedering en zelfs met het gedrag van de papegaai hangen nauw samen de voeding.

Het gevaar van voedingssupplementen

Naast een gevarieerde voeding is het niet nodig en soms zelfs schadelijk om voedingssupplementen te geven. Dus geen vitaminen, mineralen, kiezels, vlees of vis bijvoeren, en zeker geen suiker, bonbons, koekjes en gebak. Als in deze laatste producten melkproducten zijn verwerkt, kan de papegaai er namelijk diarree van krijgen. Verder is het beter om de papegaai geen resten van je eigen eten te voeren. Allereerst zal de papegaai dan minder van zijn eigen voer eten waardoor er tekorten kunnen ontstaan. Daarnaast leer je de papegaai aan om te bedelen, een gewoonte die je hem lastig weer afleert. Door de papegaai altijd in zijn eigen kooitje te voeren, blijft dat zijn eigen vertrouwde plaats om te eten.

Hoeveelheid eten en drinken

Er wordt geschat dat een papegaai per dag ongeveer 10% van zijn lichaamsgewicht aan voedsel nodig heeft. Dit wordt verdeeld over twee maaltijden per dag. Een grasparkiet weegt circa 30 gram, middelgrote vogels zoals de grijze roodstaart 500 gram, terwijl ara’s wel een kilo kunnen wegen. Verder drinken papegaaiachtige vogels 2–6% van hun lichaamsgewicht per dag. Meestal wordt ‘s ochtends als eerste groente en fruit gegeven.

Voedingstip papegaaien:

Zorg dat voedsel op verschillende hoogten in de kooi wordt geplaatst zodat de papegaai er moeite voor moet doen. Laat ontlasting niet de eetplaatsen bevuilen, aangezien onder gepoept voedsel niet meer wordt gegeten!

Voedselverrijking

Het beste is om het voedsel (zacht voer en apart korrels en zaden) en drinkwater in aparte bakjes aan te bieden. Vers voedsel, zoals fruit en groenten, moet na enkele uren weer weggehaald worden. Het is aan te raden om variatie in de voeding aan te bieden in de vorm van speeltjes of door het rijgen van voedselspiesjes.

Eten is ook een sociaal gebeuren voor papegaaien en zorgt voor minder verveling. In de natuur zijn de dieren het grootste deel van de dag bezig met het zoeken naar en het nuttigen van voedsel. Voor het welzijn van de papegaai is het daarom belangrijk dat de voeding niet alleen voedzaam en van de juiste samenstelling is, maar ook interessant genoeg om te onderzoeken en te proeven. Papegaaien spelen dan ook vaak met hun voer en morsen daardoor veel. Dit is natuurlijk gedrag en betekent niet dat zij het eten niet lekker vinden.

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door We Brand Creative

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven