verbrande voetzolen hond

Verbrande voetzolen hond: heet onder de voetjes!

De zon komt eindelijk weer achter de wolken vandaan in ons kikkerlandje. Daar waar wij onze voeten kunnen beschermen met slippers of sandalen voor het warme zand of asfalt, kan jouw hond dat niet. Het is niet voor niks dat ‘verbrande voetzolen hond’ jaarlijks een van de meest gegoogelde zoektermen is in deze tijd van het jaar. Daarom geven wij in dit artikel tips waarmee jouw hond zijn pootjes niet meer verbrand. Haal jij toch even mooi een wit voetje bij je trouwe viervoeter!

Waar zijn de voetzolen voor?

Die kussentjes aan het einde van de pootjes van je hond zijn de voetzolen. De voetzolen bestaan uit vetweefsel en dienen als schokdempers om de botten en gewrichten in de pootjes te beschermen tegen schokken. Een eeltlaag beschermt verder het diepere weefsel. Je hond kan helaas geen schoenen en sokken aantrekken. De voetzolen moeten daarom bestand zijn tegen warme zomers en koude winters. Het is aan het baasje de taak om te voorkomen dat je hond dan zijn voetzolen verbrand.

Verbrande voetzolen hond? Dit zijn de symptomen!

Verbrande voetzolen bij je hond? Net als dat het pijn doet bij mensen als ze iets verbranden, geldt dit ook voor honden. Je hond kan blaren, roodheid en gescheurde voetzolen krijgen. Hoe weet je of jouw hond zijn poten heeft verbrand? Dit zijn de symptomen:

 • De voetzolen voelen warm aan
 • Je hond weigert om te bewegen en loopt mank of kreupel. Alles over het mank lopen van je hond lees je hier.
 • In een poging om de voetzolen af te koelen likt je hond ze vaak
 • Bloeden of zwellingen van de voetzolen
 • De voorpoten of achterpoten van je hond doen pijn en zijn stijf

Voorkom verbrande pootjes bij je hond

Hoe voorkom je verbrande pootjes bij je hond? Dit kun je heel makkelijk zelf even checken! Ezelsbruggetje hierbij is: Is het te warm voor jou, dan is het óók te warm voor de hond. Dit kun je makkelijk en snel checken door je hand op bijvoorbeeld het wegdek te leggen. Doe dit voor 7 seconden. Is het te warm? Dan is het ook te warm voor jouw robbedoes. Of loop een stuk met je blote voeten. Te warm? Dan weet je wat je te doen staat!

Tips tegen verbrande voetzolen hond

Verder hebben we nog een paar tips om te voorkomen dat je hond zijn kussentjes verbrand:

 • Laat je hond uit als het niet zo warm is. Denk hierbij aan vroeg in de ochtend, later op de middag en ‘s avonds.
 • Loop niet op het hete wegdek. Zoek het gras op de koelere berm.
 • Hondenschoentjes zijn niet alleen heel schattig, ze zorgen er ook voor dat de voetzolen beschermd worden tegen het warme wegdek.
 • Maak de rondjes korter wanneer je je hond moet uitlaten
 • Probeer de voetzolen vochtig te houden door middel van verkoelende sprays en speciale crèmes.
 • Controleer de voetzolen van je hond regelmatig en let op de symptomen.

Wat moet ik doen bij verbrande voetzolen van m’n hond?

Lees je dit artikel als het kwaad al geschied is en heeft je viervoeter zijn voetzolen al verbrand? Wat jammer! Een kleine verwonding, zoals het hebben van blaren op de pootjes, kun je gelukkig nog wel zelf behandelen:

 1. Leg je hond op z’n zij en was de voetkussens met warm water
 2. Zodra je het getroffen gebied hebt schoongemaakt, knip je de omliggende haren. Deze kunnen vuil verzamelen en zorgen voor infecties.
 3. Hierna maak je een kompres vochtig en wrijf je zachtjes over de wond.
 4. Pas (na overleg met de dierenarts) aanvullende medicatie toe. Zo kan je bijvoorbeeld jodium gebruiken en zijn er verschillende gels en crèmes die helpen tegen verbrande voetzolen.

Is er sprake van een grote verwonding? Kan je hond niet meer lopen? Ga dan direct naar de dierenarts!

Andere interessante artikelen voor jou

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door Cornelis Digitaal

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven