Menu

Je huis veilig maken voor je vogel? Zo doe je dat.

Leestijd: 4 minuten

Als je een vogel als huisdier neemt wil je natuurlijk dat het huis een veilige plek is voor het hem. Zo zijn er een aantal aandachtspunten in jouw huis waar je op moet letten. Met de volgende tips maak je jouw huis vogel-veilig.

Welke temperatuur is het beste voor jouw vogel

Elke vogelsoort is anders natuurlijk. Kijk naar de afkomst van jouw vogelsoort en in wat voor klimaten ze daar leven. Voor de meeste huisvogels is een omgeving met een redelijk consistente temperatuur tussen de 18 en 29 graden het beste. Temperaturen onder de 4 graden en boven de 30 graden kunnen zelfs gevaarlijk zijn.

Tocht en vogels

Realiseer je dat als je een kooi of een zitstok in huis plaatst, een vogel toch vaak vele uren van de dag op die plek te vinden is. Als je vogel dan op de tocht zit is de kans dat hij ziek wordt een stuk groter. Door een langdurige koude luchtstroom wordt de weerstand van de vogel verminderd waardoor virussen en bacteriƫn een grotere kans hebben.

Ontwijk deze giftige stoffen en materialen

  • Bijtende middelen zoals bleek. Moet je dit toch gebruiken? Zorg dan dat je vogel er niet mee in contact kan komen en spoel het object daarna grondig af.
  • Parfum, luchtverfrissers, haarlak, en deodorant zijn spullen die je niet naast je vogel moet gebruiken. Omdat vogels gevoelige luchtwegen hebben kan dit schadelijk zijn.
    Hetzelfde geldt voor (het uitblazen van) kaarsen en wierrook.
  • Insecticiden. Je vogel zal er niet dood aan gaan maar insecticiden zijn voor zowel mens als vogel onaangenaam. Wil je dit wel gebruiken? Zorg dat je vogel tijdelijk
    ergens anders in het huis verblijft en laat je vogel pas weer in de ruimte als de productgeur weg is.
  • Zink en lood. Gelukkig komt het zelden voor dat deze materialen in de directe omgeving van de papegaai ligt. Let wel op want bij zink en lood kan een vogel al snel loodvergiftiging krijgen. Enkele materialen waar het in kan zitten zijn; Loodveters in gordijnen, Lood van een wijnfles dop of bijvoorbeeld zinklood voor een vishengel.

Op deze manier maak je de woonkamer vogel-proof

Ook voor vogels geldt dat er een aantal gevaarlijke huisplanten zijn die je moet ontwijken. Zie rechts het artikel voor giftige en niet-giftige planten voor vogels.

Verder moet je letten op de volgende dingen;

  • Werk alle loshangende elektrische draden weg. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld fittingen waarbij je het snoer strak tegen het plafond hangt. Werk snoeren op de grond weg met plinten.
  • Zet ventilatoren of windmolens uit als de vogel los is.

Tips over hoe je een veilige plek van de keuken maakt

De veiligste optie is om de vogel gewoon uit de keuken te houden natuurlijk. Lukt dit niet? Denk dan aan de volgende dingen;

  • Maak geen gebruik van kookgerei met coatings van het merk Teflon. Bij een hoge verhitting van de antiaanbaklaag komen er giftige stoffen vrij voor zowel mens als dier. Een vogel kan hierin stikken.
  • Laat geen laag water in de gootsteen staan dat dieper is dan het kop van jouw vogel. Als de vogel hier per ongeluk in beland, kan hij verdrinken.
  • Plaats een koolmonoxidedetector. Koolmonoxide is zowel voor jou als je vogel erg giftig. Check regelmatig of jouw apparaat nog werkt, want koolmonoxide in huis kan leiden tot dodelijke ongevallen.

Een veilige badkamer voor je vogel

  • Houd de WC-deksels altijd gesloten. Een vogel kan op een openstaande klep landen, hem omstoten en zich bezeren.
  • Lekker in bad? Houd je vogel goed in de gaten! Jouw vogel kan per ongeluk in bad belanden en verdrinken als je even niet oplet.
  • Bewaar medicijnen in een goed afgesloten kast. Vogels staan er om bekend om hun nieuwsgierigheid en de interessante verpakkingen van medicijnen zijn dan ook erg verleidelijk.

Andere interessante artikelen voor jou