teek kat

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Bereken hier je premie

Teek bij kat: verwijderen en voorkomen

Over het algemeen is een teek bij je kat niet gevaarlijk. Dat wil niet zeggen dat je niet voorbereid hoeft te zijn! Want hoe weet je dat je met een teek te maken hebt en wat kun je er zelf aan doen om je kat te helpen? Wij vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten over een tekenbeet bij je kat.

Tekenbeet kat

Teken zijn kleine, spinachtige diertjes die nauw verwant zijn met de (huis)mijt. Ze komen vooral voor in bosgebieden. De vrouwtjes zuigen zich vol met bloed, waarna ze zich op de grond laten vallen en eitjes leggen op die plek. Uit deze eitjes ontstaan larven. De larve die uit een eitje komt zoekt gelijk een gastheer om bloed uit te zuigen. Dit zijn meestal kleine bosdieren zoals egels, vogels of muizen. Als een larve genoeg bloed heeft opgezogen laat hij zich vallen en ontwikkelt hij zich tot een nimf.

Ook nimfen gaan weer op zoek naar een gastheer voor wat bloed, maar nu zijn de grotere dieren aan de beurt. Meestal zijn middelgrote zoogdieren een perfect doelwit voor een nimf. Als de nimf genoeg bloed heeft gezogen last hij een rustperiode in die verschilt van 3 maanden tot 2 jaar, afhankelijk van het klimaat. Als de nimf een volwassen teek is wacht hij in het bos op een geschikte nieuwe gastheer. Dit zijn de grootst mogelijke zoogdieren die er rondlopen, zoals bijvoorbeeld een mens, maar ook een hond of een kat. En een teek bij je kat is niet leuk.

Waar leven teken?

Teken leven in strooisel. Strooisel bestaat uit dode, verterende bladeren die het hele jaar door in de bossen liggen. Ook mos is populair onder teken. Zowel mos als strooisel is vaak in tuinen aanwezig. Geen wonder dat de meeste mensen en katten tekenbeten oplopen in hun eigen tuin. Naast mos en strooisel zijn teken ook vaak in het hoge gras te vinden. De meeste mensen denken dat teken enkel uit bomen vallen, maar dat is dus helemaal niet waar. Teken zijn eigenlijk vaker in je buurt dan je misschien zelf had gedacht.

Hoe ziet een teek eruit bij een kat?

Een teek bij je kat kun je herkennen aan verschillende dingen. Ten eerste zitten de teken vaak op dezelfde plekken: in de nek of op de kop, oren of poten. Dat wil niet zeggen dat een teek niet op een andere plek kan zitten. Een teek heeft vaak een zwartbruine kleur en heeft de vorm van een bolletje dat vastzit in de huid. Teken zijn soms maar één millimeter groot, maar als ze zich volzuigen met bloed kunnen ze ongeveer tot een centimeter groot worden. Ze krioelen eerst door de vacht van je kat waar ze op zoek gaan naar een warm plekje om zich vast te hechten.

Symptomen teek bij kat

Een tekenbeet bij een kat is dus meestal niet erg gevaarlijk, maar toch kan het voor vervelende symptomen zorgen. Op welke symptomen moet je letten?

 • Koorts
 • Slechte eetlust (of je kat eet helemaal niet)
 • Diarree
 • Braken
 • Bloedingen op de huid
 • Moe of slaperig
 • Benauwd
 • Stijfheid

Teek bij kat verwijderen

Om een teek te verwijderen bij je kat kun je het best het volgende stappenplan aanhouden:

 1. Grijp de teek met een pincet of tekentang zo dicht mogelijk bij de huid en trek hem er in één ruk volledig uit. Zorg ervoor dat de teek in zijn geheel uit de kat gaat. Zo hoef je niet te wrikken.
 2. Maak de achtergebleven wond schoon met zeep en water. Het kan zijn dat er na een aantal dagen een ontsteking optreedt. Dit gaat vanzelf over, zonder medicatie.
 3. Controleer voordat je de teek weggooit of de kop er ook volledig uit is. Als dit niet zo is dan moet deze – net als een splinter – uit de wond zweren. Hierbij ontstaat een bult, maar dit kan verder geen kwaad.
 4. Is de teek niet volledig uit je kat verdwenen? Neem dan contact op met de dierenarts en vraag of ze de teek op de praktijk kunnen verwijderen.

Teek bij kat voorkomen

Natuurlijk is het – met name met katten die vaak de hort op zijn – vaak onmogelijk om zeker te zijn van een teekvrije kat. Er zijn wel manieren die eraan bijdragen dat de kans op een teek bij je kat kleiner wordt.

 • Controleren
  Controleer je kat regelmatig als hij terugkomt van buiten. Het kan namelijk zijn dat er een teek in zijn vacht loopt die zich nog niet heeft vastgebeten. Deze is dan makkelijk te verwijderen.
 • Strooisel verwijderen
  Zonder strooisel overleven teken niet. Als je in je tuin veel strooisel hebt kun je dit het beste opruimen. Zo hebben teken nog minder kans om in jouw buurt te zitten. Ook overbodig mos kun je het best weghalen.
 • Tekenband
  Een tekenband is altijd een effectief middel dat helpt tegen een teek bij je kat. De band stoot bepaalde stoffen af waar teken niet tegen kunnen.
 • Pipetten
  Er zijn ook bepaalde pipetten verkrijgbaar die een vloeistof bevatten tegen teken. Breng deze vloeistof tussen de schouderbladen van je kat aan. Laat het hierna even goed intrekken en blijf er vanaf.
 • Antiparasietmiddelen
  Tot slot kunnen antiparasietmiddelen een oplossing bieden. Doe dit wel altijd in overleg met je dierenarts, omdat deze medicijnen bijwerkingen kunnen hebben zoals haaruitval.

Teek bij kat laten zitten

Een teek bij een kat laten zitten is erg onverstandig. Teken kunnen ziektes met zich meebrengen en als je ervoor kiest om de teek te laten zitten wordt de kans groter dat je kat ziek wordt. Onder andere de ziekte van Lyme, anaplasmose en Ehrlichia worden door teken overgedragen. Een kat kan wel herstellen van anaplasmose, maar van Lyme herstellen lukt niet. Wees dus altijd voorzichtig met een teek bij je kat!

Vertrouw op je dierenarts

Dierenartsen zijn deskundigen die altijd het beste met jou en je huisdier voorhebben. Daarom is het goed om bij de minste twijfel al even de dierenarts te bellen. Zij zullen je altijd het beste advies geven, ook wat betreft teken. Wist je dat veel dierenartskosten vergoed worden door de kattenverzekering van Petplan? Hierdoor hebben jij en je kat wat minder financiële zorg, terwijl de beste zorg beschikbaar blijft. Op naar onbezorgde knuffeltijden, als je kat bij je komt liggen!

Andere interessante artikelen voor jou!

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door Cornelis Digitaal

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven