Verzorging van oudere katten

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Bereken hier je premie

Oudere katten verzorgen, wat moet ik weten?

Katten worden steeds ouder. Gelukkig maar, zo kun jij langer van je lenige vriend genieten! Maar met andere katten ga je vaak wel anders om dan met jongere katten. Een oude kat heeft bijvoorbeeld andere voeding nodig, gaat misschien vaker naar de dierenarts, enzovoorts. Maar wat is nu de informatie die je nodig hebt als je een oude kat hebt? In dit artikel lees je alles!

Kat ouderdomsverschijnselen

Allereerst is het belangrijk om te weten welke kwaaltjes of aandoeningen vaak bij oudere katten optreden. Waar let je op bij een seniore huistijger?

 • Verminderde eetlust
  Het reuk- en smaakvermogen van oudere katten neemt af en daardoor neemt ook gelijk de eetlust af. Het kan ook zijn dat je kat nog prima ruikt maar dat zijn gebit aftakelt. Ook dat heeft je oude kat minder zin om zijn hapje te eten.
 • Minder beweging
  Ja, ook katten worden een dagje ouder. Net als bij mensen worden ze daarom minder vitaal en gaan ze steeds minder vaak de hort op.
 • Gewichtsverlies
  Een oude kat kan ook last hebben van een verminderde darmwerking. Hierdoor worden voedingsstoffen minder goed opgenomen en krijgen de meeste katten last van darmverlies.
 • Uitdroging
  Doordat je kat op latere leeftijd minder gaat drinken droogt hij ook sneller uit. Ook nierproblemen komen vaak voor op deze leeftijd en zijn een bekende oorzaak van uitdroging.
 • Mindere kwaliteit vacht
  De vacht van je kat gaat ook achteruit naarmate de leeftijd vordert. De vacht is minder bestand tegen kou en regen waardoor je kat het eerder koud zal hebben.
 • Meer slaap
  Ondanks dat oudere katten lichter slapen, slapen ze wel vaker. Geef ze eens ongelijk!

Bekende klachten oudere katten

Naast verschijnselen van ouderdom komen er helaas ook vaak klachten bij kijken. De meest voorkomende klachten bij oudere katten staan in het volgende rijtje:

 • Nierfalen
 • Hormonale problemen (voornamelijk schildklier)
 • Hoge bloeddruk
 • Suikerziekte
 • Slijtende gewrichten
 • Tandvleesontsteking
 • Tumoren
 • Artrose

Medicijngebruik

Zoals je waarschijnlijk wel weet hebben de meeste oudere katten last van nierproblemen. Omdat de nieren ervoor zorgen dat medicijnen het lichaam via urine verlaten is het belangrijk om te weten of jouw kat last heeft van nierproblemen en wat dit dan voor het medicijngebruik van jouw kat betekent. Als de medicijnstoffen namelijk niet worden uitgescheiden kan er vergiftiging optreden. Ook hier kun je weer het best contact opnemen met jullie dierenarts. De dierenarts zal bijvoorbeeld adviseren om te minderen of om alternatieven toe te dienen bij je kat. Ook geven sommige dierenartsen injecties die lange tijd meegaan, zodat jij niet elke ochtend of avond je kat die vervelende pillen hoeft toe te dienen.

Oudere katten zijn luxepoezen!

Iedereen verdient een beetje comfort op zijn oude dag, toch? Je oude kat vindt dat in ieder geval wel! Zorg daarom in ieder geval voor wat warmte in huis en beperk tocht zoveel mogelijk. Als er een bejaardentehuis voor katten zou bestaan was het er vast enorm warm. Hang daarom lekker een hangmatje op een warme plek zoals bij de kachel. Je kat zal dit geweldig vinden. Denk er ook aan dat oudere katten niet de lenigste meer zijn. Een kussentje moet dus wel bereikbaar zijn zonder dat er een grote sprong aan te pas moet komen.

Veilig thuiskomen

Een ander probleem dat kan optreden is dat je kat het kattenluikje niet goed meer weet te gebruiken. Een geschikt kattenluikje is dan erg belangrijk. Ook is het verstandig om je kat altijd gechipt te hebben. Oudere katten willen nog wel eens verdwalen en dan weet je hem in ieder geval terug te vinden. Een halsbandje met naam- en adresgegevens werkt ook altijd goed!

Nagels van een oude kat

Controleer regelmatig de nagels van je gepensioneerde topatleet. De nagels van een kat op leeftijd slijten namelijk minder snel omdat ze minder meters maken en het intrekken van de nagels moeilijker gaat. Zo willen oude katten nog wel eens ergens in blijven haken. Een krabpaal in huis is sowieso erg handig om te hebben om de nagels van je kat gezond te houden.

Preventieve zorg oudere katten

Tegenwoordig zijn er heel veel dierenartspraktijken die speciaal voor oudere huisdieren een programma hebben waarin zijn preventief gecheckt worden op kwaaltjes, ziektes en aandoeningen. Er kan zelfs aanvullend bloedonderzoek gedaan worden als er vermoedens dat een kat iets onder de leden heeft.

Ook een kattenverzekering is een vorm van preventieve zorg. Je verzekert jezelf tegen hoge dierenartskosten en je verzekert je kat voor de beste zorg. Zo kan je kat op latere leeftijd ongestoord genieten van zijn oude dag! Bij Petplan werken echte specialisten die jou kunnen voorzien van het beste advies.

Andere interessante artikelen voor jou

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door Cornelis Digitaal

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven