Menu

Nagels knippen van je hond

hond Verzorging en gezondheid
Leestijd: 2 minuten

Wanneer zijn de nagels van je hond te lang. En wanneer moet je de nagels knippen van je hond?

Normaal gesproken heeft een hond aan elke voorpoot 5 teentjes en nagels, aan elke achterpoot 4. Sommige rassen kunnen een extra teentje aan de achterpoten hebben, de zogeheten wolfsklauwtjes. Deze zitten wat hoger en aan de binnenkant.
Wanneer zijn nagels nu te lang en moeten ze geknipt worden? Je kunt de volgende richtlijn aanhouden: als de hond staat mogen de nagels de grond net of net niet raken. Bij honden die veel rennen en buiten zijn zal dit niet of nauwelijks nodig zijn, die slijten zelf hun nagels wel af.
Nagels knippen bij je hond doe je het beste met een speciale honden nageltang. Met één hand hou je het betreffende voetje en teentje stabiel en met de andere knip je de nagel. Let op dat je niet in het leven knipt maar hier 2-3 milimeter vanaf blijft. Het leven is bij lichte nagels goed te zien als er roze door de nagel heenkomt. Bij zwarte nagels is het lastiger en een kwestie van voorzichtig uitproberen. Eventueel kan de dierenarts of assistente het voor jou doen.
Naarmate een hond ouder wordt groeit, met de nagels, ook het leven onder de nagels verder door en is het niet altijd mogelijk om de nagels nog kort te knippen.
Duimnagels, te vinden aan de binnenkant van de voorpoot, en het eventuele wolfsklauwtjes raken de grond niet en zullen daarom niet vanzelf afslijten. Deze nagels kunnen helemaal rond gaan groeien en dan groeien ze het zooltje in. Dit geeft uiteraard pijn en ontsteking, dus check deze nagels geregeld en knip ze zo nodig.

hond Verzorging en gezondheid

Andere interessante artikelen voor jou