jij en je huisdier

Mijn kat loopt mank

Leestijd: 2 minuten

Je kat loopt mank of kreupel? Dan is dat vrijwel altijd het gevolg van pijn in de poot. Zeker als de kreupelheid ineens ontstaat. Soms is er sprake van mechanische kreupelheid, in dat geval is één van de poten afwijkend van vorm, te kort of wordt helemaal niet meer belast, wat een onregelmatige gang veroorzaakt. Kreupelheid is altijd een reden tot bezoek aan de dierenarts.

Oorzaken kreupelheid bij de kat

De oorzaken van kreupelheid variëren. Van niet ernstige problemen, zoals gescheurde teennagels tot gecompliceerde botbreuken. Problemen in de botten, spieren, pezen, zenuwen en bloedvaten kunnen allemaal tot kreupelheid leiden. Ook na een ongelukje of als gevolg van een ziekteproces, zoals bot tumoren, gewrichtsontstekingen of trombose kan kreupelheid ontstaan.

Speciaal bij katten komt trombose in combinatie met mank lopen nog al eens voor bij het verloop van een hartaandoening. Deze hartaandoening leidt tot het ontstaan van bloedstolsels die vervolgens in de grote bloedvaten vastlopen. Meestal is dan de bloedvoorziening van de achterpoten verstoord wat tot kreupelheid en veel pijn leidt.

mijn kat loopt mank

Onderzoek van de kat bij de dierenarts

Als je kat nog kan lopen, begint de dierenarts met het beoordelen van de gang van de kat. Hij stelt dan vast aan welke poot, of poten, de kat mank loopt. De dierenarts bepaalt of er sprake is van kreupel lopen of verlamming. De beoordeling van de gezonde poten waaraan de kat niet kreupel is, wordt vergeleken met de kreupele poot.

Op die manier wordt duidelijk waar het probleem zit. De dierenarts inspecteert en betast bij de liggende kat van onder naar boven de hele poot. Gelet wordt op pijnlijkheid, bewegingsbelemmeringen en de aanwezigheid van zwellingen. Alle gewrichten worden bewogen en beoordeeld op de hoeveelheid gewrichtsvloeistof. Belangrijk is vaststellen of dit pijnlijk is. De bloedstroom naar de poten wordt onderzocht door te voelen of het kloppen van het hart voelbaar is in de grote bloedvaten die naar de poten gaan. Als de poten goed doorbloed zijn, voelen ze warm aan en zijn de voetzooltjes en het ‘leven’ in de nagels roze. Bij twijfel onderzoekt de dierenarts ook het hart van de kat.

Een MRI of CT-Scan vergoeden wij in het Plus en Totaal pakket

Wanneer hulp?

Als je kat ineens ernstig kreupel is of kreupel thuis komt is het bijna altijd goed met je dierenarts contact op te nemen voor onderzoek. Dit geldt ook als de kat veel pijn lijkt te hebben. Wanneer je kat slechts een klein beetje mankt, kun je even afwachten. Als dit niet duidelijk verbetert binnen 1-2 dagen is het verstandig alsnog dierenarts te contacteren.

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door Cornelis Digitaal

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven