Mijn kat braakt

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Bereken hier je premie

Mijn kat braakt

Leestijd: 2 minuten

Sommige katteneigenaren vinden het normaal dat hun kat regelmatig braakt. Inderdaad is in veel gevallen de oorzaak van de misselijkheid en het braken relatief onschuldig en herstelt de kat zonder behandeling. Maar andere oorzaken van braken kunnen heel ernstig zijn! Het is als katteneigenaar dan ook belangrijk om te weten wanneer je wel met een brakende kat naar de dierenarts moet gaan.

Overgeven, hoe ziet het eruit?

Vrijwel iedere katteneigenaar ziet zijn kat weleens braken. Het begint met verschijnselen van misselijkheid. De kat wordt onrustig en gaat vaak heen en weer lopen of miauwen. Wie goed oplet, ziet dat de kat meer gaat slikken en kleine kokhalsbewegingen maakt. Dan begint de buik krachtig samen te trekken. Die krachtsinspanning is nodig om het voedsel uit de maag de slokdarm in te verplaatsen. Tegelijkertijd kan de kat het typische geluid van braken maken en zal de kat de bek wijd openen en valt het braaksel eruit.

Oorzaken van braken

Zonder ziekte
Er zijn veel oorzaken waardoor een kat kan gaan braken. Enkele typische oorzaken van braken die niet met ziek zijn te maken hebben zijn:

  • Schrokken: er zijn katten die op hun etensbak aanvallen alsof ze drie weken niet gegeten hebben. De bak moet in één keer leeg en zo snel mogelijk. Gevolg is dan dat het er binnen een uur met dezelfde vaart weer uitkomt. De brokjes komen ook in zijn geheel er weer uit, niet gekauwd. Voor deze katten is het advies ze wat langzamer te laten eten. Gebruik een anti-schrokbak of voerbal. Ook het geven van grotere brokken (gebitsbrokken) kan helpen, deze zijn te groot om in één keer door te slikken.
  • Haarballen: vooral in periodes dat een kat erg verhaart, zal hij tijdens het wassen veel haren doorslikken. Deze vormen een bal in de maag die de maag zal irriteren. Vaak zijn deze katten langdurig aan het kokhalzen voordat er al dan niet iets uitkomt. Probeer tijdens het verharen je kat vaker te kammen om zo de losse haren weg te halen. Ook is er speciale haarbalpasta verkrijgbaar. Katten vinden dit meestal erg lekker en in de maag worden de haren ingekapseld in de pasta zodat ze via het maag-darmkanaal afgevoerd worden.
  • Grasspriet: een kat die plotseling begint met almaar te kokhalzen, rare bewegingen maakt met zijn kop, mogelijk niet of minder eet… dat is verdacht. Katten kunnen buiten gras eten en soms blijft een grasspriet dan vastzitten achter het gehemelte. Deze komt er meestal niet vanzelf uit maar hij kan ook niet blijven zitten. De enige optie is met je kat naar de dierenarts te gaan. Zo nodig zal het onder een roesje verwijderd worden.
  • Wanneer een kat een speeltje inslikt kan dit leiden tot een gedeeltelijke of complete obstructie van de maag of darmen. Dit leidt, zeker als er behalve een obstructie ook een ontsteking en perforatie (doorboren) van de maag of darmwand ontstaat, vaak tot heftig braken en een ernstig zieke kat.

Met ziekte

  • Maar braken kan ook veroorzaakt worden door het onvoldoende functioneren van de lever en de nieren. Deze beide organen spelen een rol bij het verwijderen van afvalstoffen uit de bloedbaan. Ophoping van afvalstoffen in het bloed prikkelt het braakcentrum in de hersenen. Datzelfde braakcentrum kan ook geprikkeld worden door problemen in de hersenen of het evenwichtsorgaan. Hiervan is wagenziekte een goed voorbeeld.
  • De maag- en ook de darmwand kunnen wanneer ze aangetast zijn door ontsteking of tumorvorming ook een braakprikkel oproepen. Ontstekingen in de darmen kunnen veroorzaakt worden door verschillende soorten virussen, bacteriën en parasieten, zoals wormen, maar ook door vreemde voorwerpen zoals speeltjes of haarballen.
  • De prikkel tot braken kan ook vanuit de buikholte, bijvoorbeeld een ontsteking van het buikvlies, of de organen in de buikholte, zoals de alvleesklier en de baarmoeder, komen. Een tumor in de organen van de buikholte gaat in veel gevallen gepaard met braken.

Wanneer naar de dierenarts?

Als de kat frequent en heftig braakt, moet je dit niet afwachten! Het dier neemt onvoldoende voedsel en vloeistof op waardoor kat uitdroogt. Dit gaat zeker bij oude en jonge katten snel. Als de kat naast het braken ook andere symptomen heeft zoals slomer wordt, minder eet, meer plast en drinkt of afwijkende ontlasting heeft ga dan, ook bij twijfel, altijd naar de dierenarts.

Weten welke verzekering bij je kat past?

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door Cornelis Digitaal

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven