Home » Dierenadvies » Kat » Geen kattenstaart maar katerstaart » Geen kattenstaart maar katerstaart

Geen kattenstaart maar katerstaart

Geen kattenstaart maar katerstaart

Leestijd: 2 minuten

De kattenstaart vormt een essentieel onderdeel van het kattenlichaam. Niet alleen speelt het een rol bij het behouden van het evenwicht (te vergelijken met een koorddanser die om die reden een lange staaf vasthoudt), maar ook bij het duidelijk maken van de gemoedstoestand. Bijvoorbeeld een dikke staart bij gevaar. Met het zwiepen van de staart geeft een kat aan dat er iets loos is en een reactie kan optreden. We zien niet vaak problemen met de kattenstaart. Heel soms kan er een breuk optreden als deze tussen een deur terecht komt of na een ander ongeluk en soms ontstaat er een katerstaart.

Wat is een katerstaart

Daarnaast zien we in de praktijk soms een heel aparte vorm van een huidafwijking, die ‘katerstaart’ wordt genoemd. Het kan beginnen met een vettige plek in de vacht aan de bovenzijde van de kattenstaart, niet ver vanaf het lichaam. Later kan het kaal worden, mede door het veelvuldig likken door de kat. Op deze plek is bij de kat namelijk een zogenaamde staartklier aanwezig, die bestaat uit een niet duidelijk omschreven gebied van de huid met veel die talg- en zweetkliertjes. De afscheiding van deze klieren bestaat uit een vetachtige substantie die in de meeste gevallen niet of nauwelijks wordt waargenomen, vooral omdat de kat zijn staart regelmatig schoonlikt. Bij sommige katten werken de betreffende klieren extra hard waardoor het haar gaat kleven en er zich korsten kunnen vormen. De vacht kan dunner worden en de huid op die plek zwart worden (pigmenteren). In zeldzame gevallen gaan de klieren ontsteken door bacteriën.

Behandeling katerstaart

De aandoening wordt vooral gezien bij (ongecastreerde) katers die worden gehouden in groepen en/of in kleine ruimtes, maar ook bij poezen komt het soms voor. De huidveranderingen lijken op “kinacne” en de behandeling komt daarmee overeen. Kinacne bij de kat wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklieren. De geadviseerde therapie van een katerstaart bestaat uit het regelmatig wassen van de aangetaste plek op de kattenstaart met speciale anti-roos shampoos voor dieren. Hierdoor worden korsten en schilfers verwijderd en de huid gereinigd. Aanvankelijk kan dit iedere dag gebeuren. Bij een ontstoken huid kan beter eerst een diep in de haarzakjes doordringende ontsmettende shampoo worden gebruikt. Deze is verkrijgbaar bij de dierenarts.

Daarnaast is gebleken dat meer beweging van de dieren een positieve invloed heeft op dit probleem. Dit heeft te maken met het feit dat de dieren zichzelf dan meer wassen. Hoewel de katerstaart vaker bij ongecas­treerde katers wordt gezien, lost castratie het probleem niet op. Wel kan hiermee het voortschrijden van de aandoening tot stilstand worden gebracht.