kat afkoelen

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Bereken hier je premie

Kat afkoelen bij hitte: 9 tips!

Tijdens hittegolven in Nederland kan het extreem warm worden. Ondanks dat je kat waarschijnlijk van het heerlijk warme zonnetje houdt, is je kat afkoelen van groot belang tijdens deze periode. Warmte kan bij katten voor oververhitting zorgen, wat weer kan leiden tot lichamelijke problemen. Maar geen paniek, in dit artikel vind je 9 tips die je kat koel houden tijdens de zomer!

Hoe koelt een kat af?

Katten kunnen niet zo zweten op de manier zoals mensen dat kunnen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat katten hun warmte niet kwijtraken. Katten zweten namelijk door hun voetkussentjes. Door deze manier verliest een kat een hoop warmte, maar helaas niet genoeg. Daarom wast een kat zichzelf vaker tijdens de zomer. Door zichzelf te wassen komt er speeksel op de vacht. Die speeksel verdampt weer, waardoor een kat extra afkoelt. Maar wat nu als dit alles nog steeds niet genoeg is? Waar moet je dan op letten als baasje en hoe help je jouw kat afkoelen?

Symptomen oververhitting

Voordat we je tips geven over het koel houden van je kat is het goed dat je weet welke symptomen komen kijken bij te veel warmte bij je kat. Laat je kat afkoelen als je één of meerdere van de volgende symptomen herkent:

  • Sloomheid
  • Diarree
  • Braken
  • Hijgen
  • Kwijlen
  • Wiebelig

1. Kat afkoelen met water

Net als wij mensen hebben ook katten behoefte aan voldoende vocht tijdens de zomer. Een kat koel houden gaat prima met water. Over het algemeen zijn katte geen grote drinkers dus is het belangrijk dat het baasje het drinken aantrekkelijk maakt voor de kat. Je kunt dit doen door wat zelfgemaakte bouillon toe te voegen aan het water. Voeg alleen geen zout of andere stoffen toe aan deze bouillon.

2. Zorg voor voldoende schaduw

Een vaak gezien beeld in de warme zomers is dat je kat languit in de zon ligt te relaxen. Dit lijkt misschien heerlijk, maar dit is toch gevaarlijk voor je kat. Daarom kun je het best even wat schaduw creëren en je kat hierheen lokken. Katten afkoelen met schaduw is vaak erg makkelijk, omdat je niet veel moeite hoeft te doen. Zet de parasol op of rol de luifel uit en gun je kat een nieuw plekje.

3. Kat afkoelen met vochtige doeken

Oké, niet alle katten vinden dit leuk, maar mocht jouw kat hier geen problemen mee hebben dan zijn vochtige doeken vaak een fantastische oplossing om je kat koel te houden. Als je deze methode gebruikt is het de bedoeling dat je alleen de buikzijde van je kat inlegt met doeken. Dus niet zijn hele lichaam! Geeft je kat signalen dat hij het niet eens is met deze vorm van hulp? Probeer dan een andere manier. Forceer je kat nooit om iets te doen.

4. Kat koel houden met gelpacks

Mochten de natte doeken niet werken dan kun je nog proberen om je kat af te koelen met gelpacks. Rol de koude gelpack in een handdoek en ook deze leg je tegen het buikje van je kat. Kijk ook hier weer naar de lichaamstaal van je huistijger. Belangrijk punt: gelpacks moeten niet verward worden met icepacks. Icepacks kunnen namelijk zorgen voor nare brandwonden bij je kat.

5. Laat de tocht in huis

Je kat afkoelen werkt natuurlijk makkelijk wanneer de temperatuur zo laag mogelijk blijft, ook in huis. Wat dan vaak werkt is om het binnen zo koel mogelijk te houden. Dit doe je onder andere door – waar het kan – je gordijnen te sluiten zodat de zon niet binnenkomt. Daarnaast kun je zoveel mogelijk ramen en deuren tegen elkaar openzetten zodat het lekker doorwaait. Je zult zien dat jouw kat het briesje opzoekt en midden in de tocht gaat liggen. Of als hij het helemaal niet zo warm heeft komt hij misschien wel bij je liggen!

6. Niet teveel bewegen

Het is vaak enorm leuk om met je kat te spelen. Misschien rent hij wel achter een laserlampje aan of hebben jullie je eigen spelletjes bedacht. Ondanks dat je kat hier vaak enorm van geniet is het toch maar beter om dit even te laten voor wat het is. Wat je wel kunt doen is het speelmoment verplaatsen naar een moment waarop het minder heet is. Vaak kun je ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat best nog even met je kat ravotten.

7. Kat afkoelen door kattenijsjes

Ook zo’n zin in een lekker waterijsje tijdens de hitte? Nou, je bent niet de enige! Zie jouw kat jaloers kijken terwijl jij dat ijsje opslurpt. Wacht eens, waarom geef je jouw kat niet gewoon een eigen ijsje? Tegenwoordig zijn er namelijk speciale kattenijsjes. Je kunt ze kopen of zelf maken. Dierenspeciaalzaken hebben ze vaak en ook internet staat vol met recepten. Niet alleen ijsjes, ook kattenvoer zelf maken wordt steeds populairder. Hup, die keuken in!

8. Kat afkoelen door borstelen

Een kat verhaart van nature tijdens de ruiperiode. Maar dood haar en klitten zorgen ervoor dat de warmte moeilijk wegkomt van het lichaam. Daarom is het verstandig om je kat tijdens de zomer iets vaker te borstelen. Doe dit alleen niet elke dag, omdat dit kan leiden tot verharing.

9. Slaapplekken koel houden

Je kat afkoelen terwijl hij slaapt, wat wil je nog meer? Je kunt dit doen door wat flessen te vullen met water en deze vervolgens bij zijn slaapplekken neer te leggen. Wikkel de fles wel eerst in met een hand- of theedoek, zodat je geen schade aan je kat veroorzaakt. Merk je dat jouw kat het toch niet zo prettig vindt? Haal de flessen dan weer weg. Als je kat niet kan slapen waar hij gewend is kan hij stress ontwikkelen.

Niet alleen tegen de zon beschermd

Hoe zeer jij als baasje ook je best doet, je hebt nooit volledig de controle over wat je kat kan oplopen. Katten zijn onvoorspelbaar en gaan hun eigen gang (dat maakt ze ook zo leuk). Daarom is het vaak verstandig om onverwacht hoge dierenartskosten te voorkomen. Door een kattenverzekering af te sluiten voorkom je hoge dierenartskosten waardoor jij en je kat zonder zorgen van elkaar kunnen genieten, ook in de zomer!

Andere interessante artikelen voor jou!

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door Cornelis Digitaal

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven