huidaandoening bij je kat

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Bereken hier je premie

Huidaandoeningen bij de kat

Leestijd: 2 minuten

Huidproblemen komen bij de kat regelmatig voor. De meest voorkomende huidaandoeningen komen voort uit een vlooienallergie, een voedselallergie of een huidreactie bij atopie. Deze laatste is een reactie op stoffen uit de omgeving, vergelijkbaar met hooikoorts bij de mens.

De meest voorkomende huidproblemen bij een kat:

 1. Symmetrische kaalheid
 2. Korstjes op de huid
 3. Eosinofiele huidaandoeningen
 4. Jeuk aan kop en nek

Symmetrische kaalheid bij de kat

huidaandoeningen bij de kat

Het komt geregeld voor dat de kat symmetrisch kaal wordt zonder dat er een ontsteking aanwezig is. Het ontstaan van de kaalheid begint aan de onder- en zijkant van de buik en tussen de achterpoten. Dit kan komen door psychische problemen bij nerveuze katten(rassen). Maar over het algemeen zijn het de vlooien of andere overgevoeligheden die deze allergische reactie veroorzaken.

Belangrijk bij het onderzoek door de dierenarts is, om uit te zoeken of de haren zijn uitgelikt (afgebroken haartjes in de huid) of zijn uitgevallen (echt kaal). Meestal is het een kwestie van overmatig likken van de vacht.

Kat met korstjes op de huid

Is je kat veel aan het krabben? Dan is de kans groot dat hij korsten heeft die erg jeuken. De korsten zijn meestal een gevolg van een vlooienallergie. De kleine korstjes vind je vooral terug op de rug, romp, buik en de binnenzijde van de achterpoten. Bij heel veel krabben kunnen er kale plekken ontstaan.

Huidallergie bij je kat? Tot 80% vergoeding

Eosinofiele huidaandoeningen

Een eosinofiele huidaandoening bij de kat betekent dat er roodgekleurde afwijkingen van de huid zijn, waarbij veel zogenaamde eosinofiele bloedcellen worden gevonden. Je ziet deze cellen enkel onder de microscoop na het kleuren van de cellen.
Er zijn 3 afwijkingen of een combinatie hiervan te onderscheiden:

 • Een niet pijnlijke zweer op de lippen.
 • Een zwerende, verdikking op de buik, borst of achterpoten. Dit gaat gepaard met veel jeuk.
 • Geel roze huidontsteking aan de achterpoten en in de bek. Soms met jeuk.

Het is bekend dat de eosinofiele huidaandoening wordt veroorzaakt door meerdere allergische factoren.

Een kat met jeuk aan de kop en nek

Een typische huidafwijking die we bij de kat tegen kunnen komen, is een heftige jeuk aan de kop en de nek. Dit gaat vaak gepaard met kaalheid en huidbeschadigingen (tot zweren toe). Dit probleem komt geregeld naar voren bij een voedingsallergie.

Behandeling katten met een huidaandoening

 1. Vlooienallergie
  1. Behandelen met een vlooienbestrijdingsmiddel
 2. Voedselallergie
  1. Een speciaal dieet moet leren wat wel en niet werkt
 3. Atopie
  1. Helaas is er voor katten nog geen goede remedie voor atopie. Stap voor stap wordt door de dierenarts uitgezocht waar de kat allergisch voor is om zo een behandeling op te stellen.

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door Cornelis Digitaal

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven