Hond eet poep

Mijn hond eet poep, help!

Het is de grote schrik van elk hondenbaasje: een hond die poep eet. Hoewel het – letterlijk – een onsmakelijke eigenschap is van sommige honden, is het geen ongewoon tafereel. Voor heel veel honden is poep van nature een lekkernij. Poep van andere honden, paardenpoep, vogelpoep, kattenpoep of zelfs de verse keutel van het dier zelf; grote kans dat ook jouw hond zich laat verleiden hier een flinke hap van te nemen. Een hond eet poep door een aantal oorzaken. Wij vertellen je graag hoe je dit gedrag voorkomt en afleert bij jouw beestje.

Waarom eten honden poep?

Waarom eten honden poep? De reden dat honden zich zo aangetrokken voelen tot ontlasting heeft over het algemeen verschillende redenen. In de eerste plaats omdat ze het lekker vinden. Voor dit gedrag bestaat zelfs een wetenschappelijke term: coprofagie. Honden hebben een zwak voor de geur en smaak van ontlasting – hoe gek wij dat als mensen ook vinden. Een hond eet ook poep om de aandacht te trekken van het baasje, zelfs als het negatieve aandacht is. Belangrijker is dat deze onfrisse voorkeur voor drollen mogelijk een medische reden heeft. Zo kan het eten van poep betekenen dat het beestje kampt met gezondheidsproblemen, zoals een verminderde werking van de alvleesklier of spijsvertering.

Hond eet eigen poep: opvoeding en voeding

Het eten van poep kan bij een hond het gevolg zijn van wat het beestje op jonge leeftijd is ‘aangeleerd’. Een pup die de wereld ontdekt vindt poep maar wat interessant. Ruim je een drol niet snel genoeg op, dan is de kans groot dat de pup dit zelf voor je doet. Een hond eet eigen poep als het dier jong is, omdat het ontlasting als smakelijk hapje ziet. Houd een hok, kennel of tuin dus schoon! Wel is er een belangrijke uitzondering. Zo eet een moederhond de ontlasting van haar puppy’s op. Schrik niet: dit is volkomen normaal en een natuurlijk onderdeel van de opvoeding. Naarmate een pup ouder wordt stopt deze ‘zorg’ van de moeder vanzelf.

Mijn hond eet poep: is dit gevaarlijk?

Naast dat het eten van poep jou als baasje doet gruwelen, is deze onfrisse ‘gewoonte’ ook gevaarlijk. Jouw hond eet poep van verschillende dieren. Ontlasting van andere dieren bevat vaak parasieten en bacteriën die een risico zijn voor de gezondheid van jouw hond. Daarnaast kunnen resten van medicijnen in de ontlasting zitten die jouw beestje ongemerkt binnenkrijgt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit gedrag bij honden te voorkomen of af te leren.

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Zo voorkom je dat jouw hond poep eet:

 • Voldoende beweging en afleiding
  Een hond die zich verveelt of niet genoeg buiten komt, is sneller geneigd poep te eten. Ga regelmatig met jouw huisdier wandelen en bied het dier volop beweging.
 • Kies de juiste voeding
  Een hond eet poep omdat het beestje te weinig of niet de juiste voeding krijgt. Zorg voor afwisselend en uitgebalanceerd eten, bijvoorbeeld door groenten toe te voegen aan het hondenvoer. Let op: teveel harde brokken vergroten de kans dat een hond voor een zachte ‘snack’ kiest.
 • Leren corrigeren
  Door jouw hond van jongs af aan te leren wat wel en niet mag door te corrigeren, krijgt het dier snel genoeg in de gaten dat het eten van ontlasting ongewenst is. Doe dit niet door te schreeuwen, hard aan de riem te trekken of jouw hond te straffen wanneer het dier op een drol afstuift, maar zorg voor afleiding en beloon goed gedrag met een hondenkoekje.
 • Schoon genoeg
  Verblijft jouw hond vaak in een kennel, bench of afgesloten achtertuin? Ruim poep snel op, zodat het beestje niet in de verleiding komt drollen op te eten. Dit is voornamelijk bij pups van groot belang. Laat jouw hond daarnaast niet on-aangelijnd uit op plekken waar veel (honden)poep of mest ligt.

De aard van het beestje

De ene hond laat een drol sneller links liggen dan de andere. Is het poepprobleem bij jouw huisdier hardnekkig en weet je niet wat de aanleiding is voor dit gedrag? Een hondentrainer kan je helpen. Zowel bij het oplossen als het voorkomen van het eten van ontlasting. Vaak wordt deze specifieke puppy- en hondencoaching vergoed via een hondenverzekering. Merk je dat jouw huisdier zichzelf niet is en vermoed je dat het dier andere klachten heeft? Ga dan voor de zekerheid met het beestje naar de dierenarts. Vergeet niet: een hond eet poep omdat het in z’n aard zit. Het is aan jou om het dier te leren dat hondenvoeding nét zo lekker is.

Andere interessante artikelen voor jou

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door Cornelis Digitaal

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven