Menu

Hond eet poep

hond Verzorging en gezondheid
Leestijd: 2 minuten

Mijn hond eet poep, is een vraag die vaak wordt gesteld. Het eten van ontlasting door een hond wordt regelmatig gezien in de praktijk. Dit wordt ook wel coprofagie genoemd. Tot wel 40% à 50% van de honden schijnt dit te doen en het wordt als natuurlijk gedrag beschouwd. In de natuur eten wolven tijdens perioden met weinig voedsel namelijk ook ontlasting van andere dieren om zo toch wat voedingsstoffen binnen te krijgen.

Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen het eten van de eigen ontlasting, die van andere honden en van andere diersoorten. Een voorbeeld van dit laatste is het eten van paardenvijgen. Dit zien we nog wel eens bij pups die alles in hun omgeving onderzoeken en opeten.

Is het eten van poep een gedragsprobleem?

Het eten van de eigen poep of die van soortgenoten wordt het meest gezien. De eigenaar vindt dit natuurlijk erg vies en zoekt het vaak in tekorten in de voeding. Bij gezonde honden die een complete voeding krijgen kunnen er geen tekorten in de voeding optreden en is er meestal sprake van een gedragsprobleem.
Oorzaken kunnen zijn:

 • Gedurende de eerste levensweken wordt bij de pups de ontlasting opgelikt door de zogende teef. Het gedrag kan zo van het moederdier worden overgenomen door een pup. Ook volwassen dieren kunnen het gedrag van elkaar overnemen.
 • Poep eten kan worden gestimuleerd omdat de hond dan aandacht krijgt van de baas.
 • Het kan een gevolg zijn van verkeerde zindelijkheidstraining, bijvoorbeeld als de pup met de neus in de ontlasting wordt gewreven na een ongelukje in huis. De pup zal uit angst voor straf daarna de eigen ontlasting gaan opeten.
 • Honden die in een te kleine ruimte worden gehouden kunnen coprofagie gaan vertonen.
 • Verblijf in een eentonige omgeving of veel alleen zijn leidt tot verveling en kan ook de aanleiding vormen tot coprofagie.
 • In een klein aantal gevallen kan het optreden bij dieren die overmatige honger hebben, bijvoorbeeld bij suikerziekte of een aandoening van de alvleesklier.

Geen risico’s aan het eten van poep door de hond

Het over de ontlasting strooien van peper, sambal of andere afwerende middelen heeft in de meeste gevallen weinig of geen effect. Er zijn overigens weinig risico’s bij het eten van poep. Eventueel aanwezige wormeieren vormen meestal geen risico, omdat deze eerst nog moeten rijpen voordat ze infectieus zijn. Maagdarminfecties, zoals bij de eencellige parasiet Giardia, kunnen wel makkelijker worden overgebracht.

Tips om het eten van ontlasting te voorkomen

De volgende tips kunnen helpen bij het voorkomen van het eten van ontlasting door je hond:

 • Laat de hond aan de riem uit. Hij kan dan niets met de eigen ontlasting en die van andere honden beginnen als de eigenaar goed oplet.
 • Ruim ontlasting zoveel mogelijk op.
 • Zorg voor voldoende afleiding, houd de hond echt bezig. Ga eventueel op een cursus of neem deel aan een hondensport.
 • Geef de hond voldoende ruimte, vooral als hij alleen wordt gelaten.
 • Reageer alléén naar het dier op het moment dat het ongewenste gedrag wordt vertoond. Er worden hierbij goede resultaten gemeld van het toepassen van een citronellaspray of een hard geluid wanneer het dier begint met poep eten.
hond Verzorging en gezondheid