hond afvallen

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Bereken hier je premie

Hond afvallen: zo doe je dat!

Er zijn weinig honden die een lekkere snack aan zich voorbij laten gaan. Veel honden zijn de hele dag aan het speuren naar eten, restjes of kruimels. Af en toe wat extra’s binnenkrijgen kan weinig kwaad, maar er zijn honden die teveel binnenkrijgen en hierdoor overgewicht hebben. Je hond laten afvallen is dan erg belangrijk. Overgewicht kan namelijk voor veel klachten bij honden zorgen. Moet jouw hond afvallen? Met deze tips moet dat zeker lukken.

Laat je hond afvallen voordat hij klachten krijgt

Veel baasjes onderschatten de risico’s van overgewicht bij honden. Toch kun je beter niét dat stukje brood, vlees of voer extra geven. Honden met obesitas hebben namelijk een reële kans op gezondheidsproblemen. Dat is wel het laatste wat je als baasje wilt. Welke risico’s komen er kijken bij te zware honden?

 • De levensverwachting daalt met gemiddeld twee jaar
 • De conditie gaat achteruit
 • Je hond wordt traag
 • Hart-, long- en vaatzaken
 • Problemen aan de blaas
 • Kans op suikerziekte
 • Gewichtsproblemen (bijvoorbeeld artrose)
 • Botproblemen
 • Groter risico bij medische ingrepen

Hoe laat ik mijn hond afvallen?

Nu is de grote vraag: hoe laat ik mijn hond afvallen? En hoeveel mag een hond afvallen per week? Belangrijk is dat jij als baasje zorgt voor een gezonde manier van afvallen. Afvallen bij honden gaat rustig en geleidelijk. Per week mag je hond ongeveer 2% van zijn lichaamsgewicht afvallen. Is jouw hond bijvoorbeeld 25 kilogram, dan mag hij maximaal 500 gram per week kwijtraken. Maar hoe werkt dit in de praktijk?

Hond afvallen tips!

Er zijn meerdere manieren om je hond af te laten vallen. Allereerst kun je de dierenarts raadplegen over een goede manier. Tenslotte kent de ‘hondenhuisarts’ jouw loebas het best op medisch gebied. De dierenarts zal je een aantal adviezen geven. Moet jouw hond afvallen? Wij zetten de beste tips ook even voor je op een rijtje.

 • Minder eten
  De simpelste manier is om je hond te laten wennen aan minder of geen tussendoortjes. Krijgt jouw hond nooit tussendoortjes, maar heeft hij toch overgewicht? Geef dan kleinere porties eten. Let er wel op dat je hond altijd genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.
 • Meer activiteiten
  Wandel je elke dag met je hond? Honden moeten hun energie kwijt en voldoende bewegen. Dit is niet alleen goed om calorieën te verbranden, maar ook om honden fit te houden in hun gewrichten en hen de wereld laten ontdekken door alle geurtjes op te snuiven! Daarnaast kun je jouw hond laten zwemmen, naast de fiets laten lopen of samen hardlopen, hem laten apporteren en allerlei andere leuke spelletjes leren.
 • Speciale voeding
  Tijdens je hond laten afvallen is het belangrijk dat je loebas altijd voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten hondenvoer te vinden die zeer geschikt zijn voor zware honden.

Wees secuur tijdens het afvalproces

Als baasje heb je de verantwoordelijkheid voor je viervoeter en moet je ervoor zorgen dat hij op de juiste wijze afvalt. Daarom is het belangrijk dat je secuur te werk gaat. Wij geven nog wat extra tips zodat jij de gewichtsstrijd van je hond de baas bent.

 • Weeg je hond met regelmaat, bijvoorbeeld eens per week
 • Weeg porties af
 • Spreid de eetmomenten over de dag (las zo’n drie of vier momenten per dag in, maar behoud dezelfde hoeveelheid)
 • Verstop snacks en andere tussendoortjes
 • Houd zijn waterbak in de gaten en check of er altijd genoeg water in zit

Hond laten afvallen met sperziebonen

Sommige baasjes laten hun hond afvallen met sperziebonen. Hierbij is de gedachte dat de hond wél een volle maag krijgt terwijl hij maar weinig calorieën inneemt. Dit is voor honden niet gezond. Sperziebonen leveren namelijk helemaal geen voedingsstoffen voor je hond. Op deze manier afvallen zorgt er soms voor dat er tekorten aan voedingsstoffen ontstaan waardoor honden ziek kunnen worden.

Andere interessante artikelen voor jou

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door Cornelis Digitaal

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven