Hoeveel moet een kat eten

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Hoeveel moet een kat eten?

Home » Dierenadvies » Verzorging en gezondheid » Hoeveel moet een kat eten?

Voeding is voor katten een van de belangrijkste dingen in het leven. En geef ze eens ongelijk. Wie wil er nu niet een heerlijk maaltje klaargemaakt door de liefste baas? Precies, iedereen! Maar hoeveel moet een kat eten? En welk voer en hoe vaak? Geen paniek, in dit artikel lees je alles over katten en eten.

Welk eten is goed voor mijn kat?

Vandaag de dag bestaan er ontelbare aantallen kattenvoeding. De beste voeding voor katten zijn vooral de bekende merken kattenbrokjes of natvoer. Het hangt natuurlijk vaak af van wat je kat lekker vindt en wat hij goed kan hebben. Veel katten krijgen wel eens restjes van de maaltijd van hun baasje. Dit is natuurlijk lief bedoeld, maar het is wel af te raden. Katten kunnen namelijk niet alles verteren. Ook denken veel baasjes dat afwisseling in voer goed is voor hun minitijger, maar dit is niet waar. Katten houden namelijk niet van veranderingen en eten het liefst elke dag hetzelfde.

Hoeveel moet een kitten eten?

Een kitten in de groei heeft minder eten nodig dan een uitgegroeide of volwassen kat. Houd bij een kitten ongeveer 25 tot 50 gram eten per kilogram lichaamsgewicht per dag aan. Dit betekent dat een kitten van 1 kilogram ongeveer 100 gram voer krijgt. Dit is wel voor elke kat en elk ras anders. Het is goed om bij de fokker na te vragen hoeveel jouw kitten ongeveer nodig zal hebben.

Hoeveel moet een kat eten: volwassen

Er zit een verschil in droog- en natvoer bij katten. Om een goed beeld te geven van wat een kat ongeveer aan eten mag hebben per dag is er een formule opgesteld. Deze luidt: Voer = energiebehoefte (MJ) / energiegehalte per kilo voer (MJ). De energiebehoefte van een volwassen kat wordt berekend door:  Energie (KJ) = 418 KJ x lichaamsgewicht in kg0,67. Het is even rekenen, maar met deze formules kun je precies weten hoeveel jouw kat mag. Als jouw kat vier kilogram is heeft hij een energiebehoefte van 1,058 MJ (418 x 40,67 ).

Droogvoer

Hoeveel droogvoer mag een kat? Voor droogvoer geldt een gemiddelde van 15MJ energie per kilogram, afhankelijk van het merk natuurlijk. Om voor jouw kat van vier kilogram uit te rekenen hoeveel droogvoer hij dan mag doe je 1,058 MJ / 15 = 0,07 kilogram per dag. Dit is dus op 70 gram per dag.

Natvoer

En hoeveel natvoer mag een kat eigenlijk? De gemiddelde energiewaarde in natvoer is ongeveer 5 MJ per kilogram. 1,058 MJ / 5MJ = 0,21 kilogram natvoer per dag. Een kat van vier kilogram geef je dus ongeveer 210 gram natvoer per dag.

Handige verpakkingen

Veel baasjes vragen zich af: hoeveel moet een kat eten? En hoe check ik dit? Goed nieuws, de meeste merken kattenvoer hebben voor jouw gemak op de verpakking vermeld hoeveel voer jouw kat mag. Maar hoe werkt dit?

 1. Zoek in de eerste rij de leeftijdsmarge en in de tweede rij de gewichtsmarge van je kat op.
 2. Neem het midden van de gewichtsmarge en neem het gemiddelde van de aanbevolen hoeveelheid voeding.
 3. Weeg je kat minstens twee keer per week om in de gaten te houden of hij op gewicht blijft, aankomt of afvalt.

Hoe vaak moet een kat eten?

Nu je weet hoeveel een kat ongeveer mag eten per dag is het goed om te weten dat het voedsel het best verdeeld kan worden over de dag. Als je ongeveer 3 á 4 maaltijden per dag aanbiedt zit je altijd goed. Het verdelen van de maaltijden over de dag zorgt ervoor dat je kat niet te snel vol raakt en dat hij niet alles in één keer naar binnen schrokt. Als je vaak weg bent kun je er ook voor kiezen om één of twee keer per dag te voeren. Het is ook een idee om een kattenoppas aan te nemen die ervoor zorgt dat jouw kat niets te kort komt als jij van huis bent. Laat altijd weten wat de eetbehoeften van jouw kat zijn, zodat je geen kat met overgewicht krijgt.

Wat is een goede maaltijd?

Wanneer geef je jouw kat nu de juiste voeding en wat moet hij dagelijks binnenkrijgen? Zulke vragen zijn bijvoorbeeld handig als je besluit om eens zelf kattenvoer te maken. Goede kattenvoeding zorgt voor:

 • Een goed welzijn van de kat
 • Een gezond afweersysteem
 • Genoeg inname van eiwitten en vitaminen
 • Het voorkomen van nierproblemen
 • Een glanzende vacht

Lastige begrippen kattenvoeding

Op verpakkingen staat vaak – voor consumenten – lastige informatie. Wat moet je hiermee? Wij leggen uit wat de twee meest voorkomende termen betekenen en wat je hiermee moet als baasje.

 • Biologische waarde
  Een hoge biologische waarde houdt in dat de eiwitten die worden gebruikt de essentiële onderdelen bevatten die bijdragen aan de gezondheid van je kat. Je kat kan deze eiwitten dus goed verteren. Vaak hebben dierlijke eiwitten een hogere biologische waarde dan plantaardige eiwitten.
 • Metaboliseerbare energie
  Metaboliseerbare energie wil zeggen dat de energie die in de kattenvoeding zit gebruikt kan worden voor lichamelijke processen als groei en spieropbouw. Alle stoffen die je katten niet uitscheidt via de urine blijven achter in het lichaam en worden gebruikt voor de metaboliseerbare energie.