Grasaar bij de hond

Leestijd: 1 minuut

Heeft je hond last van zijn oren of likt hij veel tussen zijn tenen? En zie je een bultje? Dan zou het een grasaar kunnen zijn. Een grasaartje is een pluimpje in het gras dat kleine zaadjes bevat die in de vacht blijven hangen als de hond er doorheen loopt. De zaadjes gaan “kruipen” en zoeken de zachte plekjes in de huid op, zoals tussen de tenen, in de oren of bij de ogen. Ze kunnen de huid van de hond binnendringen. Het risico op een grasaar bij de hond is het grootst tussen juni en augustus.

Wat is een grasaar?

Als gras niet gemaaid wordt en tot bloei komt, ontwikkelt het tussen juni en augustus aren. Een grasaar bestaat uit zaden met een soort weerhaakjes. Door deze haakjes blijft het makkelijk in de vacht van je hond hangen, met alle gevolgen van dien. Als de grasaar in de vacht vastzit kan dezes maar één kant op kruipen en dringt daardoor vaak de huid van de hond binnen.

Bron foto: Kattenherplaatsing.nl

Grasaren bij de hond

Als een grasaar de huid van de hond is binnengedrongen, dan herkent het lichaam dit als een vreemd iets in het lichaam. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie. Dit kun je herkennen aan pijn, zwelling, roodheid en soms zelfs koorts. Deze klachten kunnen ineens ontstaan; wees hier dus scherp op!

Risicozones bij de hond

Een grasaar kruipt makkelijk naar binnen op plaatsen waar de huid zacht is. Denk hierbij aan het oor, tussen de tenen, bij de ogen en in de neus. Wanneer je hond plotseling erg gaat schudden met zijn kop en aan het oor krabt dan kan het een grasaar zijn. Bij een grasaar tussen de tenen likt een hond vaak op die plek, kan er een zichtbaar bultje krijgen en mank gaan lopen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is lastig om gebieden met wild groeiend gras te vermijden. Daarnaast vinden honden het leuk om in het hoge gras te spelen. Controleer daarom altijd je hond na de wandeling op grasaren en let dan extra goed op de risicozones. Vooral honden met een langere vacht of lange oren lopen sneller een grasaar op.

Behandeling

Twijfel je of je hond een grasaar heeft? Of heeft je hond vage klachten? Raadpleeg dan altijd een dierenarts. Een grasaar is vaak niet meer zelf te verwijderen wanneer deze in de huid is gekropen. Hoe eerder je erbij bent hoe beter. Controleer daarom na elke wandeling goed de vacht, tussen de tenen, oren, ogen, mond, en neus van je hond!

Vergoeding voor dierenartskosten?

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door We Brand Creative

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven