Let op: deze stoffen zijn giftig voor je kat

Leestijd: 5 minuten

Jaarlijks worden honderden katten vergiftigd door stoffen die op het eerste gezicht ongevaarlijk lijken. Nu lopen katten minder snel vergiftiging op dan honden, omdat ze kieskeuriger zijn. Echter zijn katten wel nieuwsgierig van aard, en een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje. Lees hier hoe je vergiftiging kunt herkennen, en wat je ertegen kunt doen.

Giftige etenswaren

Het is lastig om die grote kattenogen te weerstaan, maar toch moet je oppassen als je kat loopt te schooien. Er zijn namelijk zat etenswaren die voor ons onschuldig zijn, maar juist heel gevaarlijk zijn voor de poes. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen, chocolade, druiven en rozijnen, uien, melkproducten en noten. Ook alcohol en koffie kunnen leiden tot vergiftiging.

Giftige planten

Een kat is geen planteneter, en dus heeft elke plant (zelfs kattengras) een irriterende werking op het maagdarmstelsel. Toch hebben katten de neiging om (bijvoorbeeld uit verveling) aan gras te knabbelen, en als er geen gras is zoekt hij wel andere planten. Ook kan een kat buiten giftige boomnaalden of zaden in zijn vacht krijgen, die hij later op kan eten tijdens het wassen.

Binnenshuis lopen katten vooral in de decembermaand gevaar door de kerstboom, kerststerren en hulst. Deze drie soorten zijn namelijk enorm giftig voor katten. De Dierenbescherming waarschuwt: “De meeste katten zullen dit soort planten uit zichzelf al links laten liggen, maar als katten veel haarballen in hun buik hebben, eten ze graag gras zodat ze kunnen braken.” Oppassen geblazen dus!

Binnenplanten

Lelies, aloë vera, dieffenbachia, chrysanten en de sansevieria zijn bloemen en planten waar alle kattenbaasjes eigenlijk met een boog omheen zouden moeten lopen. Deze zijn bij uitstek het giftigst voor een kat. Wanneer een kat het gif van een lelie binnenkrijgt, krijgt het beestje acute nierfalen, en daarbij ben je bijna altijd te laat. Verwijder daarom alle mogelijke gevaarlijke kamerplanten om elk onnodig risico te voorkomen.

Buitenplanten

Ook in de tuin is het oppassen geblazen. Bekende giftige tuinplanten zijn de klimop, vlier, tomatenplant, zijdeplant en hulst. Veel voorkomende giftige bloemen en bloembollen zijn de anemoon, hyacint, tulp en sneeuwklokjes. Het is lastiger om je kat buitenshuis te beschermen, maar je kunt wel het risico verkleinen door de gevaarlijkste planten en bloemen uit je eigen tuin weg te halen, Controleer daarnaast de vacht van je kat regelmatig op naalden en zaden.

3. Huishoudelijke items

Je denkt er misschien niet direct aan, maar er zijn genoeg items in je keukenkastje die erg gevaarlijk zijn voor poezen. Zo is paracetamol absoluut niet bedoeld voor katten, en moet je ook met antivries goed oppassen. Houd o.a. ook aanmaakblokjes, allesreiniger, tabak en zonnebrand zo ver mogelijk van je kat vandaan.

Symptomen van vergiftiging bij de kat

Hoe je kat reageert op vergiftiging is afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid, het gewicht van de kat, de algehele gezondheid en in sommige gevallen het ras. Let goed op de volgende symptomen, deze kunnen wijzen op vergiftiging.

 • Veel kwijlen
 • Hevig trillen
 • Herhaaldelijk overgeven
 • Plotselinge sloomheid
 • Hele hoge hartslag
 • Plekken op de huis
 • Aanvallen toevallen
 • Overmatig drinken
 • Moeilijk kunnen ademhalen
 • Veel of juist helemaal niet plassen
 • Bloedneus of bloedend tandvlees

Nu zijn niet alle plotseling optredende ziekteverschijnselen het gevolg van een vergiftiging. Er zal daarom altijd lichamelijk onderzoek en aanvullend (laboratorium) onderzoek moeten worden uitgevoerd.

5. Eerste Hulp Bij Vergiftiging

Onderneem direct actie als je ziet dat je kat (mogelijk) giftig materiaal heeft ingeslikt of aangeraakt. Wacht niet af en neem direct contact op met je dierenarts!

Neem indien mogelijk de verpakking van het gif of het product mee naar de dierenarts. Let op: bij sommige vergiftigingen is het goed de kat te laten braken, terwijl dit bij andere vergiftigingen zoals bijtende/zure substanties of glas juist niet mag.

Andere interessante artikelen voor jou

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door We Brand Creative

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven