heeft jouw kat een normaal gewicht

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Bereken hier je premie

Heeft jouw kat een normaal gewicht?

Leestijd: 3 minuten

Overgewicht kan, net zoals bij mensen, ook een rol spelen bij huisdieren. Recent onderzoek toont dan ook aan dat tot wel 50% van de Nederlandse katten te zwaar zijn, met alle risico’s van dien. Katten met overgewicht hebben namelijk een grotere kans op gezondheidsproblemen. Het is dus erg belangrijk om het gewicht van je kat in de gaten en op orde te houden.

Het belang van een gezond kattengewicht

Je kat groeit, afhankelijk van het ras, tot en met zijn tweede jaar tot derde jaar. In de kittenperiode groeit je kat als kool, daarna gaat het een stuk langzamer. Na ongeveer een jaar is het skelet van de kat volgroeid maar worden ze nog wel zwaarder.

De meeste katten zijn voor hun geslachtsrijpe periode, tussen de zesde en de achtste maand, al gecastreerd of gesteriliseerd. Hierdoor verandert de hormoonhuishouding: de caloriebehoefte neemt af, en het gewicht kan toenemen. Ook ouderdom kan leiden tot overgewicht omdat deze groep katten minder actief is.

Katten die te dik zijn lopen een veel groter risico op ernstige ziektes zoals gewrichtsslijtage, suikerziekte, hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. Ook kunnen deze dieren moeilijker worden geopereerd en hebben ze vaker last van ontstekingen.

gewicht kat

Wat is een gezond gewicht voor een kat?

Een normaal gewicht voor de gemiddelde ‘huis-tuin-en-keuken’-kat is ongeveer vier kilo. Katers mogen iets meer wegen, poezen iets minder. Ook de meeste raskatten zijn van deze grootte, denk aan de Pers, de Blauwe Rus en de Britse korthaar.

Grote kattenrassen zoals de Noorse boskat kunnen tot wel acht kilo wegen zonder te zwaar te zijn. Het is van belang om je poes matig te voeren en regelmatig te wegen. Aankomen in gewicht gaat geleidelijk, waardoor het niet direct opvalt. En de extra kilo’s raakt de kat niet zo makkelijk kwijt.

Let wel op: ondergewicht is net zo gevaarlijk voor een kat. Het zou kunnen dat je kat door gebitsproblemen niet makkelijk kan eten, en daardoor ondergewicht heeft.

Consult en onderzoek bij de dierenarts is in alle pakketten terug te vinden

gewicht kat

Hoe houd je je kat op gewicht?

Omdat overgewicht gevaarlijk is voor katten, moet je als eigenaar zorgen dat je kat een gezond gewicht behoudt. Met de volgende tips moet dat lukken:

  • Zorg ervoor dat je kat voldoende beweging krijgt door bijvoorbeeld met hem te spelen. Vooral binnenkatten krijgen snel te weinig beweging.
  • Geef je kat niet te veel snacks en tussendoortjes. Wil je je kat toch graag belonen? Geef dan een paar brokjes.
  • Pas de voeding aan op de levensfase van de kat. Voor gesteriliseerde en gecastreerde katten bestaat er bijvoorbeeld speciale voeding met een lager energiegehalte, zodat de kat minder snel overgewicht ontwikkelt.
  • Verstop de brokjes door het huis heen, zodat je poes meer moeite moet doen om zijn eten bij elkaar te sprokkelen. Ook kun je een activity ball gebruiken.

Het is niet gemakkelijk om een bestaand patroon te doorbreken, en het is dan ook van groot belang dat je als baasje consequent en gemotiveerd blijft. Alleen zo kan een kat een gezond gewicht behouden.

Begeleiding bij het diëten

Bij de dierenarts zijn de beste dieetvoedingen verkrijgbaar. Vaak kan de dierenarts of de dierenartsassistente je adviseren en helpen bij het dieet, zodat je kat op een verantwoorde manier wat kilo’s kwijtraakt. Katten mogen namelijk niet te snel afvallen, dan lopen ze kans op leververvetting: een vervelende aandoening waar ze erg ziek van worden.

Een te zware kat mag zo’n 1,5% tot 2% per week afvallen. Laat je dus vooral adviseren door een dierenarts, een goede begeleiding helpt om gemotiveerd te blijven. Uiteindelijk zal je kat op een gezond gewicht weer een stuk beter in zijn vel zitten en veel actiever zijn.

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door Cornelis Digitaal

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven