zorg voor een goede gezondheid van het gebit van je kat

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Bereken hier je premie

Zorg voor een goede gezondheid
van het gebit van je kat

Leestijd: 4 minuten

De meeste katten starten met een perfect gezond gebit, waarna zich in de loop der jaren tandplak op tanden en kiezen ontwikkelt. Dit wordt omgezet in tandsteen en gaat meestal gepaard met ontstoken tandvlees en in een verder stadium blootliggende tandhalzen. Niet zo fijn voor je kat. Hoe kun je goed voor het gebit van je kat zorgen? We vertellen het in dit artikel.

 

gebit kat

1. Hoe ziet het kattengebit eruit?

Als je kat meer dan zes maanden oud is, zou het volledige gebit gewisseld moeten zijn. Dat wil zeggen dat alle melktanden en –kiesjes nu eruit zijn, en dat het blijvende gebit is doorgekomen. Hiermee zal je kat de rest van zijn leven moeten doen.

Het volwassen gebit van een kat bestaat uit 30 tanden, onder te verdelen in: snijtanden, hoektanden en kiezen. De snijtanden bestaan uit zes tandjes boven en zes tandjes onder. De hoektanden, twee boven en twee onder, zijn het grootst en geven structuur aan de bek: ze houden de tong en de lippen op hun plaats. De poes gebruikt zijn hoektanden om een prooi of speeltje te pakken. De kiezen zijn onderverdeeld in premolaren en molaren of wel kleine en grote kiezen. Zij worden gebruikt om het eten te kauwen. De kat heeft zogenaamde knipkiezen, de boven- en onderkiezen passen zo op elkaar dat ze het voedsel als het ware doorknippen.

Bij de meeste katten sluit onder- en bovengebit mooi op elkaar aan. Katten hebben een zogenaamd scharend gebit, geschikt om dingen door te bijten of te ‘knippen’. Bij de echte kortsnuitjes zien we echter een afwijkend gebit, niet mooi op elkaar aansluitend of met een onderbeet.

 

2. Gebitsproblemen bij katten

Sommige katten hebben aanleg voor een slecht gebit of ontstoken tandvlees. Bepaalde rassen zijn extra gevoelig voor deze problemen, zoals de Maine Coon en Oosterse rassen. Drie veelvoorkomende gebitsproblemen bij de kat staan hieronder beschreven.

 

Tandvleesontsteking

Ontstoken tandvlees is vaak het gevolg van tandvleesirritatie door tandaanslag of tandplak. Tandplak is een dun, vaak onzichtbaar, kleverig laagje dat zich gedurende de dag op de gebitselementen afzet. Het bestaat uit etensresten vermengd met speeksel waarin bacteriën zitten. Na een tijdje kan er in de tandplak kalk neerslaan, waardoor tandsteen ontstaat.

Alles over tandvleesontsteking bij de kat

 

Tandsteen

Tandsteen op de hoektanden en kiezen komt veel voor. Tandsteen gaat er niet vanzelf meer af en als het blijft zitten, breidt het langzaam uit. Het komt tegen het tandvlees aan en duwt dit als het ware weg. Tandvlees gaat ontsteken, waarna tanden en kiezen blootliggende wortels krijgen. Uiteindelijk kunnen de tanden en kiezen hierdoor los gaan zitten.

 

Tandhalslaesies

Een andere aandoening die we bij katten veel zien is tandhalslaesie. Hierbij wordt het weefsel van de tanden en kiezen afgebroken waardoor gaatjes ontstaan. Het proces begint in de wortel en breidt zich uit naar de kroon. Op de grens van tand en tandvlees zien we gaten ontstaan in de tand of kies. Soms vullen die gaten zich weer op met tandvlees. De zenuw in de tand ligt dan echter bloot, wat zeer pijnlijk is voor je kat.

 

gebit kat

Andere gebitsproblemen

Ondanks dat veel katten last hebben van het gebit, is het herkennen van dergelijke problemen lastig. Wanneer je kat één of meerdere van de onderstaande symptomen vertoont, is er al een grote verdenking van een gebitsprobleem:

  • Verkleurde aanslag op de tanden/kiezen
  • Minder eten en dan met name de harde brokken
  • Moeite met kauwen of aan één zijde kauwen
  • Stinkende geur uit de bek/slechte adem
  • Bloederig speeksel/slijm
  • Bulten rondom de kaken
  • Aanraking rondom de bek ontwijken/pijnuitingen tijdens het eten

Zie je een of meerdere van deze symptomen? Ga dan vooral langs de dierenarts.

 

3. Zo voorkom je gebitsproblemen bij je kat

Om problemen te voorkomen is een goede gebitsverzorging nodig. Poetsen met speciale tandpasta voor dieren is het beste. Start zo jong mogelijk zodat je kat kan wennen en het een gewoonte wordt.

Begin eventueel met een natgemaakt wattenstaafje en poets daarmee de tanden. Poets eerst alleen de hoektandjes. Pas als dit goed gaat kan je ook de kiezen poetsen. Doe alleen de buitenkant van het gebit. Als het goed lukt, kan je overgaan op een klein kattentandenborsteltje met speciale katten-tandpasta. Deze pasta is smakelijk en veilig voor de kat, zodat het gewoon doorgeslikt kan worden.

Lukt tandenpoetsen niet? Alternatieven zijn speciale gebitsbrokken, mondwater en in ieder geval harde brokjes waar goed op gekauwd wordt. Vermijd blikvoeding en tussendoortjes, dit geeft meer aanslag op het gebit. Is je kat een echte schrokop die nauwelijks kauwt op z’n brokjes, probeer dan eens speciale gebitsbrokken. Deze zijn groter en bevatten ook extra stoffen die bijdragen aan een gezond gebit.

 

gebit kat

gebit kat

4. Een bezoekje aan de dierenarts

Het geven van de juiste voeding en tandenpoetsen is iets wat je zelf kunt doen. Maar om ervoor te zorgen dat het gebit van je kat gezond is en blijft is een bezoek aan de dierenarts ook geen overbodige luxe. Deze ziet direct of er een gebitsklachten zijn.

Is bijvoorbeeld een tand of kies afgebroken, dan kan ook het wortelkanaal open zijn. Dit geeft je kat niet alleen veel pijn, maar ook een grote kans op ontsteking. Dit moet dus snel worden behandeld. Bij een gebitsbehandeling onder narcose wordt het gebit goed geïnspecteerd en aan de binnen- en buitenkant gereinigd. Aangetaste of loszittende elementen worden verwijderd.

Ga bij twijfel altijd langs de dierenarts. Na behandeling van het gebit zal je kat veel actiever en vrolijker zijn!

 

Welk verzekeringspakket?

Wil je weten welke huisdierenverzekering het beste bij jouw kat past?

5. Kosten van een gebitsbehandeling van je kat

De kosten voor een gebitsreiniging bij katten liggen ongeveer tussen de €100 en de €500. Het bedrag is afhankelijk van welke gebitsproblemen de kat heeft, en of er wel of geen narcose gebruikt wordt.

Petplan wil dat een goede gezondheid en een gezond gebit bereikbaar is voor alle katten. Daarom worden kosten aan het gebit gedeeltelijk vergoed in twee van onze pakketten. Professionele gebitsreiniging, tandsteenverwijdering, het trekken van tanden en kiezen, het plaatsen van vullingen en wortelkanaalbehandelingen worden in het Plus Pakket voor 50% en in het Totaal Pakket voor 80% vergoed.

Meer weten over pakketten en vergoedingen? Klik dan hier

 

gebit kat

Andere interessante artikelen voor jou

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door Cornelis Digitaal

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven