Home » Dierenadvies » Dierenadvies » Risico’s op vergiftiging van vogel in huis » Risico’s op vergiftiging van vogel in huis

Risico’s op vergiftiging van vogel in huis

risico's op vergiftigingen van vogel in huis

Leestijd: 2 minuten

Vogels zijn bijzonder gevoelig voor bepaalde verbrandingsproducten. Deze kunnen in huis tijdens het koken ontstaan. Er zijn twee groepen producten die een risico vormen voor vogels: teflon en braadvetten.

Teflon (anti-aanbak coating PTFE in pannen)

Teflon is in bijna elk huishouden aanwezig; niet alleen in pannen, maar ook in wafelijzers, pannetjes van het gourmetstel en taart- en cakevormen. Ook zelfreinigende ovens kunnen een teflon coating hebben.

Bij normaal huishoudelijk gebruik is teflon niet schadelijk, maar bij langdurig gebruik op een te hoge temperatuur (bijvoorbeeld een lege pan op het vuur zetten en vergeten of een pan laten aanbakken) kan een te sterke verhitting ontstaan tot boven de 200? C. Op dat moment ontstaan er dan giftige gassen waaraan o.a. zangvogels en parkieten snel kunnen sterven. Ook als de kunststof handvatten van pannen boven het vuur per ongeluk smelten kunnen vogels in dezelfde ruimte overlijden.

Braadvetten

Het hoog verhitten van braadvetten zoals boter en oliën is een andere boosdoener als het om vogelsterfte in huis gaat. Voor deze producten maakt het niet uit of ze in een teflon gecoate pan worden verhit of in een roestvrijstalen of gietijzeren pan.

Ziektebeeld bij vergiftiging van je vogel

Is je vogel vergiftigd? Dan zal hij last krijgen van benauwdheid, slaperigheid en evenwichtsstoornissen. In een tijdsbestek van 15 minuten kan je vogel al overlijden aan een vergiftiging.

Bij onderzoek van overleden vogels blijkt dat de longen aangetast zijn door een acute ontsteking en beschadiging van de kleine bloedvaten. Hierdoor treden longbloedingen op, waardoor het diertje uiteindelijk sterft.

Ook bij de mens is een ziektebeeld bekend dat kan optreden na het inademen van de producten die vrijkomen bij oververhitte teflonpannen. Klachten die kunnen ontstaan zijn hoesten, benauwdheid en een zere keel. Soms gaat het gepaard met koorts. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele uren of dagen.

Wat kun je doen?

Heb je vogels in huis? Dan kun je ervoor kiezen om niet met teflon producten te koken. Mocht je deze wel willen gebruiken, zorg dan voor voldoende ventilatie (afzuigkap) en laat de pannen en ook oliën en vetten niet verbranden als de pan op het vuur staat. Haal na het koken de anti-aanbakpannen van het fornuis en koel ze af.

Ga je gourmetten? Plaats je vogel(s) dan in een aparte ruimte ver van de kamer waarin je gaat gourmetten of breng ze tijdelijk bij vrienden of familie onder. Gassen die bij het gourmetten vrijkomen kunnen ook in andere vertrekken terecht komen.

Eventuele gassen die bij oververhitting vrijkomen zijn zo giftig, dat zelfs vogels in andere vertrekken (ver van het gourmetstel) kunnen overlijden. Om ieder risico te voorkomen is het raadzaam om de vogels ergens anders onder te brengen. Ventileer je huis grondig voordat je de vogel(s) weer ophaalt.