Home » Dierenadvies » Hond » Rangorde hond in gezin: hoe zit dat eigenlijk?

Rangorde hond in gezin: hoe zit dat eigenlijk?

Rangorde hond gezin

Honden zijn echte roedeldieren en zijn dus gewend aan rangordes. Elke hond is natuurlijk verschillend met zijn eigen karaktertje. De ene hond is erg onderdanig en focust volledig op jou als baasje. Andere honden zijn voortdurend bezig met een hogere plek in de rangorde te krijgen. De rangorde met je hond binnen het gezin moet daarom duidelijk zijn, met je hond natuurlijk op de laagste plek. Geef je hond nooit de gelegenheid om een plekje te stijgen in rang.

Rangorde honden herkennen

De hond met de meeste privileges wordt gezien als roedelleider. We hebben het dan over privileges als paren en als eerste aan de beurt om te eten. Honden die hier onder staan zullen proberen de leider van de troon te stoten. Want hoe meer privileges een hond binnen de roedel heeft, hoe meer genen er doorgegeven zullen worden aan volgende generaties. De roedelleider beschermt zijn positie uiteraard met man en macht. De rangorde met je hond in het gezin werkt hetzelfde. Hoe herken je de signalen dat jouw hond op zoek is naar een hogere rang binnen het gezin?

Signalen klimmen in de rangorde

  • Je hond legt zijn kop op de schoft van een andere hond of gaat over een andere hond heen staan
  • Het omklemmen van je been of lichaam is ook dominant gedrag, keur dit dus af
  • Omver lopen van anderen, met name kleine kinderen
  • Je hond pakt van bovenaf de snuit van andere honden vast

Rangorde hond en baas

Als we het stukje over een roedel vertalen naar de rangorde met je hond in het gezin ben jij als baasje uiteraard de roedelleider. Een leider heeft zelfvertrouwen nodig en moet anderen kunnen aansturen, in dit geval je hond dus. Om gedragsproblemen te voorkomen is het belangrijk dat jij als baasje – samen met eventuele andere baasjes binnen het gezin – laat zien dat jullie bovenaan in de rangorde staan.  Er zijn natuurlijk tips die goed kunnen helpen om de rangorde met je hond in het gezin te bepalen:

Rangorde hond gezin: tips voor een gezonde verstandshouding

Om een goede rangorde te creëren zijn er een aantal basisregels die ervoor moeten zorgen dat jouw hond niet de macht krijgt thuis.

  • Laagvlieger
    Het baasje is altijd de hoogste in de rangorde en zit daarom dus ook op hoge plekken, zoals de bank, een bed of een stoel. Daarom mag jouw hond hier juist niet komen. Zijn plek is de grond of een mand. Het is natuurlijk wel aan jezelf hoe je hiermee omgaat. Er zijn ook veel honden die geen hogere plek willen innemen, maar gewoon lekker bij jou op de bank willen liggen!
  • Je hond is geen uitsmijter
    Er zijn thuis meerdere plekken waar je jouw viervoeter beter niet kun laten liggen. Met name de deuren zijn een slechte plek om naast te liggen. Op deze manier geef je namelijk aan dat je hond degene is die het huis beschermt, terwijl jij dit prima zelf kunt als alphabaasje, toch?
  • Routeplanner
    Een echte roedelleider laat zich natuurlijk niet de les lezen en geeft al zeker niet de route uit handen. Het baasje beslist, niet de hond.
  • Niet de kaas van het brood laten eten
    Een echte alpha bepaalt de volgorde waarin iedereen eet. Jij eet dus als eerst en daarna geef je jouw hond pas zijn eten.
  • Geef je nooit gewonnen
    Het klinkt sneu, maar het is belangrijk dat je jouw pup of volwassen hond niet laat winnen met trekspelletjes. Hiermee geef je aan dat je hond sterker is dan jij en dat hij je aankan!
  • Start, win, stop
    Elk spelletje dat je samen met je loebas speelt wordt door het baasje gestart, gewonnen en beëindigd. Jouw hond bepaalt dus niet wanneer het is afgelopen.
  • Come to me
    Jij laat je hond naar jou toekomen, niet andersom. Honden hebben écht duidelijkheid nodig, ga hier dus zorgvuldig mee om.

Rangorde hond en gezin uit balans: herstellen

Soms is de rangorde binnen het gezin verstoord en moet het hersteld worden. De rangorde hond herstellen is niet altijd makkelijk en kost veel tijd. Het is sowieso handig om altijd puppycursus te volgen bij de aanschaf van een jong hondje. Een puppy kan dan namelijk nog even wennen aan kinderen en leren over andere honden. Ook weet je na zo’n cursus snel hoe je gedrag kunt corrigeren. Mocht het tóch te problematisch zijn en weet je geen oplossing, zoek dan een gedragstherapeut.