Home » Dierenadvies » Papegaai » Papegaai schreeuwen afleren » Papegaai schreeuwen afleren

Papegaai schreeuwen afleren

Papegaai schreeuwen afleren

Papegaaien zijn echte groepsdieren. Daarom houden veel papegaaien ook wel van een gezellig praatje. Maar wat nou als dit escaleert in schreeuwen? Sommige papegaaien schreeuwen de hele dag. Hier kun je als baasje erg veel last van hebben. Een papegaai schreeuwen afleren is niet eenvoudig, maar het is mogelijk! In dit artikel lees je er alles over.

Papegaai schreeuwt

Papegaaien schreeuwen vanuit hun natuur. Je kunt het vergelijken met een haan die ’s ochtends de boel wakker kukelekuut. Onder normale omstandigheden schreeuwt een papegaai twee keer per dag, vroeg in de ochtend en ’s avonds.

Een papegaai is dus een luidruchtig dier. In de natuur zijn ze vaak erg aanwezig en ook in huis kunnen ze nogal opvallend zijn. Ze imiteren erop los en soms kun je hier gewoon even geen zin in hebben. Maar het is wel belangrijk dat je onderscheid maakt tussen imiteren (geluidjes, deuntjes of woorden nadoen) en schreeuwen. Papegaaien schreeuwen namelijk meestal letterlijk om aandacht of uit verveling. Daarom mag je schreeuwen wél afleren, maar imiteren zeker niet!

Papegaai schreeuwen afleren

Er zijn meerdere manieren om je papegaai minder of niet meer te laten schreeuwen. Het is wel belangrijk dat je jouw vogel goed kent. Zo weet je waarschijnlijk welke manier het best past. Welke manieren kun je allemaal proberen?

 • Doek over kooi
  Een doek over de vogelkooi werkt vaak goed. Bij deze methode is het belangrijk dat je wel goed weet of jouw kromsnavel angstig is voor dit soort situaties. Als dit niet zo is kun je het prima proberen. Wanneer je papegaai weer schreeuwt gooi je een doek over zijn kooi en wacht je tot het stil is. Als hij gestopt is met schreeuwen haal je de doek er weer vanaf. Elke keer als je dit doet zal je papegaai het schreeuwen associëren met een ‘straf’. Hierdoor zal hij sneller ophouden met lawaai maken.
 • Veranderende omgeving
  Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je papegaai zich niet op zijn gemak voelt op een bepaalde plek. Probeer daarom eens om je papegaai ergens anders neer te zetten. Misschien vindt hij zijn nieuwe stekkie wel beter en stopt hij vanzelf met schreeuwen.
 • Verveling wegnemen
  Een papegaai is nu eenmaal graag bezig. Daarom is het belangrijk dat jij ervoor zorgt dat hij zich niet verveelt. Je kunt hem bijvoorbeeld leren praten, lekker voeren of spelletjes met hem spelen. Je papegaai hoort zich natuurlijk ook thuis te voelen!

Uit de kooi laten
Als jouw papegaai alleen in de vogelkooi schreeuwt kun je eens proberen om hem eruit te halen en aan te kijken of het gedrag verandert. Misschien voelt hij zich niet prettig in zijn kooi en zit hij liever los in huis.

Welke papegaai schreeuwt het minst?

Ook handig om te weten is natuurlijk welke papegaai er dan weinig schreeuwt. Bij de aanschaf van een nieuw praatmaatje wil je natuurlijk alles weten, ook het schreeuwgedrag. Kaketoes, ara’s, amazones en kleinere zonparkieten schreeuwen over het algemeen het vaakst en het hardst. Maar welke papegaai is dan het meest geschikt om zo min mogelijk overlast te veroorzaken?

 • Grasparkieten
 • Dwergpapegaaien
 • Muspapegaaien (forpus)
 • Katharinaparkiet
 • Valkparkieten
 • Lori’s

Verveling voorkomen

Het is wel erg belangrijk om te voorkomen dat jouw vogel zich verveelt. Een papegaai is nu eenmaal een huisdier dat veel aandacht en tijdbesteding nodig heeft. Zorg er daarom voor dat je papegaai altijd iets te doen heeft. Wil je hem loslaten maar ben je bang dat hij in huis alles omver vliegt? Dan kun je er ook nog aan denken om je kleurrijke vriend te kortwieken. Kortwieken is niet per se zielig voor de vogel, omdat het in huiselijke situaties juist voor veiligheid zorgt.