Home » Dierenadvies » Papegaai » Een papegaai als huisdier: waar moet ik rekening mee houden? » Een papegaai als huisdier: waar moet ik rekening mee houden?

Een papegaai als huisdier: waar moet ik rekening mee houden?

Papegaai als huisdier

Papegaaien zijn erg interessant en gezellig om in huis te nemen. Hun prachtige veren, brutale karakter en intelligente brein zorgen voor genoeg vermaak thuis. Een papegaai als huisdier lijkt dus ideaal. Toch zijn er wel bepaalde dingen waar je rekening mee moet houden voordat je een papegaai als huisdier aanschaft. Juist doordat papegaaien zo intelligent zijn, is het soms een ware uitdaging.

Gedrag papegaai in huis: wat staat me te wachten?

De beste papegaai als huisdier bestaat niet. Elke soort heeft zijn eigen trekjes en bijkomstigheden. De intelligentie van de vogel zorgt ervoor dat hij veel aandacht, opvoeding en afwisseling nodig heeft. Als je hier als baasje niet aan kunt voldoen kan het zijn dat je papegaai gaat krijsen, bijten of zichzelf kaal gaat plukken. Dit wil je natuurlijk niet hebben.

Sociale dieren

Papegaaien zijn van nature erg sociaal. Vandaar dat ze ook kunnen praten. Ze imiteren dan als het ware hun soortgenoten om indruk te maken. Omdat papegaaien zo sociaal zijn, betekent het dat een papegaai als huisdier ook gezelschap nodig heeft. Dit kan door zelf veel aandacht aan je goedgesnavelde vriend te besteden of een soortgenootje als gezelschap te bieden. Een papegaai als huisdier is nog niet zo lang aan de orde, de dieren worden namelijk pas sinds kort in gevangenschap gekweekt. Mede hierdoor vertonen ze nog veel natuurlijk gedrag.

Slim en éénkennig

Van alle vogelsoorten hebben papegaaien relatief gezien de grootste hersenen. Dit maakt ze erg slim en zorgt ervoor dat je als baasje veel aandacht moet besteden aan je papegaai. Ook zijn ze zeer gesteld op slechts één persoon. Als dit verkeerd uitpakt kan het leiden tot agressie tegen vreemden in jullie huis. Houd hier dus rekening meer als anderen in de buurt komen bij je naprater!  Van alle vogelsoorten hebben papegaaien relatief gezien de grootste hersenen. Dit maakt ze erg slim en zorgt ervoor dat je als baasje veel aandacht moet besteden aan je papegaai. Ook zijn ze zeer gesteld op slechts één persoon. Als dit verkeerd uitpakt kan het leiden tot agressie tegen vreemden in jullie huis. Houd hier dus rekening meer als anderen in de buurt komen bij je naprater!

Welke papegaai als huisdier?

Papegaaien zijn er in alle soorten en maten. Het is belangrijk om uit te zoeken welke soort het best bij jouw woon- en leefsituatie past. Zo zijn er soorten die erg geschikt zijn voor beginners, maar er zijn ook soorten die alleen voor gevorderden worden aangeraden. Papegaaien worden oud, ook als huisdier. De meeste soorten worden namelijk minimaal 50 jaar oud. Alleen sommige parkieten hebben een iets lagere levensverwachting, maar ook zij worden toch minimaal 20 jaar oud.

Veel gekozen papegaaiensoorten als huisdier

Om je toch een beetje een beeld te geven van welke papegaai als huisdier het meest populair is zetten we de 10 meest gekozen soorten op een rijtje:

 1. Roodstaartpapegaai
  Dit is niet alleen de meest gekozen, maar ook één van de bekendste soorten. Deze soort is zo populair omdat ze intelligent zijn en je kunt ze tot wel 1000 woorden leren zeggen!
 2. Amazonepapegaai
  Deze nummer 2 kent maar liefst 27 subsoorten. De meeste zijn groot, aanhankelijk en groen gekleurd.
 3. Parkiet
  De kleine en kleurrijke parkiet is erg populair, vooral omdat ze bekend staan als minder agressieve vogels. Ze zijn ook klein, waardoor het makkelijker is om ze in huis een goed plekje te geven.
 4. Conures
  De naam zegt je misschien niets, maar toch is de Conures erg populair. Ze lijken op parkieten. Ze hebben een lange staart en een sterke snavel.
 5. Eclectuspapegaai
  De bijzondere eclectuspapegaai is vooral speciaal vanwege zijn kleur. De mannetjes zijn heel helder groen en hebben een gekleurde snavel. De vrouwtjes zijn daarentegen rood met een blauwe borst. In plaats van een gekleurde snavel is die van de vrouwtjes zwart.
 6. Kaketoe
  De kaketoe heeft ongewone kleuren. Hij wordt door veel mensen gezien als de mooiste papegaaiensoort ter wereld. Ze zijn niet erg agressief en kunnen erg snel leren. Ook zijn dit leuke papegaaien om mee te spelen!
 7. Ara
  Misschien wel de bekendste uit dit lijstje: de ara. De ara vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika en is de grootste papegaaiensoort ter wereld. Ook de ara is er in vele kleuren en maten.
 8. Dwergpapegaai
  Het kleinste huisvriendje uit de lijst is de dwergpapegaai. Deze soort lijkt op een parkiet, maar toont toch nog veel verschillen. De staart en borst van de dwergpapegaai zijn groter dan die van de parkiet.
 9. Pionus
  De pionus is vooral herkenbaar vanwege de rode veren op het achterwerk. Pionuspapegaaien hebben een rechthoekige staart en relatief lange vleugels.
 10. Quaker
  Quaker betekent letterlijk kwaker. Dit is niet omdat de vogel zoveel geluid maakt, maar omdat het beestje lijkt op een ouderwets ‘Quaker-kostuum’.

Wat staat er op het menu?

Wilde papegaaien eten graag noten, zaden, vruchten, insecten en bloemen of planten. Een papegaai als huisdier heeft het vaak minder voor het zeggen qua eten. De meeste baasjes geven zaden als voedsel, omdat dit gemakkelijk en goedkoop is. Dit houdt wel in dat die zaden de juiste voedingsstoffen moeten bevatten. Vaak staat er op de verpakkingen dat het een compleet voedingspakket is voor je vogel, maar dit blijkt vaak onwaar. De zaden zijn arm aan vitaminen en mineralen, die jouw praatmaatje wel nodig heeft. Let hier dus op!

Papegaai in huis: samen leven

Natuurlijk kan het ook erg gezellig zijn, je kunt je gevleugelde vriend bijvoorbeeld leren praten. Zo kun je op de lange termijn gevleugelde uitspraken verwachten van je huisvriend! Ook is het leuk om met je papegaai te spelen. Aangezien de kromsnavels erg intelligent zijn kun je van alles met ze doen. Kijk wart voor jouw soort geschikt is en probeer uit waar je eigen vogel van houdt. Verder is het belangrijk dat jouw vogel zijn eigen, veilige plekje heeft. Een geschikte vogelkooi is hierbij erg belangrijk.

Mannetje of vrouwtje?

Qua gedrag verschillen mannetjes- en vrouwtjespapegaaien vaak van elkaar, maar ook per soort. De mannen zijn bij bepaalde papegaaiensoorten vaak wat agressiever op het gebied van nestverdediging, maar bij andere soorten zijn dit weer de vrouwtjes. Ook verschillen papegaaien vaak individueel sterk van karakter. Dit maakt het niet goed te voorspellen welk gedrag jouw papegaai zal vertonen. Hierbij komt dat het moeilijk is om het geslacht van een papegaai te achterhalen. Om dit te doen is een DNA-test vaak de beste manier.

Persoonlijke verzorging papegaai

We kunnen soms nog best wat leren van papegaaien als huisdier. Ze houden namelijk erg van persoonlijke verzorging. Het is als baasje handig om een papegaai als huisdier goed te begrijpen, daarom vertellen wij welke vorm van verzorging je kunt verwachten.

Veren plukken

Vogels hebben natuurlijk vaak een prachtig verendek. Vooral veel papegaaien kunnen er wat van. Deze veren moeten in goede conditie gehouden worden en daar hebben de slimmeriken wat op bedacht. Papegaaien plukken hun veren. Hiervan krijgen ze een gevoel van rust en veiligheid. Ook doen papegaaien dit ritueel wel eens uit verveling. Wanneer een papegaai niet voldoende uitdaging of aandacht krijgt, haalt hij alleen nog voldoening uit het kaalplukken van zichzelf.

Tijd voor een douche

Papegaaien zijn ontzettend gek op een lekkere douche. Neem jouw papegaai daarom ongeveer eens per week mee naar de badkamer en geef hem een lekkere douche. Het is ook nog eens goed tegen het uitdrogen van de huid. Dit komt omdat papegaaien natuurlijk gewend zijn aan een vochtig klimaat, wat bij jou in huis in mindere mate aanwezig is.