Home » Dierenadvies » Papegaai » Hoeveel kost een papegaai?

Hoeveel kost een papegaai?

een papegaai kopen, Wat kost dat

Veel mensen die geïnteresseerd zijn in de aanschaf van een papegaai willen natuurlijk weten hoeveel dit kost. Van aanschaf van je nieuwe praatmaat tot en met dierenartskosten, een vogel in huis heeft zo zijn prijskaartje. Maar hoeveel kost een papegaai precies en waar zitten de kosten vooral in? In dit artikel zetten we alles even voor je op een rijtje.

Eenmalige kosten papegaai

Papegaaien brengen verschillende soorten kosten met zich mee. We beginnen met de eenmalige kosten. Wat valt hier allemaal onder?

Papegaai kopen prijs

Gemiddeld ben je ongeveer € 650,- kwijt aan de aanschaf van een papegaai. Per soort en per kweker kan dit wel sterk verschillen.

Voor papegaaien geldt eigenlijk ook dat goedkoop duurkoop is. Als jij een goedkope vogel aanschaft bij een kweker die niet betrouwbaar is of als slecht te boeken staat is de kans groot dat je er later in het leven van de papegaai veel meer kosten aan kwijt bent. Deze kromsnavels hebben vaak eerder kwaaltjes en worden eerder ziek vanwege erfelijke gebreken. Daarom is het echt belangrijk om je goed te oriënteren voordat je overgaat tot aanschaf van je nieuwe gesprekspartner met veren.

Welke spullen heb je nodig

Hoeveel kost een papegaai alleen al aan spullen? Nou, de spullen die je eenmalig aanschaft zijn in ieder geval een ruime kooi, een voer- en drinkbak, een zitstok en badje. Al deze spullen bij elkaar kosten zo rond de € 360,-

Eenmalige dierenartskosten

Als je een papegaai aanschaft, ga dan altijd even langs de dierenarts voor een aankoopkeuring. De dierenarts onderzoekt je papegaai en neemt bloed en een cloaca swab (uitstrijkje). Op deze manier kan je dierenarts erachter komen of je vogel iets onder de veren heeft. Ziektes als chlamydia, snavel- en vederrot of polyoma komen helaas nog wel eens voor bij papegaaien. Zo’n aankoopkeuring kost ongeveer € 60,-.

Vaste kosten papegaai

Natuurlijk kost het onderhouden van een papegaai ook wat. Het totale kostenplaatje van vaste kosten zijn zo’n € 580,-, al verschilt dit wel sterk per vogel. De kosten zitten hem namelijk in voeding, verzorging en dierenartskosten. De ene vogel heeft vaker een kwaaltje dan de ander en sommige vogels hebben juist net weer iets meer verzorging nodig. Nu iets specifieker, waar moet je zoal aan denken qua vaste kosten?

Voeding

Het hangt er natuurlijk sterk vanaf welke voeding je precies koopt. Elke vogel heeft weer een ander dieet. Je kunt het best bij de fokker of aan de dierenarts vragen welke voeding het best aansluit bij jouw papegaai. Wel is het goed om te weten dat goedkope voeding vaak ten koste gaat van de voedingsstoffen die het biedt. Duurdere voeding is vaak iets gezonder voor vogels.

Verzorging

Verzorging van je papegaai zit hem in het onderhouden van de nagels, het eventueel kortwieken van je vogel en dingen als douchen. De kosten hiervan zijn niet zo groot. Om de nagels te onderhouden kun je bijvoorbeeld een nagelslijtstok kopen. Deze kosten gemiddeld € 20,-.

Dierenartskosten

Dierenartskosten voor papegaaien moeten niet onderschat worden. Bij sommige vogels valt het gelukkig wel mee, maar de kosten van een dierenartsbezoek kunnen snel oplopen. Ook zijn er natuurlijk nog kosten als je vogel bepaalde medicatie of inentingen nodig heeft. Deze verschillen enorm per kromsnavel.

Onvoorziene kosten

Helaas maar waar: elk huisdier maakt wel eens onvoorziene kosten, ook papegaaien. Dit kunnen bijvoorbeeld medicatie- of operatiekosten zijn. Als je jezelf wilt beschermen tegen onvoorziene kosten van de dierenarts of van bepaalde medicatie dan kun je kiezen voor een papegaaienverzekering. Zo voorkom je financiële zorgen zodat jij en je vogel eindeloos goede gesprekken kunnen voeren.