Home » Dierenadvies » Papegaai » Hoe maak je een papegaai tam? Wij geven 4 tips! » Hoe maak je een papegaai tam? Wij geven 4 tips!

Hoe maak je een papegaai tam? Wij geven 4 tips!

Hoe maak je een papegaai tam

Papegaaien zijn enorm populair en gezellig om in huis te hebben. Hun mooie veren, kromme snavels en soms brutale praatjes maken het een graag geziene gast in huis. Toch zijn papegaaien niet altijd even makkelijk om in huis te hebben. Het is namelijk belangrijk om een papegaai op de goede manier op te voeden. Als je jouw papegaai niet juist opvoedt kan hij gedragsproblemen ontwikkelen. De eerste stap in zo’n papegaaienopvoeding is je papegaai handtam maken. Maar hoe maak je een papegaai tam? Wij geven tips.

Papegaai tam maken: gemaksvogels

Een papegaai handtam maken gaat bij de ene papegaai beter dan bij de andere. Het karakter is sterk afhankelijk van de soort papegaai die je in huis neemt. Laat je bij de aanschaf van je papegaai goed inlichten over het karakter van de vogel. Als je vogel schuw is wordt het opvoeden en tam maken ook een stuk moeilijker. Daarnaast is het verstandig om te weten welke papegaai bij jou past als huisdier. De ene papegaai wordt bijvoorbeeld ouder dan de andere en sommige papegaaien praten weer een stuk makkelijker. Kortom, in papegaaienland is de keuze reuze!

Papegaai tam maken: 4 tips

Nu je een weloverwogen keuze hebt gemaakt qua soort papegaai is het tijd om te oefenen met tam maken. Hoe maak je een papegaai tam op de beste manier? Wij geven een aantal tips.

 • Jong geleerd is oud gedaan
  Hoe jonger de papegaai, hoe makkelijker hij leert wennen aan mensen. Papegaaien tussen de zeven en tien weken oud zijn het makkelijkst tam te maken. Let op, dit is alleen als je de papegaai zelf fokt. Jonge papegaaien mogen namelijk niet te vroeg bij de moeder weggehaald worden. Dit is het beste vanaf een week of twaalf.
 • Uit het knuistje
  Laat je (jonge) papegaai vanaf begin af aan uit je hand eten. Op deze manier raakt hij het snelst gewend aan mensenhanden en zal hij eerder tam worden. Houd deze manier van voeren minimaal twee weken vol voor het beste resultaat.
 • Oud maar goud
  Het kan natuurlijk zijn dat je een oudere papegaai in huis neemt. Een oudere papegaai handtam maken gaat over het algemeen langzamer, maar is zeker niet onmogelijk. Papegaaien blijven natuurlijk zeer intelligent. Laat je kromsnavel de eerste paar dagen in zijn nieuwe huis even met rust om hem te laten wennen aan de nieuwe omgeving. Voer na deze rustperiode voorzichtig met je hand buiten de kooi en laat je papegaai wennen aan je hand. Als je vogel het eten aanneemt en gewend raakt aan deze handeling kun je proberen je hand in zijn kooi te doen. Na verloop van tijd kan het zelfs zo zijn dat je papegaai op je hand gaat zitten tijdens voedertijd.
 • Vogelvrij
  Sommige papegaaien hebben thuis geen kooi en leven gewoon in de (woon)kamer. In principe blijft de techniek hetzelfde, maar zorg ervoor dat je niet per ongeluk te dichtbij de vogel komt als hij nog niet is gewend. Na verloop van tijd zal je papegaai wennen aan zijn omgeving. Hierna kun je hem proberen te lokken met eten en kijken of hij op je arm komt zitten.