Home » Dierenadvies » Papegaai » Hoe groot moet een vogelkooi zijn? Vind hier de juiste grootte!

Hoe groot moet een vogelkooi zijn? Vind hier de juiste grootte!

Hoe groot moet een vogelkooi zijn

Voor je een vogel koopt heeft deze bij jou thuis zijn eigen thuis nodig. Zoals wij in een huis wonen, is het thuis voor je vogel een vogelkooi of een volière. Binnen wordt meestal gekozen voor een vogelkooi en buiten voor een volière. In dit artikel focussen wij ons op de vogelkooi. Je kunt hem in het begin niet zo vrij laten als een vogel, want voor je het weet is hij gevlogen. Daarom is een vogelkooi essentieel. Maar hoe groot moet een vogelkooi zijn? Wij vertellen je alles over de vogelkooi in dit artikel!

Hoe groot moet een vogelkooi zijn? De juiste afmetingen

Er zijn verschillende afmetingen vogelkooien beschikbaar. Om je vogel zo vrolijk en gezond mogelijk te houden kun je hem het beste houden in een brede en rechthoekige vogelkooi. De kooi moet bij voorkeur rechthoekig zijn, omdat de vogel zich dan beter kan oriënteren in zijn kooitje. Wij houden zelf namelijk ook niet van een compleet rond huis! Het is hierbij belangrijk dat je vogel zijn vleugels kan uitslaan zonder de randen te raken en makkelijk op en neer kan vliegen.

Maar bij welke afmetingen kan dit dan? De minimale afmetingen voor een kooi voor jouw papegaai zijn 70 centimeter lang, 70 centimeter breed en 1 meter hoog. Bij een parkiet is dit kleiner: ten minste 40 centimeter lang, 35 centimeter breed en 55 centimeter hoog. Als je een kanarie hebt, ga dan voor een kooi van ten minste 50 centimeter lang, 30 centimeter breed en 40 centimeter hoog. Maar hoe groter de kooi, hoe beter! Zo krijgt jouw maatje alle ruimte om zijn vleugels uit te slaan en te kunnen spelen.

Wat kan ik allemaal in mijn vogelkooi doen?

Naast een paar essentiële items kun je een vogelkooi zo gezellig maken als je zelf wilt. Wij zetten alles voor je op een rijtje:

  • Waterbakje
  • Verschillende voerbakjes: één voor voer, één voor ei-voer en één voor grit en maagkiezel
  • Een vogelbadje
  • Zitstokken
  • Een kalkblok
  • Snoepjeshouder
  • Vogelspeelgoed: bijvoorbeeld een schommel, een bel, of takjes

Vogels vervelen zich snel, dus zorg voor voldoende plezier in de kooi. Geef je maatje alleen geen spiegeltje. Het is namelijk af te raden om deze in de kooi te doen. Je maatje denkt dan dat er een andere vogel in zijn kooi zit. Dit zou kunnen leiden tot probleemgedrag, zoals agressiviteit en spanning, omdat ze niet snappen dat ze helemaal geen aandacht krijgen van die andere vogel!

Hoe maak ik een vogelkooi schoon?

Een vogelkooi maak je schoon door wekelijks de kooi, lade en zitstokken schoon te maken met heet water. Verander ook dagelijks de voering, spoel de drink- en eetbakjes af en maak zijn speeltjes schoon. Gebruik hiervoor geen afwasmiddel. Maak de kooi maandelijks grondig schoon en schrob hierbij ook de scheurtjes.

Een vogelkooi kopen?

Nu je alles weet over de vogelkooi is het tijd om de perfecte vogelkooi aan te schaffen. Zorg ervoor dat de vogelkooi groot genoeg is en horizontale spijlen heeft. Zo kan je gevleugelde vriend klimmen en klauteren door zijn hele kooi. Een vogelkooi kun je kopen in elke dierenspeciaalzaak of online. De prijs van een kooi is afhankelijk van de grootte, maar vanaf €50,- heb je vaak al een geschikt thuis voor jouw maatje. Mocht je een grote kooi willen aanschaffen, kijk dan vooral voor een brede kooi ten opzichte van een hoge kooi. Vogels gebruiken de breedte om vrij rond te kunnen vliegen. Als je de vogelkooi hebt gekocht, zet hem dan in de huiskamer met de achterkant richting de muur. Zorg er ook voor dat je de kooi op een tochtvrije plek zet. Je wilt natuurlijk niet dat je maatje het koud krijgt! Meer tips om je huis veilig te maken voor je vogel lees je hier!