Home » Dierenadvies » Papegaai » Gourmetten met vogel in huis, kan dat? » Gourmetten met vogel in huis, kan dat?

Gourmetten met vogel in huis, kan dat?

gourmetten met vogel in huis

Tijdens de feestdagen komt in veel huizen weer het gourmetstel op tafel. Super gezellig natuurlijk, maar wel een aandachtspunt voor vogelbaasjes. Gourmetten met je vogel in huis is geen goed idee. Parkieten, papegaaien en andere vogels hebben gevoeligere luchtwegen dan wij mensen. Het is over het algemeen niet verstandig om te bakken en braden in de buurt van je vogel. Dus voordat je vogel is gevlogen vertellen wij alles wat je moet weten over vogels en gourmetten.

Gourmetten met vogel in huis, waarom niet?

Gourmetten met een vogel is levensgevaarlijk voor je gevleugelde vriend. In de anti-aanbaklaag van  het gourmetstel zitten stoffen in die giftig zijn voor vogels. Een teflon vergiftiging bij vogels komt helaas geregeld voor, met name tijdens de feestdagen. Logisch natuurlijk, in deze periode wordt het meest gegourmet. De stof ‘polytetrafluorethyreen’ (beter bekend als teflon) komt tijdens het gourmetten vrij als de anti-aanbaklaag oververhit raakt en zorgt voor ernstige benauwdheid bij vogels. Ook kan je vogel flink ziek worden van deze gifstof. Het kan leiden tot longonsteking, allergieën of fatale bloedingen in de longen. Hoe ziek jouw vogel precies wordt valt niet makkelijk te zeggen. Elke soort is anders en het hangt ook af van het type gifstof en de hoeveelheid die is ingeademd.

Vogels en gourmetten: tips!

Een papegaai als huisdier is natuurlijk wel hartstikke leuk. Kun je dan nooit meer het gourmetstel uit de kast halen? Jawel, het is zeker niet onmogelijk om toch te gourmetten met een vogel in huis. Neem dan wel voorzorgsmaatregelen en weet wat je moet doen als er iets mis gaat. Wij geven tips die helpen bij een vogelveilige gourmetavond, zodat jouw vogel nog lang niet van zijn stokje gaat!

  • Aparte vogel
    Niet zo gezellig misschien, maar het is verstandig om je vrolijke fluiter in een aparte ruimte te zetten wanneer je thuis de gourmet op tafel zet. Dit geldt alleen voor apparaten met een anti-aanbaklaag. Ook als die laag er niet op zit is het natuurlijk alsnog goed om je vogel even zijn eigen plekje te geven zonder alle dampen.
  • Geen gif
    Gebruik verder geen producten voor je vogel, zijn kooi, voerbak of speelgoed als er op het etiket wordt aangegeven dat er giftige of irriterende stoffen in zijn verwerkt.