Home » Dierenadvies » Konijn » Wintervacht konijn, goed genoeg voor de winter? » Wintervacht konijn, goed genoeg voor de winter?

Wintervacht konijn, goed genoeg voor de winter?

Wintervacht konijn

Als konijnenbaasje wil je natuurlijk dat jouw konijn winterklaar is. Je konijn helpt zelf al een handje mee door een lekkere winterjas aan te maken. De wintervacht van je konijn zorgt ervoor dat hij er lekker warmpjes bij zit tijdens de winter. Maar wat moet je weten over deze periode van je konijn? Wij leggen alles uit over de huppelende wintervacht!

Wanneer krijgt een konijn een wintervacht?

Natuurlijk is het handig om te weten wanneer je konijn een wintervacht krijgt. Dit hangt samen met de snelheid waarmee hij zijn wintervacht aanmaakt. Hoe snel krijgt een konijn een wintervacht? Meestal duurt het voor een konijn zo’n drie maanden om een volledige wintervacht aan te maken. Ongeveer eind augustus moet dit al in werking gezet worden om op tijd winterklaar te zijn. Na deze drie maanden is je konijn helemaal gericht op koude temperaturen. Om deze reden is het niet verstandig en niet nodig om hem nog naar binnen te halen als het koud wordt. Hiermee kun je beter weer wachten tot de temperaturen stijgen en je konijn zijn wintervacht verliest. Je konijn kan namelijk oververhit raken wanneer hij helemaal ingepakt zit in zijn winterdons en toch nog naar binnen gehaald wordt. Meestal rond de maand mei wordt het weer warmer en kun je beslissen of je konijn alsnog naar binnen mag.

Wintervacht konijn is niet dik

Sommige konijnen maken hun wintervacht niet of niet volledig aan. Als baasje is het belangrijk om te weten of de wintervacht van je konijn goed genoeg is. Check daarom jouw konijn en laat dit eventueel over aan de dierenarts. Oudere konijnen komen soms niet meer door de ruiperiodes heen en krijgen daardoor een dunnere vacht. Als jouw konijn oud is, bekijk dan goed hoe de kwaliteit van zijn vacht ervoor staat. Als de vacht niet dik en winterklaar is, neem je konijn dan in huis tijdens de koude periodes van het jaar. Ook kan je konijn zijn (deels) aangemaakte wintervacht verliezen tijdens de ruiperiode.

De inrichting van het konijnenpaleis is ook belangrijk. Zeker wanneer de wintervacht niet helemaal goed is, is het handig om zijn schuilplekjes lekker warm aan te kleden. Dit kun bijvoorbeeld doen met behulp van hooi en stro. Zorg in ieder geval genoeg voor je konijn in de winter en check regelmatig zijn water!