Home » Dierenadvies » Konijn » Territorium afbakenen door het konijn » Territorium afbakenen door het konijn

Territorium afbakenen door het konijn

Leestijd: 1 minuut

Wrijft je konijn weleens met zijn kin over je hand of over spullen in huis? Op deze manier zet het konijn zijn territorium af met zijn eigen geur.

Konijnen hebben klieren onder hun kin en doen dit om objecten of mensen te markeren. Gelukkig kunnen mensen deze geur niet ruiken. Je hoeft zich dus geen zorgen te maken over vieze geurtjes in huis.
Het markeren is vooral iets wat mannetjes vaak doen. Vrouwtjes doen het ook, maar een stuk minder. Bij mannetjes kan er zelfs een ‘vette’ kin ontstaan door de afscheiding vanuit de klier.
Konijnen zetten ook het territorium af door te urineren en te keutelen. Ze leggen kleine plasjes neer in hun omgeving of sproeien in huis. Het sproeien gebeurt met een draaiende sprong in de lucht. Het bereik is hierdoor groot en de urine ruikt heel sterk. Ook dit is iets wat vaker bij mannelijke konijnen voorkomt. Sterilisatie of castratie kan een oplossing zijn om dit gedrag te voorkomen.
Keutels gebruiken ze ook om grenzen aan te geven. Ze keutelen vaak op dezelfde plek. Als een konijn zindelijk is dan heb je waarschijnlijk weinig last van dit territoriale gedrag. Konijnen staan er echter wel om bekend dat ze de bank ook weleens als territorium zien. Zelfs bij zindelijke konijnen kan het op deze plek helaas weleens misgaan.