Home » Dierenadvies » Konijn » Een konijn aanschaffen, wat kost dat?

Een konijn aanschaffen, wat kost dat?

Kosten konijn

Leestijd: 3 minuten

Denk je erover om een konijntje aan te schaffen? Zet voordat je het pluizige bolletje aanschaft nog wel even alle kosten op een rij. Veel nieuwe eigenaren hebben geen idee wat er allemaal bij komt kijken. Naast een hok, voerbak, drinkbak, speeltjes en voer zijn er nog meer kosten waar je misschien niet gelijk aan denkt waardoor de kosten voor een konijn al snel oplopen.

Konijnen zijn echte gezelschapsdieren. Een konijn alleen kan op den duur gedragsproblemen krijgen en wordt heel ongelukkig. Je kunt daarom het beste twee konijnen tegelijk nemen, zo kunnen ze meteen wennen aan elkaar. Let er wel op dat niet alle konijnen een goede combinatie vormen, informeer daarom goed bij een dierenarts voordat je een tweede konijn aanschaft.

Overzicht kosten konijn

We hebben een overzicht gemaakt van eenmalige, terugkerende en onvoorziene uitgaven.

Eenmalige kosten

Onder eenmalige kosten vallen bijvoorbeeld kosten voor de aanschaf, een hok en speeltjes. Ook kosten voor castratie horen hierbij.

Aanschaf
Een konijn hoeft zeker niet duur te zijn. De prijs van een jong konijn begint al vanaf €15, raskonijnen zijn wat duurder.
Voor de aanschaf van twee konijnen moet je dan ongeveer rekenen op een bedrag tussen de €40 en €100.

Bedenk goed waar je jouw konijn gaat kopen: een ziek konijn kan namelijk veel kosten met zich meebrengen. Neem je konijn daarom vooral even mee naar de dierenarts voor een gezondheidscheck en, als dat nog niet gedaan is, laat ze dan vaccineren. Konijnen worden soms ook gratis aangeboden. Hou er dan rekening mee dat ze waarschijnlijk nog niet geënt zijn en ook nog niet zijn nagekeken door een dierenarts.

Spullen
Voor huisvesting en overige benodigdheden zoals eet- en drinkbakjes, speelgoed en een ren ben je ongeveer €250 kwijt.

Castratie
Het is verstandig om je konijntjes te laten castreren. Voor een castratie van een mannetje kun je rekenen op ongeveer €60. Omdat de castratie van een vrouwtje ingrijpender is, kun je uitgaan van ongeveer €150.

Terugkerende kosten

Altijd de beste zorg voor je huisdier?

Met een konijnenverzekering kies je voor zekerheid.

Dierenadvies

Kosten konijn
Onder terugkerende kosten vallen onder andere voer (brokken, hooi en groenvoer), bodembedekking en reguliere dierenartskosten (vaccinaties). Jaarlijks ben je ongeveer €600 kwijt aan deze terugkerende kosten, op basis van twee konijnen. De kosten voor voeding zijn natuurlijk sterk afhankelijk van het merk en het soort voeding dat je koopt.

Onvoorziene kosten

Onder onvoorziene kosten vallen bijvoorbeeld medische kosten voor een operatie of een ziekte waarvoor levenslang medicijnen nodig zijn. Bij konijnen moet er snel worden ingegrepen als ze ziek zijn, en dus kan het voorkomen dat je in het weekend naar de dierenarts moet. Deze onvoorziene situaties kunnen helaas flink in de kosten lopen. Om jezelf hiervoor te behoeden is het verstandig om een konijnenverzekering af te sluiten.

Bij Petplan worden bijvoorbeeld operaties inclusief narcose voor 80% vergoed. Ook medicijnen op recept van de dierenarts worden voor 80% vergoed. Heeft je konijn een onderzoek nodig als gevolg van een ziekte of ongelukje? Dan wordt afhankelijk van het gekozen pakket 50% tot 80% vergoed.

Wil je weten welke pakketten er zijn voor je konijn?