Home » Dierenadvies » Konijn » Konijnenhok inrichten, hoe doe ik dit goed? » Konijnenhok inrichten, hoe doe ik dit goed?

Konijnenhok inrichten, hoe doe ik dit goed?

Konijnenhok inrichten

Elk stampertje verdient een mooi plekje. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw konijnenpaleis goed is ingericht? Een konijnenhok inrichten is leuk om te doen en je konijn zal je eeuwig dankbaar zijn. In dit artikel leggen wij je uit hoe je het best te werk kunt gaan, zodat je geen konijn uit de hoge hoed hoeft te toveren!

Wat heb ik nodig? Alles op een rijtje

Het is een vraag die veel konijnenbaasjes zichzelf stellen: ‘’Hoe richt ik een konijnenhok in?’’. Wij zetten alles even voor je op een rijtje, want een konijnenhok inrichten is belangrijk voor de gezondheid van je vriend.

Benodigdheden:

  • Waterfles
  • Voerbak
  • Hooiruif of snackmolen
  • Toilet
  • Speeltjes en knaagmateriaal
  • Bodembedekking
  • Stro
  • Schuilgelegenheid

Aan welke eisen moet een konijnenhok voldoen?

Je konijn verdient een comfortabel onderkomen. Er zijn een aantal eisen die dit mogelijk maken. Mocht je het hok ook zelf willen maken, lees dan in dit artikel hoe je het aanpakt! Zorg er in ieder geval voor, bij het konijnenhok inrichten, dat het hok van jouw konijn aan de volgende punten voldoet:

  • Makkelijk schoon te houden
    Dit houdt het voor jezelf ook leuker. Zorg er dus voor dat het hok van boven open gemaakt kan worden of dat je een andere opening creëert die ruimte biedt om overal bij te kunnen.
  • Donkere slaapkamer
    Het nachtverblijf van je konijn moet donker en beschut zijn. Hierin moet je vriend zonder zorgen kunnen relaxen.
  • Knaagbestendig
    Het materiaal van het konijnenhok is stevig genoeg om gaten te voorkomen. Zo zorg je ervoor dat je konijn niet het hazenpad neemt.
  • Geen giftige verg
    Het konijnenpaleis bevat geen verfsoorten waar je konijn niet tegen kan.
  • Buitenhok niet in de zon en droog
    De tuin van je konijn mag niet in de volle zon. Zorg er altijd voor dat het buitenverblijf in de schaduw en in de luwte staat. Ook mag het niet inregenen. Zorg dus voor een schuin afdak zonder gaten en kieren.
  • Ruime afmetingen
    Net als jijzelf houdt je konijn ook van voldoende ruimte. De afmetingen van zijn hok moeten dan ook ruim voldoende zijn. Dit is natuurlijk per soort verschillend, maar houdt in de hoogte ongeveer 1,5 maal de lengte van je konijn aan.

Hoe richt ik een konijnenhok in?

Een konijnenhok inrichten is vanuit een aantal principes opgebouwd. Het hok moet zoveel mogelijk overeenkomen met de natuurlijke behoeftes van je stamper. Aan de hand van de volgende onderwerpen leggen wij uit waar jouw konijn zich goed bij voelt!

Eet- en drinkgelegenheid

De belangrijkste plek in het konijnenhok is de plek van de water- en voerbak. Deze moeten dus stevig vastzitten en knaagbestendig zijn. De meeste konijnen hebben liever een waterbakje dan een waterflesje. Voor baasjes is dit ook handiger, deze zijn namelijk veel makkelijker schoon te maken. Daarbij is het voor een konijn natuurlijker, in het wild drinken ze niet uit flesjes. Mocht je als baasje de voorkeur geven aan een waterflesje, zorg er dan voor dat je ook een flessenborstel aanschaft. Dit is handig om de binnenkant mee schoon te maken. Hang het flesje niet te hoog, je konijn wil het liefst zittend drinken!

Hooiruif

Een hooiruif in een konijnenhok moet niet te klein zijn. Je konijn eet het liefst de hele dag hooi en trekt dit met plezier uit de hooiruif. Laat het hooi dus lekker loshangen voor jouw konijn. Let ook op gevaarlijke plekken waarin jonge- en actieve konijnen kans lopen op botbreuken. Zorg ervoor dat er geen kans is om ergens klem te zitten. Er bestaan ook leuke alternatieven voor hooiruiven, zoals een snackmolen.

Toilet

Konijnen zijn erg op hun hygiëne gesteld. Een konijnenhok inrichten gaat dan ook niet zonder een mooi konijnentoilet. Konijnen kiezen vaak een hoekje uit om hun behoeften te doen. Bij het inrichten is het dan ook handig een konijnentoilet in zo’n hoek te zetten. Een konijnentoilet is een driehoekige plastic bak. Als je deze regelmatig schoonmaakt hoef je het hok zelf helemaal niet meer te verschonen. Handig dus!

Speelgelegenheid

Geef je konijn ook genoeg speeltjes. Hier kan van alles voor bedacht worden. Van verse boomtakken tot lekkere knaagblokken, je konijn houdt overal van. Wissel eens in de zoveel tijd van speeltje, anders gaat het vervelen. Spelen is niet alleen leuk voor je konijn, het is ook nog eens heel gezond. Voldoende beweging en mentale prikkels houden je knagertje jong.

Bodembedekking

Een konijnenhok inrichten gaat ook niet zonder bodembedekking. Er zijn in winkels en op internet talloze soorten bodembedekking te vinden. De meest gebruikte soort bodembedekking is zaagsel. Dit is niet per se de beste soort. Aan zaagsel wordt namelijk vaak geur toegevoegd en hier houdt je snuffelaar niet van. Konijnen hebben namelijk gevoelige reukorganen. Hiervoor zijn goede alternatieven te vinden. Denk hierbij aan bodembedekking van bijvoorbeeld hennepvezel.

Warmte

De beste manier om tijdens koude periodes je konijn warm te houden is door het gebruik van stro. Stro isoleert een konijnenhok perfect. Ook tijdens warme periodes kun je gewoon stro gebruiken. Verhoog in de koude periodes de hoeveelheid tot ongeveer de helft van het nachthok, zo heeft jouw konijn een warme Kerst!

Veilig kunnen schuilen

Een konijn is van nature een prooidier en heeft dus ook het instinct van een prooidier. Bij een compleet konijnenlandgoed hoort een schuilplek. Hiervoor zijn schuilhuisjes een goede oplossing. Eén schuilhuisje per konijnenhok is voldoende. Je konijn heeft er het liefst een met twee uitgangen.

Hoe (vaak) maak ik een konijnenhok schoon?

Een konijnenhok inrichten is één ding, het schoonmaken hoort er natuurlijk ook bij. Voor een schoon beestje als een konijn is het belangrijk dat zijn thuis ook goed schoongemaakt wordt. Als je hok geen konijnentoilet bevat wordt het aangeraden om elke dag de vieze plekken in het hok schoon te maken. Al het hooi en stro moet hierbij vervangen worden. Ook de urine van je konijn blijft soms stevig plakken op de bodem van het hok. Om dit (deels) te voorkomen is het handig om kranten op de bodem te leggen. Mocht je nog urineplekken hebben, week dit dan een tijdje in pure azijn en schrob het daarna weg. Zo wordt het hok weer lekker fris!

Verder is het goed om één keer per week het complete hok schoon te maken. Haal het hele hok leeg en schrob met een soppige borstel of spons de binnenkant van het konijnenpaleis schoon. Gebruik nooit giftige schoonmaakmiddelen, maar soda, azijn of groene zeep.