Home » Dierenadvies » Konijn » Konijnen uitlaten: samen op pad in 4 stappen! » Konijnen uitlaten: samen op pad in 4 stappen!

Konijnen uitlaten: samen op pad in 4 stappen!

Konijnen uitlaten

Konijnen houden enorm van bewegen. In het wild rennen en vliegen ze alle kanten op. Daarom is het ook leuk als je af en toe een blokje met ze om gaat. Dit vinden ze heerlijk! Konijnen uitlaten vergt wel wat kennis, je kunt niet zomaar de straat met ze op. In dit artikel leggen we in 4 stappen uit wat er van een konijnenbaasje wordt verwacht!

Konijnen los in de tuin

Er zijn veel baasjes die hun konijn loslaten in de tuin en daarnaast niet extra lopen. Dit is natuurlijk helemaal prima, maar je moet wel altijd rekening houden met bepaalde gevaren. Zo hebben sommige tuinen een vijver waar je konijn per ongeluk in kan vallen. Ook bevatten veel tuinen altijd wel een bepaalde giftige plant. Daarnaast zijn er ook nog wel eens konijnen die stiekem een tunnel graven onder de schutting door en het hazenpad nemen! Kortom, in de tuin is niet altijd even handig. Daarom is konijnen uitlaten nog helemaal niet zo’n gek plan. Maar hoe pak je dit aan?

1. Eerst maar even wennen

Een konijn uitlaten doe je altijd met een konijnentuigje. Konijnen zijn natuurlijk geen honden die keurig luisteren naar commando’s. Een tuigje is dan de perfecte oplossing. Maar voordat je de ronde gaat lopen kun je jouw konijn het best even laten wennen aan het tuigje. Dit kun je doen door hem een paar dagen lang het tuigje om te doen in de tuin of in de kamer. Na een uur of twee doe je het tuigje weer af en doe je het de volgende dag opnieuw. Zo begint je konijn te wennen aan het feit dat hij wordt klaargestoomd om de hort op te gaan. Zorg ervoor dat het tuigje niet te los zit, maar ook zeker niet te strak!

2. Wandelen met je konijn? Aan de lijn!

Raakt je konijn langzamerhand gewend aan zijn tuigje? Super, dan is het nu tijd om de lijn eraan te bevestigen. De meeste tuigjes die je aanschaft hebben ook een bijhorende lijn. Let erop dat de lijn elastisch is zodat je konijn zich niet bezeert als hij ineens wegschiet. Konijnen uitlaten gaat namelijk niet altijd zonder slag of stoot. Konijnen hebben een zwakke rug die snel breekt bij een ruk.

3. Wennen aan nieuwe impulsen

De kans is natuurlijk groot dat je konijn tijdens het wandelen te maken krijgt met andere materialen en soorten natuur dan in de eigen tuin. Daarom is het belangrijk dat je hem eerst laat wennen aan bijvoorbeeld gras, beton of wat dan ook anders is dan de tuin. Dit wennen kun je doen door hem mee te nemen aan de lijn en even kort laten snuffelen aan de nieuwe omgeving. Hierna keer je weer terug naar zijn vertrouwelijke nestje. Allebei klaar? Dan is het eindelijk tijd om echt op pad te gaan!

4. Eindelijk je konijn uitlaten

Je konijn is nu wel echt klaar voor het grote werk. Ga lekker samen op pad! Jouw stamper wijst graag zelf de weg. Konijnen uitlaten heeft dus één vuistregel: je konijn bepaalt de route! Laat de riem altijd slap hangen tijdens de wandeling. Tenzij er een gevaarlijke situatie dreigt trek je dus nooit aan de riem. Houd ook nog even rekening met de temperaturen buiten. Is het veel warmer of kouder dan je konijn gewend is? Je konijn uitlaten in deze omstandigheden is niet verstandig. Stel het uitlaten dan maar even uit. Sowieso is het niet goed om je konijn boven de 22 graden Celsius uit te laten.

Wat als mijn konijn niet luistert?

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat het uitlaten wat stroef verloopt. Je konijn lijkt te schrikken of wordt opstandig en begint te stampen. Misschien verlangt hij weer terug naar zijn perfect ingerichte konijnenhok? In dat geval is het belangrijk dat jij als baasje het hoofd koel houdt. Probeer je konijn naar je toe te lokken, eventueel met wat konijnensnacks en probeer hem rustig op te pakken. Houd je konijn voorzichtig vast en loop terug richting huis. Laat hem maar weer even op adem komen in zijn vertrouwde omgeving.