Home » Dierenadvies » Konijn » Konijn benodigdheden: dit heeft jouw konijn nodig!

Konijn benodigdheden: dit heeft jouw konijn nodig!

konijn benodigdheden

Wil je binnenkort een konijn aanschaffen? Dan vraag je je ongetwijfeld heel veel af over wat er allemaal bij komt kijken. Want wat heb je nodig voor een konijn? Voor het aanschaffen van een konijn is het natuurlijk wel handig dat je weet wat jouw nieuwe stampertje allemaal nodig heeft. De lijst konijn benodigdheden kan natuurlijk eindeloos lang worden uitgebreid, maar zover gaan we niet. Wij zetten alle cruciale benodigdheden voor je konijn op een rijtje.

Benodigdheden konijn: het lijstje

Een konijn heeft alle dingen uit het onderstaande rijtje sowieso nodig:

 • Hok
 • Nachthok
 • Voer
 • Bodembedekking
 • Hooi
 • Voerbak
 • Waterfles
 • Knaagitems
 • Speelgoed
 • Nagelknipper
 • Uitbouw (optioneel)

Huisvesting

Hokken voor konijnen zijn er in alle soorten en maten. Maar hoe weet je welke bij jouw konijn past? Een konijnenhok inrichten is nog best een klus. Het is in ieder geval belangrijk dat je konijn zich thuis voelt in zijn nieuwe onderkomen. Een konijn vindt ruimte natuurlijk altijd fijn, maar daar houdt het niet bij op. Ook meerdere kamers zijn zeer welkom. In het wild heeft een konijnenhol namelijk ook meerdere kamers. Een apart toilet is een van die kamers. Ook hebben konijnen een slaapkamer. Dit kun je met een nachthok oplossen. En zeg nu eerlijk, je gunt je konijn vast ook wel een prachtige uitbouw! Hoe je een konijnenhok zelf bouwt lees je hier. Ook een konijnenren kun je prima zelf maken.

Bodembedekking

Ook bodembedekking is tegenwoordig in alle soorten en maten te vinden. Om zeker te weten dat je de juiste bedekking aanschaft kun je het best vooraf even navragen bij de fokker welke soorten het meest geschikt zijn voor jouw konijn. Naast bodembedekking is ook hooi belangrijk om in een hok te hebben. Koop daarom ook altijd hooi!

Voeding

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je konijn ook goede voeding nodig heeft. Ook hierover kun je het best advies vragen bij de fokker of bij je dierenarts. De meeste konijnen krijgen droogvoer. Maar om je konijn toch af en toe te verwennen kun je natuurlijk altijd wat snoep of een echte, zelfgemaakte konijnensnack geven, jammie! Ook een waterfles mag natuurlijk niet ontbreken. Je konijn moet elk moment van de dag kunnen beschikken over vers drinkwater.

Verzorgingsproducten

Qua verzorgingsproducten verschilt het sterk wat voor soort konijn je hebt. Angorakonijnen hebben bijvoorbeeld vachtverzorging nodig, terwijl heel veel andere konijnen hier geen problemen mee hebben. Ook moeten konijnennagels goed bijgehouden worden. Deze slijten meestal wel als de ondergrond wat harder is, maar toch zul je ze af en toe ook zelf moeten knippen. Daarom is een nagelschaar natuurlijk wel handig.

Speelgoed

Het lijkt misschien overbodige luxe, maar ook speelgoed behoort zeker tot het primaire lijstje van konijn benodigdheden. Konijnen willen graag spelen als zij zich helemaal op hun gemak voelen in hun kleine paradijs. Er bestaan verschillende soorten speelgoed. Van kaagspeelgoed tot tunnels, tegenwoordig heb je van alles om jouw konijn van de straat te houden!

Voorbereid zijn

Wat niet op het lijstje staat, maar wat zeker belangrijk is: voorbereid zijn op bepaalde situaties. Denk bijvoorbeeld aan inentingen, dierenartsbezoekjes, castratie en zaken als vakantieopvang. Een huisdier nemen is altijd een verantwoordelijkheid en je wilt natuurlijk wel dat je knaaggraag altijd onder de pannen is, ook als jij weg bent.

Konijn benodigdheden: ook een verzekering is vaak handig

Tegenwoordig worden steeds meer konijnen verzekerd. Dat is niet zo gek, omdat er helaas nog allerlei ziektes en aandoeningen bestaan onder konijnen die niet zo snel weggaan. Hierbij komen soms torenhoge dierenartskosten kijken. Op zo’n moment is het als baasje enorm fijn als jouw vrolijke flapoor verzekerd is van de beste zorg, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over de rekening van de behandeling. Neem eens een kijkje op onze konijnenverzekeringspagina en kijk welk pakket het best bij jullie aansluit!

Andere interessante artikelen voor jou

Hond kopen

Ze zeggen weleens dat vriendschap niet te koop is. Maar als je een hond koopt, dan heb  je een vriend voor het leven. Wel moet

Lees verder »

Franse bulldog kopen

De Franse bulldog is een populaire hond in Nederland. Wij weten waarom: het is een vrolijke en speelse hond die veel gezelligheid brengt. Wil je

Lees verder »

Border collie kopen

De border collie is een geliefde hond in Nederland. Wij begrijpen waarom: het is  een slimme en actieve hond die goed te trainen is. Wil

Lees verder »