Home » Dierenadvies » Konijn » Giftige planten voor je konijn » Giftige planten voor je konijn

Giftige planten voor je konijn

Giftige planten konijn

Konijnen zijn vaak echte genieters. Van lekker in het zonnetje liggen tot spelen met soortgenoten of speelgoed, noem maar op. Maar als er één ding is waar konijnen intens van genieten, dan is het wel eten. Een lekkere wortel of een krop sla gaat er altijd wel in. Helaas kan een konijn niet elke groente goed verteren. Sterker nog: er zijn heel veel giftige planten voor konijnen. Gelukkig zijn er ook genoeg niet giftige planten voor konijnen. In dit artikel vertellen wij wat je hierover moet weten.

Lijst giftige planten voor konijnen

Omdat er ontzettend veel giftige planten voor konijnen zijn, hebben we ze voor je op een rijtje gezet. Helaas zijn er zoveel bloem- en plantsoorten (in een bepaalde mate) giftig voor je konijn dat het teveel is om op te noemen en overzichtelijk te houden. Daarom behandelen we de meest giftige soorten.

Onveilige families of groepen planten

De bovenstaande lijst is per plant of bloem opgesomd, maar er zijn ook hele plantfamilies of -groepen die schadelijk kunnen zijn voor konijnen. Pas altijd op met steenvruchten, bloembollen en planten uit de nachtschadefamilie. Deze soorten zijn vrijwel altijd giftig voor konijnen. Heb je jouw stamper vaak los in de tuin? Check dan even de bloemen en planten in je tuin om zeker te weten dat je konijn niet aan een giftig maaltje begint te knabbelen.

Lijst niet giftige planten voor konijnen

Gelukkig zijn er ook heel veel plantensoorten die geen kwaad kunnen voor konijnen. Dus als jij jouw konijn lekker, variabel én gezond eten wilt geven is de onderstaande lijst een houvast. Kijk ook eens naar ons artikel over snacks voor konijnen. Hier vind je lekkernijen voor jouw knaaggraag.  Wat staat er morgen op het menu?

Konijn giftige plant gegeten, wat nu?

Helaas zijn er zoveel giftige planten voor konijnen dat het wel eens kan voorkomen dat jouw konijn een giftige maaltijd heeft gehad. De gevolgen voor je konijn zijn enorm verschillend. Het hangt ten eerste af van de hoeveelheid giftig voedsel dat binnengedrongen is in het konijn. Daarnaast is de weerstand van je konijn belangrijk. Ook de mate van giftigheid van de plant is een bepalende factor. Kortom, er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Als je twijfelt aan de gezondheid van je konijn kun je natuurlijk altijd de dierenarts bellen. Bel in ieder geval gelijk de dierenarts als je konijn zich anders begint te gedragen door bijvoorbeeld te stampen. Een konijn kan namelijk veel stress krijgen van lichamelijke klachten.